Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 4

Erhan Afyoncu

Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 4 Gönderileri

Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 4 kitaplarını, Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 4 sözleri ve alıntılarını, Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 4 yazarlarını, Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 4 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
II. Mehmed(Fatih) tahta çıkar çıkmaz hayattaki tek kardeşi olan ve daha kundakta bulunan Şehzâde Ahmed'i öldürttü.
Sayfa 166 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Osman Bey, Ertuğrul Gazi'nin en küçük oğlu olmasına rağmen, ağabeylerinin itirazı olmadan beyliğin başına geçmişti. Bu yüzden de kardeşler arasında bir çatışma olmadı. Ancak Osman Bey, kendi hükümdarlığını çekemeyen amcası Dündar Bey'i öldürmek zorunda kaldı. Bu hanedan içerisinde dökülen ilk kandı.
Sayfa 164 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Reklam
Oğuz töresine göre devletin hanedanın ortak malı olduğu söylenir. Ancak bu yanlıştır. Ortak olan devlet değil, yönetimdir.
Sayfa 163 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Bursa'da dokunan kumaşlar(Osmanlı dönemi) Çin'den Mısır'a, İran'dan İsveç'e kadar her yerde aranan ürünlerdi.
Sayfa 221 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Osmanlı İmparatorluğu'nda faaliyet gösteren her esnaf birliğinin bir pîri vardı. Hz. İdris terzilerin, Hz. Yusuf saatçilerin, Hz. Davud demirci ve zırhçıların, Hz. Adem çiftçilerin, Hz. Muhammed ise tüccarların pîri sayılırdı.
Sayfa 218 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
18. yüzyıl ıslahatlarının en önemli özelliklerinden biri devamlılığın olmamasıdır. Tehlike kapıya dayandığı zaman ıslahat yapıldı; tehlike uzaklaştığında, bunlardan vazgeçildi.
Sayfa 146 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Reklam
Osmanlı tarihi boyunca İran'la mücadelelerde karşı tarafta hemen hemen her defasında Türkler vardı ve bunların çoğu da Anadolu Türkleriydi.
Sayfa 119 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Osmanlıların, Anadolu beylikleri arasında farklı bir yapı kazanmaları devlet örgütlenmesiyle aşiret yapısından kurtulmaları sayesinde oldu.
Sayfa 12 - Yeditepe YayıneviKitabı okudu
Osmanlı İmparatorluğu'nda Fatih Sultan Mehmed'in İstanbul'u almasından sonra hükümdarlar tek otorite hâline gelmişlerdi. Avrupa'dan 200 yıl önce... Bu durum Osmanlı İmparatorluğu'nun Avrupa'ya karşı üstünlüklerinin ana sebeplerinden birisidir.
222 syf.
·
Puan vermedi
Okunması gerek
Yanlış bilinen gerçekleri çok anlasilir dille yazmış Erhan hoca.Herkesin okuması gerek. Çok ilginç bilgiler var. Muhteşem,başucu kitap denilebilir. Kütüphanemizde bulunması gerek
Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 4
Sorularla Osmanlı İmparatorluğu 4Erhan Afyoncu · Yeditepe Yayınevi · 200471 okunma
Reklam
Osmanlılar döneminde Türklerin ticaretle uğraşmadığı,bu sahanın gayrimüslim Osmanlı tebaasının elinde bulunduğu devamlı olarak yazılıp,çizilir.Ancak Osmanlı ve Avrupa arşivlerine dayanılarak yapılan araştırmalar birden fazla gemiye sahip,"Hoca" adı verilen birçok Türk kökenli tüccarın Venedik'ten Hindistan'a,Rusya'dan Avusturya'ya büyük miktarlı ticaret faaliyetinde bulunduğunu ortaya çıkarmıştır.
Osmanlı hanedanından hacca giden tek şahsiyet Cem Sultan'dır.Osmanlı İmparatorluğu döneminde,ne ondan önce,ne de sonra Osmanlı hanedanının erkek üyelerinden hiçbir kimse hacca gitmemiştir.İmparatorluğun sona ermesinden sonra son Osmanlı padişahı Vahdeddin,hacca gitti.Ancak eşkiya saldırısı sebebiyle haccını tamamlayamadan,umre yapıp dönmek zorunda kaldı.
İnebahtı Deniz Muharebesi,tarihin en kanlı deniz savaşlarından birisidir.Deniz binlerce Türk ve Hristiyan'ın kanıyla renk değiştirmişti.Dönemin tarihçilerinden Gianpietro Contarini,İnebahtı Deniz Muharebesi’nin meydana geldiği suların "kan denizi" olduğunu yazmıştı.İnebahtı,yeni silahların ve gemilerin ön plana çıktığı bir muharebeydi.Kadırgaların,yani kürekli gemi çağının sonu,kalyonların,yani yelkenli gemilerin çağının başlangıcıydı.
Fatih'ten sonra da Osmanlı tarihinde cihangir hükümdarlar çıkmıştır.Ancak Fatih kadar bilime,düşünceye önem veren bir padişah daha gelmemiştir.Fatih,bir Rönesans hükümdarıydı.Devrin ileri gelen alimlerini sık sık huzurunda tartıştırırdı.Fatih'in huzurundaki tartışmalarda başarılı olan mükâfatlandırılır,kaybeden ise bulunduğu görevi bırakmak zorunda kalırdı.Bu tartışmaların günlerce sürdüğü de olurdu.
Halil İnalcık,II.Mehmed'i imparatorluğun gerçek kurucusu olarak kabuk eder ve Fatih'in İstanbul'u alması ile birlikte Fetret Devri'nin gerçek manada bitirildiğini söyler. Boğazlarda,Osmanlı hakimiyeti kurulmuş,Balkanlar'da sınırlar Tuna'ya kadar genişletilmiş ve buralardaki topraklar emniyet altına alınmıştır.Anadolu ve Rumeli'deki Osmanlı toprakları birleştirilmiştir.Uzun Hasan tehlikesinin ortadan kaldırılması,hem Osmanlıların Timur'dan itibaren içine girdiği doğudan gelecek tehlike sendromundan kurtulmalarını,hem de beyliklerin ondan alacağı desteği önleyerek,Anadolu topraklarında hakimiyeti tesis etmesini sağlamıştır.Kırım'ın ve Karadeniz kıyılarının Osmanlı İmparatorluğu'na dahil edilmesi ile birlikte Karadeniz'de belirli bir üstünlük kurulmuştur.
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.