Söyle Zilan

Aralık 2019
İletişim Yayınevi

·252 syf.·
2024 41. kitabı
Dengbêjlerin haykırışlarında saklı Gelîyê Zîlan'ın acıları. Gelîyê Zîlan'da geriye kalan yalnızca İHANETTİR. Kürdün alnına kazılmış koca bir hiç ihanet. Binlerce parçaya bölünmüş bu puzzle nasıl birleşecek en önemli parçaları içimizde o parçalar birleşmemize izin vermiyorlar çünkü onlar tanrıya bile ihanet ediyor.
Araştırma-İnceleme
·252 syf.·
2025 6. kitabı
•Bi 4,5 yıldır bu platformdayım bir sürü kitap okudum, yüzlerce alıntı ve ileti paylaştım ama daha önce hiçbir kitabın incelemesini yapmadım ki söze de nasıl ve nereden başlayacağımı açıkçası tam kestiremiyorum. Ama bir yerden de başlamak lazım ki devamı da gelsin öyle değil mi:) Bir hatam olduysa şimdiden affola… •Ahmet Sırrı Özbek’in Söyle Zilan eserini bu platformda bulunan bir arkadaşın önerisi ile okumaya başladım. Ne diyeceğimi bilemiyorum açıkçası sadece içim çok buruk ve kahroldum. Kitabı okumaya başladığım duygular ile bitirdiğim andaki duygular bambaşka idi. Her bir sayfası kahır, hüzün, ihanet, umut, özlem… yeri geldi içimdeki burukluk, isyan kaybolup umuda bağlandı yeri geldi insanlığımdan, insan denen varlıktan utandım. Bir kültüre, yaşam tarzına, diline ve coğrafya yapısına saygı duymak ve bunları kabul etmek bu kadar zor olmamalı. İnsanlık dışı olayların bile bir ölçüsü bir sınırı olabileceği varsayılırken bu olan vahşetlerin, zulümlerin ne bir sınırı ne bir ölçüsü vardı. •Doğuştan edinilen dil,din,ırk,mezhep ve yaşam tarzları…bunlar ister Kürt olsun ister Türk ister Laz ister Çerkez olsun sevmiyorsanız bile kültürüne, örfüne, adetine, yaşam biçimine saygı duymak zorundasınız. Bu bir mecburluk değil zorunluluktur..! •Kitabı okuyun, okutturun körelen zihniyetlerin aydınlığa, vahşileşen ve katılaşan vicdanların bir an önce merhamet ile dolması umudu ile… kitapla olmanız, sağlıcakla kalmanız dileğiye. • A. Sırrı Özbek Söyle Zilan
Gelîya Zîla’dan Çiya’yê Agırî’ye yankılanan çığlık: Söyle Zilan
2022 9. kitabı
Sırrı Özbek'in Söyle Zilan adlı yapıtında isyan 1926 senesinde, topraklarını işgal etmek isteyen birçok ülkenin ordusuna karşı toprağını göğüs göğüse çarpışarak koruyan ve kahramanlık gösteren Bîroyê Hesikê Têlî’nin devletin tüm uğraşlarına rağmen Şeyh Sait isyanı sonrası adının sürgüne gidecekler listesine yazıldığını öğrenmesiyle roman başlıyor. Çevredeki köylerden ve aşiretlerden destek alan bu dayanışma ve örgütlenme Ağrı Dağının zirvesinde gerçekleşiyor ve 1929 yılına kadar küçük çatışmalarla devam ediyor. Daha sonra Xoybun örgütünün de Ağrı Dağı’na desteğe gelmesiyle devlet tarafından fermanların çıkarılması sonucu ölümler, kıyımlar başlamaktadır. 1930 yılında bu yapılanmanın bir kısmı Van’ın Erciş ilçesinde ki askeri alanlara saldırılar başlatıyor ve daha sonra geri çekilerek İran’a dağılıyorlar. O bögede görevli Devriş Bey müfrezesi bu olay üzerine Zilan Deresi etrafındaki köylere saldırmış ve Geliya Zila denen bölgede büyük bir katliam gerçekleştirmiş. O dönem övgülerle bahsedilen ve haberleştirilen katliam Cumhuriyet gazetesinde de ‘Zilan Deresinde Temizlik’ manşetiyle kutlamıştır. Zilan Deresinin günlerce kan kırmızısı aktığı, insanların ceset yığınları arasından anca sağ kurtulabildikleri Zilan katliamı hakkında yazılan, söylenen onlarca şeyden yalnızca birkaçıdır. Söyle Zilan, Ağrı Dağı eteklerindeki isyan günlerinin, ölüme meydan okuyan âşıkların, yarası kabuk bağlamayan bir coğrafyanın romanı. Sırrı Özbek, Zilan'ın hikâyesini destansı bir dille, yüreklere dokunan bir sesle anlatıyor. Yazar acıları, umutları, kardeşliği ve en önemlisi dayanışmayı en iyi şekilde gözler önüne sermesiyle romanı daha bir keyifle okunacak hâle getirmiş. Çok sade ve akıcı bir dille olayları anlatıyor. Resmen her altını çizdiğim cümle beni oldukça etkisi altına aldı. Direk
Puan vermedi·252 syf.·
2020 1. kitabı
Şimdiye kadar okuduğum en farklı kitaplardan biri. Tarihe bambaşka bir yolculuk. Acı hüzün ihanet aşk bağlılık isyan hayat herşey var kitapta. Geçmişe destansı yolculuğu çok iyi. İsyanı bambaşka bir dille anlatmış okuması bazen keyifli kimi zaman acı verici çoğu zamanda umut dolu bir kitap.
Söyle Zilan kitabı hakkındaki düşüncelerim
2024 936. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2024 00:45
Ağrı Dağı kaynayan bir kazan ve kaynadıkça buharlaşan insanlar... İlk okuduğunuzda acaba fazla radikal bir kitap mı diye soruyorsunuz kendinize sonra romanın gerçekleri anlattığı geliyor aklınıza. Dengbejlerin dağlara çarpan sesleri ve yürek paralayan o ağıtları sadece "onlar da insandı" dedirtiyor bize. Hayvan çiftliği'nin meşhur sözüdür hani "bütün hayvanlar eşittir fakat bazı hayvanlar daha da eşittir" tamamen gerçekliğini bu romanla ortaya koyuyor. Söyle Zilan sürgünlerin, istenmemişlerin, birazcık mutluluğu bile haketmeyenlerin yani yenilmişlerin romanı. Fazla da söz söylemeye gerek duymuyorum.

A. Sırrı ÖzbekYazar · 9 kitap
Türk siyasetçi. Eğitim Enstitüsü Fizik-Kimya Bölümü ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Adıyaman Lisesi, Ankara Aktepe Lisesi ve Adıyaman Kız Meslek Lisesi Öğretmenlikleri, Serbest Avukatlık, Türkiye Büyük Millet Meclisi XVII. Dönem Adıyaman, XXII. Dönem İstanbul Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve dört çocuk babasıdır.