Soyut Refleks

2019
Herdem Kitap

2025 6. kitabı
Okunma: 10 Mart 2025 03:57
Kitap İnsanın içsel dünyası ve bu dünyada yaptığı zihinsel yolculuklar ile ilgilidir. İçerisinde Aşk pişmanlık intikam hayalperestlik ve kaygı bolca var ve okurken bunları hissedeceksiniz “Bir insan kendinden kaçıyorsa o insan hiç bir yere ait değildir” ÖZgür bir hayalperesttir “ses taşıyan su yüzlü çocuklar” ve vergilius’un ölümü adlı kitaptan ki “plotia” karakteri arada bir yanına gelip dertleştiği konuştuğu hayali arkadaşları vardır. Özgür küçük yaşta Ayten’e aşık olur Ayten başta özgürü istemez ama Ayten daha sonra özgüre aşık olur. Özgür ise Ayten onu başta istemediği için intikam almak ister Ayten’le beraber olur o sırada duygu ile nişanlanır. Ayten bu duruma çok üzülür ve kendine zarar vermek ister. Özgür de duyguyla evlenir. Daha sonra duyguyla ayrılır ve yıllar sonra Ayten’le tekrar karşılaşır ve Ayten’den (aslında geçmişinden) kaçar. Daha sonra tekrar Aysel’e aşık olduğunu anlar ve peşinden gider. Devamı kitapta
2025 44. kitabı
Okunma: 21 Mart 2025 00:00
Herkese Merhaba Bugün sizlere Metin Akdeniz kaleminden Soyut Refleks kitabının yorumu ile geldim Mart ayının sıradaki kitabı 2019 yılı basımlı 218 sayfalık bir kitap •Özgür; aşkını yaşamaya korkan ilk fırsatta kaçan cesaretsiz ama bir o kadar da hayalperest biridir. Zor şartlar altında yeşeren aşkına Ayten'e sahip çıkmayıp intikam duygusuna yenik düşmüştür. Ama bu bir yük gibi yıllarca sürecek, sırtında bir kambur gibi kalacaktır. Hayalperest tarafı ise gerçekle hayali ayırt edemeyecek durumdadır. “ses taşıyan su yüzlü çocuklar” ve Vergilius’un Ölümü adlı kitaptan “plotia” karakterinde olduğu hayali arkadaşları vardır. •İşyerinde tanışıp evlendiği Duygu, Özgür'ün yıllarca sırtındaki kamburun nedeni öğrenmiş. Peki tepkisi ne olmuştur? •Ayten tarafında durumlar nasıl, geçmişte yaşanan o acıyla bugüne kadar nasıl başa çıkmıştır? •Kader bu ya tam yirmi iki yıl sonra Özgür ve Ayten'i karşı karşıya getirir. Herkes hayatına kaldığı yerden devam mı etmiştir? Yoksa bir yüzleşme yaşanacak mıdır? •Şiirsel, felsefi, eleştirel ve sorgulayıcı anlatım, özlü ve etkileyici betimlemelerle sade ve akıcı bir eser. İnsanın kendi iç dünyasıyla yüzleşmesi, hayatın anlamı, varoluş, yalnızlık, aşk, ölüm gibi temaları işleyen, sadece bireysel bir iç yolculuk değil, aynı zamanda toplumsal bir eleştiriye de yer veren farklı bir kitaptı. Aşkın korkaklara bir beden büyük geldiği, intikam duygusunun bir ömre bedel olduğunu gözler önüne seren, hayal ile gerçeğin ayrımının önemine şahit olacağımız bir kitap. Yazarımızın kalemine sağlık Kitap ile ilgili düşüncelerinizi yorum bırakabilirsiniz Okumayı ihmal etmeyin im t u b i s ʚĭɞ
2025 46. kitabı
Okunma: 31 Mart 2025 13:38
