Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Somnium ya da Ay Astronomisi

Johannes Kepler

Somnium ya da Ay Astronomisi Gönderileri

Somnium ya da Ay Astronomisi kitaplarını, Somnium ya da Ay Astronomisi sözleri ve alıntılarını, Somnium ya da Ay Astronomisi yazarlarını, Somnium ya da Ay Astronomisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
68 syf.
·
Puan vermedi
Bilim kurgu adına Kepler'den kitap (öykü, roman benzeri) okuyacağım aklıma gelmezdi. Birçok kitabı şansıma ne çıkarsa diye alırım. Kimi kitapları da yazarlarından, az bir kısmını da yayınevinden dolayı incelemeden alırım. Ne çıkarsa bahtıma. Amacım bilmeden yani tesadüfi bir maceraya atılmaktır. Keleş bir kitabın bilimkurgu olmasını beklemiyordum açıkçası. Daha çok güneş merkezli bir evren hakkında bilimsel bir makale ile karşılaşırım sanıyordum. Bu öyküyü yazma amacı olarak Kepler; "Yeryüzünün hareketi lehine kanıt sunmak ve Ay örneği üzerinde in yobazlığa (bilimsel yobazlığa) evrensel bir katşı çıkışı gösteren insanoğlunun önündeki engelleri kaldırmaya yardımcı olmaktır." diyor. Ama yazdığı öykü öyle herkese hitap edecek güçte değil. Aslında öyle olnası gerekir. Neden değil diyoruz. Çünkü Kepler'in işlediği konuyla ilgilenmek belli bir uzmanlık ya da ilgi alanı olarak görülüyor. Nihayetinde ilgi çekici bir öykü olarak başlayan Somnium, bilimsel açıklamalar, terimler ile karmaşık hale geliyor. Baştaki ilgi çekiciliğini ve heyecanını kaybediyor. Bu alanda Wells'in yazdığı kitaplar için bir mekan olabilir bence Somnium ama işlenişi ve zaten amacı çok farklı.
Somnium ya da Ay Astronomisi
Somnium ya da Ay AstronomisiJohannes Kepler · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201958 okunma
60 syf.
5/10 puan verdi
·
33 günde okudu
Kitap ilk hikaye gibi başladı ama sonra birden astronomi terimlerine geçiş yaptı. Açıkçası nereye bağlamak istediğini anlamamakla birlikte bir yere bağlamadan sona erdiği kanaatindeyim. Belki ben yanlış yerden değerlendiriyorumdur.
Somnium ya da Ay Astronomisi
Somnium ya da Ay AstronomisiJohannes Kepler · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201958 okunma
Reklam
68 syf.
·
Puan vermedi
Rüyadan aktarılma bir "Rüya Hikayesi".
Alman gök bilimci, matematikçi ve astrolog Johannes Kepler.Kepler üniversitelerde anlatıldığı üzere Kopernik'ten sonra gelen Kopernikçi bir astrologtur.Bir zamanlar matematik ile uğraşan kopernik insanların merak ettiği soruları matematik ile entegre bir şekilde yani fizik ile açıklamaya çalıştığı doğanın kurallarında günümüz fizik dünyasında önemli bir konumdadır.Bu kitap tam anlamıyla bir hikayeden oluştuğu söylenemez çünkü Kepler bu kitabın yarısını yazdıktan sonra vefat etmiştir.Hikayenin geri kalanı ise matematik okuyan oğlu tarafından devam ettirilmiştir.Bu yüzden okumuş biri olarak şunu söylemek istiyorum kitabın sadece ilk yarısı güzel.Geri kalan yarısı güzel yazılamamış ve anlaşılması cidden zor olmuş.Güzel bir kitaptır.Uzay merakı olanlar okuyabilir.
Somnium ya da Ay Astronomisi
Somnium ya da Ay AstronomisiJohannes Kepler · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201958 okunma
68 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Aya uçan Kepler abimiz.
(Spoiler) Kitap bilimkurgu türünün ilk örneklerinden. Yazarı ünlü gök bilimci Johannes Kepler. Bu yüzdende çok merak edip aldım. Kitap bir aya yolculuk ve ayın düşünsel bir şekillendirilmesi üzerine. İlginç ve güzel yerleri varsa da, gök bilimiyle ilgilenenler daha çok sevecektir. Özellikle sonu aşırı tasvirli ve bilim dilinde. Kitabın okunması da zor çünkü Kepler abimiz kitabı yazarken devamlı açıklayıcı notlar şeklinde yazdığından, 3-5 cümle okuyup sonra bir açıklama okuyarak gidiyorsunuz. Ama sonuç olarak Keplerin yaptıklarına günümüz biliminde önemini saygı ve hürmetle anıyorum. Bir de şunu eklemeliyim. Keplerin annesi cadılıktan yargılanmış savunmasını Kepler yapmış ve suçsuz bulunmuş. Ve yine aynı Kepler kitabında o zamanın cadılarını ithaf edilen şekilde aya uçarak gitmekten bahsediyor. Bu durum kitaptan daha ilginç geldi.
Somnium ya da Ay Astronomisi
Somnium ya da Ay AstronomisiJohannes Kepler · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201958 okunma
"Aklın yargısı bir şeyi gözle görüp ona tanıklık etmekten daha güçlüdür."
Reklam
Astronomi dışındaki bilim dalları suistimal edilebilir. Örneğin fizik (doğa bilimleri) zehirleri de öğretir, dikkatsizce davranılırsa, simyayı da meydana getirir, metafizikte aşırı yaklaşımlar ve arzular yaygın olarak kabul edilen öğretileri aşırı ve rahatsız edici detaylarla karmaşıklaştırarak kimseye yararı dokunmayacak hale getirir; astroloji batıl inanışları destekler; optik aldatır; müzik aşka hizmet eder; geometri adaletsiz yönetime katkı sağlar; aritmetik ise açgözlülüğe hizmet eder.
Dokuz tane temel ruh var.
Kepler bu ruhların şu dokuz bilim dalının ilham perileri olarak da düşünülebileceğini söyler: metafizik, fizik, etik, astronomi, astroloji, optik, müzik, geometri, aritmetik.
"En kutsal bilimin bilgisine eriştim, bu bilgi de yolumun daha yüce bilgilere çıkmasını sağladı."
Reklam
İlimlerden nefret eden birçok insanın yakıp yıkıcı olduğunu; böyle insanların, geç çalışan kafalarının almadığı her şeye iftira attığını, yasaları insanlığın zararına olacak şekilde düzenlediğini ve birçoklarının bu yasalarla suçlanıp Hekla yarıklarının dibini boyladığını söylerdi.
Yıldızları ve Ay'ı seyrettikten sonra yatağıma gittim ve derin bir uykuya daldım. Rüyamda kendimi çarşıdan alınmış bir kitabı okurken gördüm.
Aklın yargısı bir şeyi gözle görüp ona tanıklık etmekten daha güçlüdür.
Sayfa 27 - KırmızıKediKitabı okudu
Astronomi dışındaki bilim dalları suistimal edilebilir. Örneğin fizik zehirleri de öğretir, dikkatsizce davranılırsa, simyayı da meydana getirir, metafizikte aşırı yaklaşımlar ve arzular yaygın olarak kabul edilen öğretileri aşırı ve rahatsız edici detaylarla karmaşıklaştırarak kimseye yararı dokunmayacak hale getirir; astroloji batıl inançları destekler; optik aldatır; müzik aşka hizmet eder; geometri adaletsiz yönetime katkı sağlar; aritmetik ise açgözlülüğe hizmet eder.
Sayfa 26 - KırmızıKediKitabı okudu
27 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.