Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Son Sözleri ve Alıntıları

Son sözleri ve alıntılarını, Son kitap alıntılarını, Son en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Hiçbir şey, kendimizi başkalarından ayrı görmek kadar bizi deliliğe götürmez; hiçbir şey, birçok kişinin arasında sıradan bir yaşam sürmek kadar aklı korumaz."
Sayfa 181 - Monokl Yayınları
Reklam
Hitler bunları tek başına yapmadı. Bunun sorumlusu baskı altına girince sarsılıp çöken bir ‘biz’di. Ancak kendilerinde yeterince güçlü olanlar karşı gelebildi. Onlar da başına buyruklardı, toplumun dünyaya ilişkin görüşlerini oluşturan ideolojiye hayır dediler.
Sayfa 712Kitabı okudu
Goethe
‘Hiçbir şey, kendimizi başkalarından ayrı görmek kadar bizi deliliğe götürmez; hiçbir şey, bir çok kişinin arasında sıradan bir yaşam sürmek kadar aklı korumaz.’
Sayfa 181Kitabı okudu
Kavgam 1925’te yayımlandı. Çağımızın en çok tiksinilen kitabıdır ve bunun nedeni kitapta yazanlar değil, onların gerçekten uygulanmış olmasıdır.
Sayfa 424Kitabı okudu
Kahkaha bir yandan toplumsal olanı ifşa ederken, bir yandan sürdürür. Kahkaha karşı devrimcidir ve ütopyalara karşıdır: Her şeye gülen biri proleter diktatörlüğe de güler ve herkes devrime gülerse devrim olmaz. Almanlar Hitler’e gülseydi, onu ve fikirlerini tehlikesiz kılmış olurlardı. Ne var ki gülmediler, ağırbaşlılardı ve bir şeyi, en yüce olanı istediler ve yücelik trajedinin egemenliğindedir, ona kimse gülmez.
Sayfa 312Kitabı okudu
Reklam
Yürek mantıklı bakmaz. Beyin yapar bunu. Ve hayatta bir şey öğrendiysem o da yüreğin her şey olduğu, beynin hiçbir şey olmadığıdır.
Sayfa 903Kitabı okudu
Şu soruya kafa yoruyorlardı: Olası en az görevli ve en kısa sürede en çok insanı nasıl katledebiliriz? Sistemin gerçekten verimli olabilmesi için pek çok deneme yanılma gerekti. Soykırımın bütçesi yoktu, masraflar kurbanların el konulan varlıkları ile karşılanıyordu.
Sayfa 704Kitabı okudu
Yürek mantıklı bakmaz. Beyin yapar bunu. Ve hayatta bir şey öğrendiysem o da yüreğin her şey olduğu, beynin hiçbir şey olmadığıdır. İşte bu yüzden hayattaki her şey hep bu kadar can yakar.
Sayfa 903 - Monokol YayınlarıKitabı okudu
Tanıdık senaryolar
Hitler’in, Almanya’dan ‘evet’ istemesinin arkasında kişisel hırsı değil, kendi çıkarları için milyonlarca insanı birbirine düşüren uluslararası kaypak tüccarlar sürüsünün saldırısına karşı huzuru korumak yatıyordu.
Sayfa 420Kitabı okudu
Reklam
Kimlik kültür, kültür dil, dil ahlaktır. Nazi Almanyası’ndaki katliamları mümkün kılan ‘biz’in aşırı güçlendirilmesi ve onun içerdiği ‘ben’in zayıflatılmasıydı, bu da ‘biz’ olmayanların, yani Yahudilerin peyderpey insanlıktan çıkarılmasına ve kovulmasına karşı direnci azalttı ve ‘biz’i daha da güçlendirdi. İnsanlıktan çıkarma ‘biz’ adına, ahlakın bulunduğu dilde yapıldı ve Almanya’da kimseyi öldürmeyeceksin yönündeki vicdanın sesi yalnızca birkaç yıl içinde tersine döndü.
Sayfa 407Kitabı okudu
Komedi ifşa eder ve komiklik dünyanın olmak istediği haliyle gerçekten olduğu hali arasındaki boşluğun ortaya serilmesindedir. Bu ifşa, sosyalliğin belli kuralları izleyen bir oyun olduğu, bazı şeylerin gösterildiği, bazı şeylerin gizlendiği ve bir bakıma bizim bir yanılsama içinde yaşadığımız kavrayışını beraberinde getirir. Oyun herkesin katılmasına, yanılsama herkesin ona inanmasına bağlıdır. Komedi bu sözleşmeyi bozduğu için en doğru ve en gerçekçi janrdır.
Sayfa 311Kitabı okudu
Hitler’in Kavgam’ında üslup- kötü bir üslup bile- yoktur, metnin ben’i kendisini anladığına ilişkin hiçbir yerde en küçük bir belirti göstermeden sayısız konudaki görüşlerini sıralayıp durur, başka bir deyiş ile engelsiz ve sınırsızdır, kendisi öyle olageldiği ve başka bir şey bilmediği için kendisinden başka hiçbir yerde meşruluk arama zahmetine girmez. Kavgam’ın ‘ben’i kendisini över, haklı görür, benmerkezci, haddini bilmez, nefret dolu ve dar kafalıdır ama adil, makul ve yüce olduğunu sanır, kitabın çok kötü karşılanması ve asla ciddiye alınmamasının nedeni herhalde budur, Hitler gerçek yüzünü gösterir, halkın arasından gelen eğitimsiz, utanmaz ve acımasız bir adamdır, kısıtlı bilgisiyle şuradan buradan devşirdiklerinin politika olduğuna inanır.
Sayfa 649Kitabı okudu
Romanlarının çoğunda, sonunu başkası yazmış gibi hissetme nedenim
Dostoyevski’nin tüm romanlarındaki en büyük tehlike, boşluğun kara gecesinde, anlamsızlığın eğlence yerinde, sosyal çevrenin ışıklar saçarak dönüp duran çarkıfeleği olan nihilizmdir ve ona karşı Dostoyevski’nin ateşli savunması her seferinde kutsallık ve kutsallığın yalınlığıdır.
Sayfa 314Kitabı okudu
Üçüncü Reich’ta vicdanın sesi ‘öldürmek yanlıştır’ demiyordu; ‘öldürmemek yanlıştır’ diyordu bu ses. Dilde bir değişiklik ile mümkün kılındı bu ve söz konusu değişiklik Kavgam’da en saf biçimi ile kendisini gösterir, Hitler’in kitabında ‘sen’ yoktur, yalnızca ‘ben’ ve ‘biz’ vardır ve ‘onlar’ı cansız bir ‘o’ya dönüştürmeyi sağlayan budur. ‘Sen’de edep vardır. Cansız ‘o’da kötülük. Ne var ki kötülüğü yapan ‘biz’di.
Sayfa 706Kitabı okudu
54 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.