Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Söylem İnceleme Monadoloji

René Descartes

Söylem İnceleme Monadoloji Sözleri ve Alıntıları

Söylem İnceleme Monadoloji sözleri ve alıntılarını, Söylem İnceleme Monadoloji kitap alıntılarını, Söylem İnceleme Monadoloji en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
tıpkı öldürücü bir hastalığa tutulmuş birinin, eğer bir çare bulun- mazsa ölümün kaçınılmaz olarak geleceğini gördüğü zaman bütün umudunun bir çarede yatması ölçüsünde tüm gücüyle onu arama- ya zorlanması gibi. Sıradan insanlığın peşinde koştuğu herşey yal- nızca varlığımızı korumaya hiçbir çare bulamamakla kalmaz, ama giderek kendilerini engeller olarak da gösterirler ve sık sık onları ele geçirmiş olanların, ve her zaman onlar tarafından ele geçiril- miş olanların, yıkımlarına neden olurlar. 2
Sayfa 59 - SpinozaKitabı okudu
Kitap-izm
Çocukluğumdan bu yana kitaplarla beslendim, ve onlar aracılığıyla yaşamda yararlı herşeyin açık ve güvenilir bir bilgisinin elde edilebileceği inancına götürüldüğümden öğrenmek için aşırı bir isteğim vardı.
Reklam
Tanrı var mıdır yok mudur?
ama kendisine zorunlu olarak bağımlı oldu- ğun1 ve bende olan herşeyi kendisinden kazandığım daha eksiksiz bir başka Varlık olmalıydı.
Sayfa 28 - Rene DescartesKitabı okudu
.Öyle ki bu ''Ben," eş deyişle, beni ben yapan ruh bedenden bütünüyle ayrıdır, ve onu bilmek bedeni bilmekten de kolaydır; ve beden var olmasaydı bile, ruh ruh olmaya son verınezdi.
Kitap-izm
Tüm iyi kitapları okumak aslında geçmiş yüzyıllarda onların yazarlan olmuş en soylu insanlarla bir söyleşi gibiydi, üstelik bize içlerinde düşüncelerinin yalnızca en iyilerini sergiledikleri inceden inceye işlenmiş bir söyleşiye benzedikleri zaman bile.
1. VE SoN OLARAK, içinde yaşadığımız evi yeniden yapmaya başlamadan önce, kendimize yeniden-yapım süresi boyunca içinde rahatça kalabileceğimiz bir başkasını sağlamadıkça onu yıkmak, gereçler ve bir mimar bulmak ya da kendimiz mimar olarak davranıp dikkatle tasannın bir çizimini yapmak yeterli olmadığı için çünkü us beni yargılarımda kararsız olmaya zorlarken eylemlerimde öyle kalmamam, ve yaşanumı elimden geldiğince mutlu olarak sürdürmeyi gözardı etmemem gerekir , kendim için şimdilik olsa olsa üç ya da dört düzgü içeren bir ahlak dizgesi oluşturdum, ve şimdi size bunları bildirmek istiyorum.
Reklam
Ama alacakaranlıkta ve yalnız başına yürüyen biri gibi yavaş yavaş ilerlemeye ve tüm şeylerde öylesine dikkatli olmaya karar verdim ki, ilerleyişim çok az olsa bile en azından kendimi düşmeye karşı kolladım.
Sayfa 18 - Rene DescartesKitabı okudu
Bizi ilgilendiren herşeyde yanılgıya ne denli açık olduğumuzu, ve aynca dostlarımızın yargılarının bizden yana oldukları zaman nasıl kuşkuyla karşılanması gerektiğini biliyorum.
Yaratılmamış bir şeyin tanımı için gerekler şöyledir: I. Şey tüm neden düşüncesini dışlamalıdır, eş deyişle, kendi var- lığından başka birşey tarafından açıklanma gereksiniminde olma- malıdır. II. Tanımı verildiğinde, şeyin varolup olmadığı sorusuna yer olma- malıdır. III. Anlık söz konusu olduğu sürece, tanım sıfat yapılabilecek hiç- bir adı kapsamamalıdır; başka bir deyişle, şey soyutlamalar yoluy- la açıklanmamalıdır. IV. Son olarak (bu çok zorunlu olmasa da), şeyin tanımından tüm özellikleri çıkarsanabilir olmalıdır. Tüm bunlar soruna dikkat eden biri için tam bir açıklık kazanırlar.
Bu algı türlerinden en iyisinin seçilebilmesi için, ereğimize erişmede zorunlu olan araçları kısaca sıralamak yerinde olacaktır. 1. Eksiksizleştirmeyi istediğimiz doğamızı sağın olarak, ve aynı zamanda şeylerin Doğasını zorunlu olduğu ölçüde bilmeliyiz. il. Bu yolda şeylerin aynmlarını, anlaşmalannı ve karşıtlıklannı doğru olarak toparlamalıyız. 111. Böylece neye izin verebildiklerini, ve neye veremediklerini sağın olarak kavramalıyız. iV. Bu sonucu insanın doğası ve gücü ile karşılaştırmalıyız. Ve böylece insanın erişme yeteneğinde olduğu en yüksek eksiksizlik derecesini kolayca saptayacağız.
Sayfa 63 - SpinozaKitabı okudu
35 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.