Solomon Nəğməsi

Song of Solomon
Azerbaycanca

·396 syf.·
2020 48. kitabı
DİPÇE : Süleyman'ın Şarkısı bir Afroamerican destanı minik dokunuşlu mitik bir söylence bir yol ayrımı ve bir içe yolculuk hikayesidir. Siyahi bir aile üzerinden köklerinden koparılmışlığın yitmişliğin beyazlar dünyasındaki anlamsızlığına inat her şeyin bir göbek bağıyla anlam kazandığı, teninin rengi ne olursa olsun tomurcukların köklere muhtaçlığını ve bağın gücünü ifade eder.Görünen hikayede Sütçü adlı gencin bulunduğu ortamdan kaçışı,gerçeklerle yüzleşmeye evrilirken; hikayenin birçok malzemeyle yoğrulduğu her karakterin öne çıkmasıyla ayrışır.Genel anlamda kadın ve erkek karakter üzerinden gidildiğinde anne ve hala karakterlerindeki zıtlık hayata duruş ve direniş şekliyle verilir. Burada sevgisizlik ve cinsel yalnızlaştırmanın psikolijik bakımdan silikleştirdiği anne ile; fiziksel eksikliğin yarattığı cekince; dışa dönük baskın bir karakter olarak halada ortaya çıkar.Halanın göbek deliğinin olmayışı önemli bir metafordur kök aile geçmiş düzleminde romanın sonuna kadar efsanevi bir detay olarak taşınır. Erkek karakterlerden Macon, Sütçü ve Gitar; psikolojik bağlamın yanı sıra ırkçılık ve kölelik kavramlarını öne çıkarmaktadır.Burada sadece beyazın siyaha zulmü ve üstünlüğü değil; siyahiler arasında da başta ekonomik ayrımcılığın doğurduğu sınıfsal farklar hissettirilir. Gitar karakteristik yapıda siyahileri temsil ederken; Sütçü arada kalmış, gerçeklere biraz kapalı yer yer haklı yer yer aciz bir profil çizer.Yazar bu karakterin elinden tutarak birey, toplum, geçmiş ve an üzerinden sıkışmışlığı ve deformasyonu işleyerek , ana karakteri destansı bir sonla kurtuluşa erdirir ya da yolculuğunu sonlandırır diyebiliriz.Bu son okurun bakış açısına göre umudu da umutsuzluğu da çağrıştırabilir. Kitabın başlangıcı ile sonunun aynı biçimde dairesel birleşmesi ; olayların bu
2020 23. kitabı
Süleyman’ın Şarkısı Sütçü lakaplı Afro-Amerikalı bir genç üzerinden ilerliyor. Sütçü, soyadları Ölü olan aile isimlerini rastgele İncil’den seçen bir Ailenin son üyesi. Arada kalmış bir karakter, Anne, baba çatışmasında arada kalıyor, babası ve halası arasında kalıyor en önemlisi ise beyazlar ve siyahilerin arasında kalıyor, iki kültüre de ait değil. Beyaz gibi yaşamak isteyen bir siyahi. Sütçü’nün kendi köklerini keşfetmesinin hikayesi Süleyman’ın Şarkısı. Morrison Afro-Amerikalılar’ın kölelik ve sonrası süreçte yaşadıkları sorunlara odaklanırken kendi kültürünü de eleştirmiş, siyahilerin arasındaki sınıf farklılıklarına dikkat çekmiş. Kitap karakterler üzerinden ilerliyor olaylar parça parça veriliyor. Kuzey ve Güney’e çok fazla gönderme var. Amerikan İç Savaşını (1861), kuzeyliler kazanmıştır ve kölelik kaldırılmıştır, güneyliler köleliğin devam etmesini isteyen taraf.
2020 12. kitabı
Okunma: 20 Ocak 2020 23:33
Toni Morrison'u ilk kez okudum. Kitap başta pek sarmadı, karmaşık geldi. Ancak pes etmeyip okumaya devam edince ve olayların örgüsü birbirine bağlanınca enteresanmış dedim. Zaten alt metinlerde siyahilerin zorlu yaşamlarına ve ırkçılığa vurgu yapılmış. Bu da beni okuyup bitirmeye ikna eden bir etken oldu.
2023 16. kitabı
Okunma: 08 Şubat 2023 22:51
“Olayların insanlardan uzaklaşması ne tuhaf. Yıllarca hiçbir şey hatırlayamıyorsun. Sonra birden, hepsi geri geliyor.” Toni Morrison’ın öncesinde bir hazırlığı olmaksızın babasının ölümü üzerine yazdığını ve en zor yönünün dişil odaktan eril odağa kaymak olduğunu belirttiği Süleyman’ın Şarkısı, siyahilerin yaşadığı “ötekileşme”yi konu alıyor. Bu ötekileşmenin dışında kendi içlerinde de bir ayrışmanın söz konusu olduğuna dikkat çekiyor. Yazarın okuduğum tüm kitaplarında aynı konu işleniyordu fakat hep kadın karakterler ön plandaydı. Bu kitapta ise erkeklerin yaşantısı anlatılıyor. Morrison aynı konuyu işlese de kalemini seviyorum. Süleyman’ın Şarkısı da sevdiğim eserleri arasında yerini aldı. Yazarla henüz tanışmadıysanız ilk fırsatta deneyin derim. Ama ilk kitap Süleyman’ın Şarkısı olmalı mı? Emin olamıyorum.
