Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sosyalist Dünya Görüşü Marksizm

Henri Lefebvre

Sosyalist Dünya Görüşü Marksizm Sözleri ve Alıntıları

Sosyalist Dünya Görüşü Marksizm sözleri ve alıntılarını, Sosyalist Dünya Görüşü Marksizm kitap alıntılarını, Sosyalist Dünya Görüşü Marksizm en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çelişkiden söz eden kimse, çözümlenecek problemi, zorlukları, engelleri (dolayısıyla, mücadeleyi ve eylemi) de dile getirir, ama bunların yanı sıra, zafer, ileri adım­ lar, ilerleme olanağını da ... Bu yüzden, Marksizm, kesin karamsarlığın dışında olduğu kadar, kolaycı iyimserliğin de dışındadır.
hegel'de soyut analiz yanılgısı ile soyut sentez yanılgısı birbirine denk düşmektedir.
Sayfa 47 - yordamKitabı okudu
Reklam
Marks, insanın yabancılaşmasının dinle, metafizikle ya da ahlâkla belirlenmediğini göstermiştir. Tersine, metafizikçiler, dinler ve ahlâklar insanın yabancılaşmasına, insanın kendi kendisinden kopmasına, insanı asıl (veritable) bilincinden, asıl meselelerinden çevirmeğe hizmet etmektedir. İnsanın yabancılaşması yalnız nazariye ve fikir alanında olmakla kalmaz, yani yalnız fikrî ve duygusal değildir, aynı zamanda ve özellikle uygulama alanında ortaya çıkar ve pratik yaşayışın bütün alanlarında kendini açığa vurur. İş (çalışma) yabancılaşmıştır: insanı bağımlı kılıcı, sömürücü, bezginlik verici, ezicidir. Sosyal yaşayış beşerî birlik (communaute humaine) sosyal sınıflar halinde parçalanmış, kendisinden kopmuş, biçimi çarpılmış, politika hayatı haline dönüşmüş, aldatılmış, devlet aracıyla kullanılır olmuştur. İnsanların tabiat üzerindeki gücü ve bu gücün meydana getirdiği metalar kapının elinde kalmış; tabiatın sosyal insan tarafından mülk edinilişi, üretim araçlarının özel mülkiyeti haline dönüşmüştür. Para, insan elinin yarattığı maddî metaların - yani falanca ya da filanca tüketim eşyasını üretmek için gerekli ortalama sosyal emek süresinin- o soyut sembolü, çalışan ve üretim yapan insanlara efendi gibi hükmetmektedir. Sermaye, sosyal zenginliğin bu biçimi, -bir bakımdan ve kendi başına ele alındığında banka ve ticaret evrakının bir oyunundan başka bir şey olmayan- bu soyut nesne: bütün toplumu, isteklerine göre zorlamakta, bu toplumun çelişik bir biçimde örgütlenmesini, bu toplumun daha büyük bir kısmının nisbî bağımlılaşmasını ve yoksullaşmasını tazammun etmektedir.
Sayfa 50 - Hür Yayınevi
‪Bilgilenmenin ve eylemin görüş açıları, ancak durağan ve diyalektikçi olmayan bir öğreti için birbirinden ayrı durur.‬
Sayfa 128Kitabı okudu
Kadınlar buyruk ya da sömürü altında kaldıklarından,annelik hiçbir zaman toplumsal fonksiyon ve değer olarak,evdeki çalışma da toplumsal emek olarak tanınmadı.
Sayfa 64 - Yordam KitapKitabı okudu
Reklam
Marksizm proletaryayla zayıf olduğu için değil, bir kuvvet olduğu için; cahil olduğu için değil, bilgiyi özümleyeceği ve zenginleştireceği için; burjuvazi tarafından insani olmayan koşullara itildiği için değil, insanın geleceğini kendinde taşıdığı ve o kendini beğenmiş burjuvaziyi insana aykırı olarak reddettiği için ilgilenir.
Yine aynı şekilde, Stoacılık için her tür arzu, her tür tutku saf aklın bir yabancılaşmasıdır; nitekim, Stoacı bilge, akıl yoluyla nefsine egemen olur ve kendisine bağımlı bulunmayan, benliği dışında kalan her şeyden eli­ ni eteğini çeker; bilge olmayan bir kimse ise, arzu ve tutku yoluyla, kendisinden "başkası"na bağlanır; o "başkası"na bağımlı olur; kendine yabancılaşır, yani aklını yitirir, hezeyanlara düşer, mutsuzlaşır, saçmalaşır, öylelikle, insani­liğini yitirir (ya da fazlasıyla insanileşir).
Burjuva demokrasisi,iktidar için mücadele eden bir solu ve bir sağı içerir.Bu bir partiler rejimidir.
Sayfa 108 - Yordam KitapKitabı okudu
hegel felsefede yabancılaşma kavramını yeniden ele almış ise de, bu kavrama diyalektik, rasyonel ve olumlu anlamını kazandıran marx olmuştur.
Sayfa 51 - yordamKitabı okudu
Reklam
marksizm, insanın düşünme yeteneğinin o zamana kadar birbirinden ayrı, birbirinden kopuk, eksikli kalmış iki öğesini: bilimi ve felsefeyi kendinde birleştirir.
Sayfa 30 - yordamKitabı okudu
bireyciliğin ekonomik, hukuksal ve politik tüm yanlarının (klasik liberalizmin, "bırakın yapsınlar" öğretisinin) teoride de, pratikte de çöktüğünü -hem de "yeni liberaller"in umutsuz çabalarına rağmen çöktüğünü- zaten herkes biliyor.
Sayfa 22 - yordamKitabı okudu
Düşünen ve düşündüğünü dile getiren bireyler arasındaki görüş ayrılıkları,onların düşünüş tarzlarındaki yanılgılardan,yetersizliklerden ileri gelir.
Sayfa 32 - Yordam KitapKitabı okudu
Burjuvazi,görünüşte bireyselliği göklere çıkarmakta,aslında ise onu ezmektedir.
Sayfa 69 - Yordam KitapKitabı okudu
Çelişkilere ve onların çözüme kavuşturulmasına ilişkin teori, eğer kaygıların başına yerleştirilmezse, bu modern dünya çaresizce saçmalığa gömülür.
77 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.