Tüm kitapsever dostlarıma mutlu günler kitaplarla güzelleşen vakitler diliyorum Dellik ile akıllılığın ince çizgisinde hayatın sorulandığı, derinlemesine içsel yolculukların yapıldığı, buram buram edebiyat kokan güzel bir kurgu ile karşılaşıyoruz kitapta. Özgür 'ün hayatını, çocukluğunu, gençliğini, bugününü okuyoruz; onun 'Ses taşıyan su yüzlü çocuklar'' ile ilk karşılaşmasını, hayatının hangi dönemeçlerinde yine onlar ile varolduğunu, gençlik yıllarının siyasi akışını, ilk aşkı Ayten'i, onunla ilgili inişli çıkışlı duygusal hezeyanlarını, eşi Duygu ile yaşadıklarını... Kitap yakın zaman siyasal yapılanma içerisinde Özgür karakterini anlatırken 80 li yılların güzel bir portresini de çizerek başarılı bir dönem romanı olma özelliği de gösteriyor Kurgu içerisinde sık sık Sartre, Shakespeare, Saramago gibi edebiyatta önemli kalemler ile karşılaşmak ve yazarın şiirimsi bir dille yazdığı cümleleri okumak çok güzeldi.Yazarın bununla birlikte akıcı, anlaşılır ve kendisini okutan duru bir dili var. Kitabı tatlı bir meltem esintisi gibi okudum bitirdim. Sanrıları ile yaşayan Özgür.. Biraz asosyal, duygusal pişmanlıkları, yaptıklarının sorumluluklarından kaçışlarıilebiz okurla iyi -kötü insan metaforları çiziyor. Yazar ayrıca biz okurlarına öyle bir empatik okuma deneyimi sunmuş ki ben hangi karakteri ile daha bir özdeşleşme yaşadığımı ayırt edemedim. Gönlüm bir taraftan Özgür'ü anlamaya çalışırken diğer taraftan Ayten Ayten! diye haykırdı. Özellikle de kitabın sonunda Ayten 'in mektubundaki "işte gerçek değer, sevgi bu" diyeceğim cümleler beni derinden sarstı. Kitap için ne desem az, eksik olur. Sevgili Semra ile birlikte okuduğumuz bu kitabı sizlere de tavsiye ediyorum. Okursanız beni anlarsınız diye düşünüyorum.
2025 18. kitabı
Okunma: 28 Mart 2025 22:13
SOYUT REFLEKS YAZAR: METİN AKDENİZ YAYINEVİ: HERDEM YAYINLARI SAYFA SAYISI: 218 PUANIM: 10/8 Merhabalar.... Bugün #soyutrefleks ile geldim. Kitaba geçmeden önce şöyle bir uyarı yapmak istiyorum. İçeriğinde birazcık siyaset barındırıyor. Bu tarzla pek arası olmayanları rahatsız edebilir. Ama genel olarak konusu baya ilgi çekici ve sürükleyiciydi. Ben keyifle bir çırpıda okudum. Gelelim konusuna; Özgür, mahalleden tanıdığı teyzesinin kızının arkadaşı olan Ayten'e olan ilgisine engel olamaz ve bunu sürekli dile getirir. Fakat Ayten için durum aynı değildir ve bu durum onu rahatsız eder. Özgür'e bir daha karşısına çıkmaması için haber gönderir. O günden sonra Özgür bir daha hiç Ayten'in karşısına çıkmaz. İşte bu durumdan sonra Ayten fark eder ki, kendisi de Özgür'e bir şeyler hissediyordur. Daha fazla dayanamaz ve bunu arkadaşı yardımı ile Özgür'e söyler. Böylece ilişkileri başlayan çifti neler bekliyor dersiniz? Mahallede dedikodu çıkası sonucu, Ayten soluğu arkadaşında alır ve acil bir şekilde Özgür'ü görmesi gerektiğini söyler. Fakat beklemediği bir haber ile sarsılır. Özgür, yarın askere gidiyordur ve bu durumu Ayten'e bahsetmemiştir. Sizce Özgür neden Ayten'e haber vermedi? Ayten ile görüşecek mi? Özgür, Ayten'e nasıl bir açıklama yapacak?
