Sosyolojik Kafa

Mevlüt Özben

Sosyolojik Kafa Gönderileri

Sosyolojik Kafa kitaplarını, Sosyolojik Kafa sözleri ve alıntılarını, Sosyolojik Kafa yazarlarını, Sosyolojik Kafa yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Nereye isterseniz”, ne isterseniz” ya da “ne zaman isterseniz” diye haykıran ATM'ler karşısında duyarsız kalamayan insan hemen sahip olmanın allak-bullak edici mutluluğu karşısında geleceğini ipoteklediğini görememektedir (Bruckner, 2006: 61).
Sayfa 202Kitabı okudu
Erkeklik başarılması, edinilmesi gereken bir kimliktir. Ancak, erkekliği bir kimliğin, bir benliği ezmesi biçiminde de değerlendirebiliriz. Erkeklik, kadını “dışarıdan”, erkeği ise içeriden” yıkan bir kimliktir. Bu bağlamda “kadınlık” ve "erkekliği” koşullayan kültürel pratikler, hem kadına hem de erkeğe eksik bir insanlık halini reva görür. Şöyle diyebiliriz: “Tam” anlamıyla “insan olmak”tan eksilerek, erkek ya da kadın oluruz !
Sayfa 217Kitabı okudu
Reklam
İnsan olmanın ne denli zor olduğuna ilişkin bir sürü şey var belki, ama yaş geçişleri ile ilgili yaptığımız bu kısa değerlendirme de gösteriyor ki, insan olmak her yaş kategorisinde kendine göre kimi zorluklar içeriyor. Yeteri kadar koruyamadığımız çocuklar, tehlikeli sularda yüzen gençler, sorumluluklar altında inim inim inleyen yetişkinler ve saygıda kusur ettigimiz yaşlıları konuşurken aklımızdan yine aynı cümle geçiyor: İnsan olmak ne zor şeymiş...
Sayfa 210Kitabı okudu
Yaklaşık yüz yıl önce sarıkla fesin amansız mücadelesini ve fesin Osmanlı topraklarında gâvurluğun bir işareti olarak nasıl lanetlendiğini hatırlarsak kafamız karışabilir. Çünkü neredeyse tam olarak yüz yıl sonra fesi lanetleyenlerin torunları bu sefer de fese sarılarak şapkayı lanetler olmuşlardır. Şurası açık ki, her iki taraf için de başlık bahanedir. Cumhuriyetçiler II. Mahmut'un yapmaya çalıştığından farklı bir şey yapmamaktadırlar. Bu yüzden 1925 “şapka kanunu, toplumun hali hazırdaki sembolik yapısının uluslaşma sürecini sekteye uğratabilecek yönlerinden birini değiştirmeyi amaçlamaktadır.
Sayfa 188Kitabı okudu
Örneğin diktatörlük rejimleri otoriterizmin en uç örnekleridir. Burada şu noktanın vurgulanmasında fayda var; otoriterizm sadece eski düzenin devrim yoluyla yıkılıp yerine yeni bir düzen kurmakla gerçekleşmez; yanı sıra, seçim yoluyla iş başına gelip, zaman içinde demokratik yapıyı felce uğratarak otoriterleşme eğilimleri gösteren siyasal yönetimler de vardır. Farklılıklar karşısında tahammülsüzlük, korku vasıtasıyla karşıt düşüncelerin baskılanması, medya özgürlüğünün kısıtlanması, ifade özgürlüklerinin kısıtlanması, adil olmayan ekonomik bölüşüm, yurttaşların fişlenmesi ve iktidar gücünün mutlaklaştırılması otoriterizmin belirgin özellikleridir.
Sayfa 170Kitabı okudu
Dikkatli ol; gizli bir ajandası olanların atası şeytandır, unutma!
Sayfa 123Kitabı okudu
Reklam
244 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.