Toni Morrison
2019 165. kitabı
Çok uzun yıllar önce okumuştum bu kitabı. Afro-amerikan insanların ezilmesi sömürüsü ve çektiği acıların anlatıldığı, ağır ağdalı bir roman. Okurken zorlanmış olsamda bitirdiğim ve çokta keyif almadığım roman.
Süleyman'ın ŞarkısıToni Morrison · Simavi Yayınları · 1992254 okunma
2023 10. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2023 15:16
Toni Morrison’un okuduğum ikinci kitabı. Macon Ölü(soyisimleri ölü) eşi Ruth ve çocukları Sütçü lakaplı Oğul Macon, Meryem ve Korintliler’den oluşan siyahi bir ailenin Amerikadaki hayatları. Sütçü lakaplı oğul Macon Ölü merkezli kitapta siyahilerle beyazlar arasındaki ırk ayrımı en acı taraflarıyla anlatılmış. Öldürülen siyahilerin umursanmadığı, insan yerine konulmadığı, hastanelere, kiliselere alınmadığı bir dönem. Siyahilerle beyazlar arasındaki ırksal ayrımın yanı sıra, zengin siyahilerle fakir siyahiler arasındaki sosyal farklardan da bahsedilmiş.
2020 29. kitabı
Okunma: 27 Nisan 2020 12:02
Baba Macon, anne Ruth ve çocuklar Mecdelli denen Meryem, Birinci Korintliler ile Sütçü; insanlarla birlikte sırların, sevgisizliğin hakim olduğu Ölü ailesinin üyeleridir. Baba Macon Ölü; para ve çocukken kaybettiği babası dışında kimseyi sevmeyen tuhaf bir adamdır. Zengin ve itibar sahibi bir doktorun kızı olan karısını tam da bu sebepten hiç sevmemiştir. Ruth herkes gibi önemsenmek, sevilmek istemektedir ve bunu sadece babasında bulmuştur. Babasını kaybettikten sonra bu sevgiyi oğlunda bulmak isteyen Ruth sırf bu sebepten kocasının gözünde sapkın olarak görülür ve aile içinde de itibarsızlaştırılır. Oğlu Macon Ölü namıdiğer “Sütçü” yü de annesine ve halasına karşı kışkırtmak ister. Artık anne ve baba arasında git gel yaşayan hiçbir şeyi önemsemeyen hayatta bir amacı olmayan Sütçü babasının yönlendirmesiyle bir yolculuğa çıkar. Çıktığı yolculuk aslında kendine, kendi köklerine yaptığı bir yolculuk olur. Dönemin ırkçı, erkek egemen toplumunu gözler önüne seren kitaba sadece roman demek haksızlık olur öyle ki kitap aslında bir nevi tarihte yolculuktur.
2021 131. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2021 21:54
Herkes hayatında en az bir kez bir Toni Morrison kitabı okumalı. Nobel ve Pulitzer ödüllü bir yazar olmasının dışında onun kaleminde büyülü bir tını var. Toni Morrison kitaplarında genellikle ırkçılığa maruz kalan, ötekileştirilen, ezilen ve dışlanan insanların dramını konu edinmiştir. Afro-Amerikan edebiyatının tanınmasında onun payı büyüktür. Süleyman’ın Şarkısı Afro Amerikalı bir ailenin dört kuşağa uzanan öyküsünü anlatıyor. Kitabın ana kahramanı Macon Ölü namı diğer Sütçü siyahlar arasında zenginliği ve yaşam standartları; beyazlar arasında rengi; ailenin kadın üyeleri arasında cinsiyeti; arkadaşları arasında babasının konumu nedeniyle ötekileştirilen bir karakter. Siyahilerin öldürülmesini bile dert etmeyecek kadar içinde bulunduğu şartları kabul etmiş ve umursamazlık zırhını kuşanmışken ailenin kendisiyle görüşülmesi yasaklanan bireyi Pilatus’u tanımak Sütçü’yü tamamen değiştiriyor. Köklerini aramak için yola çıkan Sütçü’nün gözünden kimi zaman beyaz adam karşısında siyahi oluyoruz, kimi zaman da sınıf ya da cinsiyet ayrımına maruz kalıyoruz. Oysa her şey bir şarkının verdiği mesaj kadar doğal, birleştirici ve net… Kadim sözler, sırlar ve kutsal kitaptan tasvirlerle zenginleştirilmiş; betimlemelerde görme duyunuzun yanında kokuyu da algıya dahil eden eşsiz bir roman. “Şimdi giderek yavaşlayan soluklarından ve düşüncelerinden ibaretti. Geri kalanı yok olmuştu. Ve başkalarının, nesnelerin, hatta kendi görüntüsünün dahi ket vurmadığı düşünceler zihninde akmaya başladı. Burada ona yardım edecek hiçbir şey yoktu - ne parası ne arabası ne babasının adı ne giysileri ne de ayakkabıları. Gerçekte bunlar onu engelliyordu. … İnsanın tek varlığının doğuştan sahip oldukları ve kullanmayı öğrendikleri bu noktada. Bir de dayanıklılığı. Gözler, kulaklar, burun, tat alma,