2025 33. kitabı
Kitabımız ana karakteri Özgür’dür. Özgür biraz asi, biraz aksi, çokta mutsuz bir gençtir. Hiçbir şeyden memnun kalmayan, sorunlara çıkar yol bulamayan korkak birisidir. Hatta bu yüzden bir sorunla karşılaştığında ona akıl versinler diye kendi hayal dünyasında ‘ses taşıyan su yüzlü çocuklar’ adında karekterler oluşturmuştur. Özgür mahallelerindeki Ayten’e aşık olur. Ancak Ayten onu reddeder. Hatta öküz gibi bakmaması gerektiğini söyler. Ardından zaman geçer ve Ayten, Özgürün kapısına kendi gelir. Ondan hoşlandığını söyler. Bu sırada Özgürün kafasında intikam çanları çalmaya başlar. Ayten ile görüşmeye başlar. Ancak aynı zamanda iş yerinde Duygu adında bir kadınla da görüşmektedir. Özgür askere gideceği günün akşamı Duygu’yla nişanlanır. Bunu duyan Ayten intihar eder. Ancak ölmez. Özgür Duygu’yla evlenir ama aklı Ayten’e yaptığı hatadadır. Ondan uzun zaman haber alamaz. Ancak yapılan her hatanın bir bedeli vardır. Duygu, Özgür’ün bu yaptığını öğrendiğinde onu terk eder. Aradan 22 yıl geçer ve Ayten ile Özgür’ün yolları tekrar kesişir. Sizce Ayten, Özgüre nasıl bir tepki vermiştir ? Neler yaşamışlardır? Devamı kitabımızda.. Kitapta beni rahatsız eden bir şeyden de bahsetmek istiyorum. Dindarların sorgulayıcı olmadıklarını, her şeyi kabullenip sessiz kaldıklarını öne sürmüş yazar. Ancak ben böyle düşünüyorum. Dini etrafımızda gördüğümüz birkaç kişiye indirgeyemeyiz. Eğer Müslümanlar sorgulamayan, düşünmeyen bir kesim olsaydı Uluğ Bey, Piri Reis, Ferazi, Ferganî, Birûnî, Sabit b. Kurrâ, İbn Battuta, Evliya Çelebi, Kindî, Farabi, İbn Sina, İbn Rüşd, Gazzali gibi bilim insanları çıkmazdı.
2025 55. kitabı
Soyut Refleks #okudumbitti “Bir insan kendinden kaçıyorsa o insan hiçbir yere ait değildir.” Yazar, Özgür karakteri üzerinden bir toplumun çürümesini, bireyin yalnızlığını ve geçmişle hesaplaşmanın acımasız yüzünü o kadar içten anlatmış ki zaman zaman gözlerim satırlarda, aklım kendi yaşanmışlıklarımdaydı. Kitapta beni en çok etkileyen şey, anlatımın şiirselliği ve o yoğun melankoli oldu. Yazarın dili oldukça sade ama aynı zamanda vurucu. Her sayfada hem bireysel bir acı, hem de toplumsal bir çöküş hissediliyor. Toplumun yavaş yavaş reflekslerini yitirmesiyle, Özgür’ün iç dünyasının çöküşü paralel ilerliyor gibi. Bu yönüyle oldukça derin bir alegori barındırıyor. Özgür’ün Ayten’e duyduğu aşk sadece bir aşk hikayesi değil; aslında bastırılmış arzuların, pişmanlıkların, korkaklıkların bir toplamı. Ve o toplam zamanla öyle bir dağ haline geliyor ki, altında kalan sadece Ayten değil, Özgür’ün kendisi de oluyor. Aşk, intikam, pişmanlık, hayal ve gerçek arasında gidip gelen bir karakterin dönüşümünü izlemek çok sarsıcıydı. “İntikam insanın içindeki doğal dürüstlüğü öldürür ve