Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sosyolojik Düşünmek

Zygmunt Bauman

Sosyolojik Düşünmek Gönderileri

Sosyolojik Düşünmek kitaplarını, Sosyolojik Düşünmek sözleri ve alıntılarını, Sosyolojik Düşünmek yazarlarını, Sosyolojik Düşünmek yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
·
Puan vermedi
Sosyolojik Düşünmek
insanların bir zihinsel faaliyet oluşturma ve bunu geliştirme çabasıdır. Bu düşünceye sahip olmak için sosyolojik düşünmek kitabıyla başlayabilirsiniz.
Sosyolojik Düşünmek
Sosyolojik DüşünmekZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 20191,619 okunma
Adeta düzenin güvenliğini hissetmek için yabani yaşamın korkusuna ihtiyacımız vardır.
Reklam
320 syf.
·
Puan vermedi
·
21 günde okudu
Sosyoloji hem toplumsal dünyayı çerçeve altına alma yollarını hem de kavramaya ve açıklamaya dönük yöntemleri içermektedir. Terimin kendisi 19. yüzyılın erken dönemlerinde kullanılmıştır. Sosyoloji yeni fenomenleri kavramaya ve mevcut fikirleri deneyimler ve verilere karşı sınamaya dönük süregiden bir faaliyet alanıdır. Tarih geçmişte yaşanan eylemlerle ilgilenirken sosyoloji mevcut toplum üzerine odaklanır. Sosyoloji diğer çalışma sahaları gibi insan eylemlerini sorgulamaya dönük sorulara biçim vermiş bilişsel perspektiflerin yanı sıra kendi yorumlama ilkelerine de sahiptir. Bu bakış açısıyla sosyolojinin beşeri eylemleri daha geniş temsillerin unsurları olarak görmesiyle ayrıldığını söyleyebiliriz.(s.18.) Kitabın yazılış amacı deneyimlerini başkalarıyla birlikte ve onlarla anlamakta, insanlara yardımcı olma amacıyla yazılmıştır. Görünüşte tanıdık olan şeyin nasıl yeni ve farklı şekillerde yorumlanabileceğini göstermeyi amaçlanmıştır. Kitabın amacı gündelik idraklarımızın ön planında olmasını, gündelik yaşamlarımızın parçası olan veya yaşamlarımızı şekillendiren meselelere değinerek okuyucuya sunmuştur. Yaşamlarımızı ve deneyimlerimizi doğrudan biçimlendiren konular üzerine yazılmış sosyolojik bir yorumlama çalışmasıdır.
Sosyolojik Düşünmek
Sosyolojik DüşünmekZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 20191,619 okunma
Anlamak yola nasıl devam edeceğimizi bilmektir ve nasıl yapacağımızı biliyorsak anlamışız demektir. Farklılıkların kendi başlarına birer olgu olduğunu varsaymamızın sebebi tam da bu örtüşmenin kendisidir, iki şey arasındaki (hareket etme ve dünyayı görme biçimimiz) bu uyumdur. Bu karışımda hem huzur hem de kesinlik buluruz. Dünyada varolurken yaptığımız ayrımlar yolumuzu çizmemizi ve iletişim kurmamızı sağlar. Girdiğimiz mübadelelerde ve kurduğumuz ilişkilerde dayandığımız arka planın parçasıdırlar.
Sayfa 288Kitabı okudu
Pragmatist felsefeci William James’in belirttiği gibi “şurası oldukça açık ki hakikati kabul etme yükümlülüğümüz koşulsuz olmaktan alabildiğine uzak ve olağanüstü derecede koşullara bağlı bir şeydir.”
Sayfa 282Kitabı okudu
…”tanıdığınız hiçbir insanın tırmanmayı başaramadığı” bir dünyadan çıkabileceğinize inanmak hem haddinden fazla iyimser hem de aşırı tehlikelidir.
Sayfa 258Kitabı okudu
Reklam
Öz-benliğimiz ötekilere sergilediğimiz toplumsal kimliklere, gündelik varoluşumuz içinde karşılaştığımız kişilere, etkileşime girdiğimiz yerlere ve geçmiş-bugün-gelecek ilişkileri arasındaki dinamiklere bağlıdır.
Sayfa 54 - Ayrıntı yayınlarıKitabı okudu
Sapmalar başkalarında derin düşüncelere yol açabileceği gibi tepkilere de vesile olabilir. Normalde toplumu meydana getirebilecek yeteneklerine, becerilerine ve katkılarına rağmen, farklı kişiler olarak tanımlanmış insanları dezavantajlı konumda bırakır.
Sayfa 170Kitabı okudu
Özgür irade ne kadar da özgür peki?
…seçme özgürlüğü bize ne tercihlerimiz doğrultusunda hareket etme özgürlüğünü ne de arzuladığımız hedeflere ulaşma özgürlüğünü garanti eder.
Sayfa 36 - AYRINTI YAYINLARIKitabı okuyor
Kaderinse her yaptığın sen de karşı dur Kral Oidipus gibi(!)
Eğer alınyazımızı bizler yazıyorsak yaşamlarımızı kontrol etme doğrultusunda eyleme geçme gücüne de sahibizdir.
Sayfa 35 - AYRINTI YAYINLARIKitabı okuyor
Reklam
Sosyolojik düşünmek beşeri koşulları insanları birbirine bağımlı kılan çok katmanlı ağların analiziyle anlamlandırmaya çalışmaktadır.
Sayfa 25 - AYRINTI YAYINLARIKitabı okuyor
Kendimizle dost olmak, mutlaka başkalarıyla dostluk kurmuş olmamız anlamına gelir.
Sayfa 151Kitabı okudu
Bildiğimiz şey dünyanın kendisi değil, bu dünya imgesinin etkisiyle biçimlenmiş pratiklerimize dayanarak dünyada yaptıklarımızdır.
Kimlik ve Metalaşma
Mahremiyetin olmadığı bir topluluk bize aitlik hissinden çok baskı gibi gelirken,topluluğun olmadığı bir mahremiyet''kendin olma'' arzusundan çok yalnızlığa benzer.Söyleyebileceğimiz şey farklı şekillerde;beraberinde gelen hazlar,zevkler,umutlar,istekler,hüsranlar ve içinde yaşadığımız duruma eşlik eden sınırlarla, ötekilerle birlikte kendimiz olduğumuzdur.Kendimizle dost olmak, mutlaka başkalarıyla dostluk kurmuş olmamız anlamına gelir.
Sayfa 151 - AyrıntıKitabı okudu
Bilgi edinirken hepimizin seçtiği ne çok yol vardır
Bilgi edinme yollarımız dünyayı kavramak için kullandığımız çerçevelerdir…
Sayfa 16 - AYRINTI YAYINLARIKitabı okuyor
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.