2026 5. kitabı
Farklı bir okuma oldu Süleyman'ın Şarkısı, zira genellikle Afro-Amerikan anlatıda topyekün bir topluluğun karşılaştığı ötekileştirmeyi okurduk, buradaki hikaye ise oldukça kişisel, kimliğini arayan genç bir siyahi erkek olan Milkman Dead'in, namıdiğer Sütçü'nün köklerini bulma hikayesi. Kadim söylenceler ve kutsal kitaba dair bilgece anıştırmalarla da bu kendini bulma arayışı desteklenmiş. Cehalet, adaletsizlik ve ayrımcılığın sonuçlarının bir kanıtı Sütçü... Tek taraflı bir bakış açısından ziyade Morrison, Afro-Amerikalılar’ın kölelik ve sonrası süreçte yaşadıkları sorunlara odaklanırken kendi kültürünü de eleştiriyor, siyahilerin arasındaki sınıf farklılıklarına da dikkat çekiyor. Kitap, karakterler üzerinden ilerliyor ve eleştirebileceğim tek nokta diğer karakterlerin hikayelerinin belirsizliği ve çok derinlikli işlenmemiş olması. Bunun dışında yazarın öykü anlatma yeteneği, Sütçü'nün yaşadığı toplum tarafından engellenen kültür ve tarih arayışının dokunaklı anlatımını çok sevdim. Roman, Toni Morrison'a Ulusal Kitap Eleştirmenleri Birliği Ödülü ve Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi ve Enstitüsü Ödülü kazandırmış. Ben seneler önce Sevilen romanını okumuştum ama çok sevmediğimi hatırlıyorum, uzun yıllardır da okumak için bir girişimde bulunmamıştım. Fakat bir kaç gündür roman aklıma düşünce okumak istedim, iyi etmişim. Bu tarz anlatılardan hoşlanıyorsanız tavsiye ederim.
Süleyman'ın ŞarkısıToni Morrison · Simavi Yayınları · 1992254 okunma
2021 100. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2021 10:43
Selam kitap dostlarım.size güzel ama bir o kadar yorucu bir kitap ile geldim. #tonimorrison #süleymanınşarkısı #okudumbitti #okuhayaletveyaşa Otekilestirilmis kesimlerin yakın tarihine tanıklık eden modern bir klasik. "Toni Morrison; bunu her kitabında olduğu gibi inceden yaparken bu sefer doğanın sesini, ölümün sesini, gözlerini kapatsan da gerçeklerden ne kadar kaçabileceğini okuyucuya sordurarak inceliyor. Ve çiftlikte mutlu mutlu yaşarken bir anda yaşamınızın nasıl karışacağını, hayat denen oyunun kimler tarafından çizilip nasıl oynayacağınıza karar verenin de kim

Toni MorrisonYazar · 14 kitap
1931 Ohio doğumlu Toni Morrison'ın asıl adı Chloe Anthony Wofford olup, Howard Üniversitesi'nde lisans eğitimi yaparken, kolay telaffuz edilmesi için ismini Toni'ye çevirmiş. Cornell Üniversitesi'nde yüksek lisansı yaptıktan sonra Howard Üniversitesi'nde bir süre ingilizce öğretmenliği yapmış.1957 yılında evlendiği Jamaikalı mimar Harold Morrison'dan 2 oğlu olmuş.1964 yılında boşanmalarından sonra Random yayınevinde editörlük yapmaya başlamış. İlk romanı En Mavi Göz (The Bluest Eye) 1970 başlarında, Sula ise 1973'de yayımlanır. Süleyman'ın şarkısı (Song of Solomon) yayımlandığı 1977 yılında ,yılın en iyi romanı seçilir. Dördüncü romanı Katran Bebek (Tar Baby) 1981'de yayımlanır.1987'de Sevgili (Beloved) ile yazar Pulitzer Ödülü'nü kazanır. Caz (Jazz) 1992 yılında yayımlanır.  Yazdıklarıyla Afrikalı Amerikalı insanın yaşamını anlatan Toni Morrison Amerikan romancılığının en önde gelen temsilcilerinden biri sayılmaktadır. 1993 Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldıktan sonraki ilk romanı Cennet'tir.