Son Yörük

Osman Şahin
2011
Bilim & Gönül Yayınevi

Son Yörük, ismi için aldım diyebilirim ve doğruyu söylemek gerekirse kitabıda çok aradım. Ancak bir hüsran yaşadım. Benimde geçmişim yörüklere dayanır(Teke-Karakeçeliler) babaannem anlatmaya başladığında saatlerce onu dinlerdim bunuda o tarz bir kitap olarak düşünüyordum. Ama ve lakin ya bizimkiler bana eksik anlatmış ya da yazarımız İslamiyet öncesi Türk tarihi ile bağdaştırmak istemiş. Evet İslamı yanlış yaşayan bir milletiz ama bu olayların üzerine bu kadar gidilmesi doğru mu değil mi siz karar verin. Kitabı bırakma sebebim ise gerçekten biz yörükleri yanlış anlatmış olduğunu düşünüyorum. Elbette ilk çağlardan bu yana insanların inançları değişerek geldi. Ve yörüklerde dahil olmak üzere bu değişime ayak uydurdu evet kitapta bu değişime ayak uydurmadan da bahsediliyor. İncelemeyide burada bırakıyorum herkese keyifli okumalar dilerim.
Son YörükOsman Şahin · Bilim & Gönül Yayınevi · 201117 okunma
Osman Şahin'in Dünyası
2022 6. kitabı
Osman Şahin denince benim aklıma ondan okuduğum Beyaz Öküz hikayesinde geçen şu cümle aklıma gelir. ”Seni içime manzara yapmışam” Bu kadar güzel ve içten bir tanım bulmak çok zordur aşk için. Taşra/Halk/Toros/Güneydoğu/Çukurova temalı hikayeleri ile tanıdığımız Osman Şahin’in bu kitabı okumama vesile olan incelik abidesine teşekkür ederim. Son Yörük kitabı Osman Şahin’in Son Yörük adındaki kısacık eserine ,Oktay Sinanoğlu’nun yazdığı önsöz ile Şahin’in Sinanoğlu ile yapmış olduğu röportajın eklenmesi ile oluşturulmuş bir eser. Bunların yanı sıra Osman Şahin’in değişik dergilerde çıkan yazıları ,Şahin ile yapılmış röportajlar ve Şahin hakkında ulusal basında çıkan yazıların ,haberlerin derlenmesi de kitaba eklenmiş. Bu kitabı okuyunca yazarın geçmişine ,yaşadıklarına, ideolojisine, yazım tekniğine, ilhamının kaynağına da tanık olmuş olacaksınız. Sadece Yörükler ,Toroslar ile ilgili farklı bilgiler değil aynı zamanda Türkiye’nin geçmiş 70 yılını da bu kitapta bulabiliriz. Mersinin bir Yörük köyünden doğan 13 çocuklu bir ailenin çocuğu olan Şahin, eğitimini Diyarbakır Gazi köy Enstitüsünden devam eder ,mezuniyetinden sonra Siverek’te Bucaklara ait olan Kalemli Köyünde öğretmenliğe başlar. Yazarlık hayatının dönüm noktası orada başlar. Hiçbir imkanın olmadığı o köyde gördüğü, duyduğu her şeyi kayıt altına alır ve bu veriler onun yazarlığın temelini oluşturur. Kitap özellikle yazarlık kariyerine başlayacak arkadaşlar için bir deniz feneri görevi de görebilir. Çünkü yazar , yazarlık serüveninde dikkat ettiği konuları ,yazarlık yöntemini röportajlar vasıtasıyla anlatıyor. Yer yer modern edebiyat yazarlarını eleştirmekte. “Sanat toplum içindir.” Fikrini eserlerine nasıl yedirdiğini çok iyi anlatmakta. Osman şahin sadece edebiyatımızın bir çınarı değil ayrıca sinemamız için
Son YörükOsman Şahin · Bilim & Gönül Yayınevi · 201117 okunma

Osman ŞahinYazar · 38 kitap
Osman Şahin, Türk yazardır. Osman Şahin, 1940'ta Mersin'in Aslanköy ilçesinde doğdu. Dicle Köy Enstitüsü ile Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümü’nü bitirdi. Güneydoğu, Malatya, İzmit, İstanbul liselerinde spor öğretmenliği yaptı. 12 Eylül darbesinden sonra sürgün edilerek zorla emekli edildi. Bir roman eleştiri yazısı yüzünden 18 ay hapis yattı. Kırmızı Yel ile TRT Öykü Büyük Ödülü’nü, Ağız İçinde Dil Gibi ile 1980 Nevzat Üstün Öykü Ödülü’nü, Selam Ateşleri ile 1992 Ömer Seyfettin Öykü Ödülü ve 1994 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı, Mahşer ile 1998, Ölüm Oyunları ile 2003 Yunus Nadi Öykü Ödülünü aldı. 1997 Ankara Film Festivali’nde Aziz Nesin Emek Onur Ödülü, 1999 Antalya Film Festivali'nde Yaşam Boyu Altın Portakal Onur Ödülü, aynı yıl Truva Kültür ve Folklor Derneği Yılın Edebiyat Ödülü, 2007 Mersin Kraliçe Aba Ödülü, XI. Ankara Öykü Günleri Onur Ödülü, 2008 Söke Kültür Sanat Festivali Onur Ödülü, aynı yıl Mersin'de İz Bırakanlar Onur Ödülü, 2009 İzmir Dünya Öykü Günü Onur Ödülü ve Mersin Kenti Edebiyat Ödülü ile onurlandırıldı. Kırmızı Yel, 1984'te İsveç'te, pek çok öyküsü Polonya, Macaristan, Almanya, Fransa, Hollanda, ve Slovenya'da yayımlandı. 13 seçme öyküsü, Tales from the Taurus adıyla İngilizce ve Çince, üç öyküsü Kore dilinde yayımlandı. Bugüne dek 23 öyküsü filme alındı. Filmler, yurtiçi ve yurtdışı film festivallerinde Türk Sinemasına 35'ten fazla ödül kazandırdı.