insanı kötülüğün ortasına özzavallılık anıtı olarak diker.” Özgür’ün hayalperestliği, toplumun acı gerçekliğine karşı bir tür savunma mekanizmasıydı belki de. Siyasi arka plan ve toplumsal eleştiriler ise öyle doğallıkla işlenmiş ki, asla didaktik gelmiyor. Kitabın sonlarına doğru Özgür ve Ayten’in yıllar sonra tekrar karşılaşması beni hem umutlandırdı hem de içimde buruk bir tat bıraktı. İnsan geçmişinden kaçabilir mi? Kaçsa bile geçmiş onun içinden çıkabilir mi? Bu sorular uzun süre zihnimde dönüp durdu. Ben kitabı çok sevdim. Özellikle farklı, edebi derinliği olan, ruhu olan kitapları seven herkese tavsiye ederim. Altını çizdiğim onlarca cümleyle, zaman zaman içime oturan satırlarla, bir süre
2025 65. kitabı
Hayatın karmaşık düğümleri arasında, kendi iç yolculuğunda kaybolmuş bir hayalperestin hikâyesine tanıklık etmek, okuyucuyu hem bireysel yüzleşmelerle hem de toplumsal gerçeklerle derin bir sorgulamaya davet eder. #soyutrefleks okuduğum andan itibaren güçlü duygular uyandıran bir roman oldu. Kitabı okumaya başladığımda ilk hissettiğim şey, kelimelerin arasında dolaşan yoğun bir melankoli ve şiirsel bir anlatımdı. @metin_akdeniz70 sade ama vurucu bir dille, okuyucuyu Özgür’ün karmaşık iç dünyasına çekiyor. Aynı zamanda bireysel bir yüzleşme hikâyesini toplumsal eleştirilerle harmanlayarak, hem kişisel hem de evrensel bir boyut sunuyor. Özgür'ün karakterini okurken hayal dünyasına sığınan, gerçekle yüzleşmekten kaçan bir hayalperest olarak, onun içsel çatışmalarını anlamaya çalıştım. Ancak bu kaçışların bedelini hem kendisinin hem de etrafındakilerin ödediğini görmek beni zaman zaman hüsrana uğrattı. Ayten'e duyduğu aşk, cesaretsizlikle yoğrulmuş bir duygu yumağıydı. Özgür'ün, aşkına sahip çıkacak cesareti gösterememesi ve intikam duygusuna yenik düşmesi, onun hayatını bir pişmanlık girdabına sürükledi. Yine de, bu hikâye boyunca insan ruhunun karanlık köşelerine dokunan bir derinlik vardı. İnsanın hatalarından ders alması gerektiğini ve geçmişin izlerinin asla tam anlamıyla silinmeyeceğini hissettim. Kitaptaki şiirsel anlatım beni etkiledi. Her sayfada altını çizme isteği uyandıran cümlelerle karşılaştım. Yazar, kelimelerle adeta dans eder gibi, okuyucuyu hem düşündürüyor hem de duygusal bir yolculuğa çıkarıyor. Özgür’ün yalnızlığı, pişmanlıkları ve hayal dünyasında kaybolmuşluğu o kadar güzel tasvir edilmiş ki, zaman zaman kendi hayatıma dair sorgulamalar yaptım. Yine de, yazarın kullandığı melankolik tonun beni fazlasıyla içine çektiğini ve zaman zaman ağır geldiğini
2025 82. kitabı
"Seven insan en imkânsız ihtimalleri bile kabul etmeye hazırdır.. Aşk korkakları sevmez" sözünü bir kez daha hatırlattı bana kitapta aşkına sahip çıkamayan Özgür karakteri. İsmi Özgür'dü ama ruhu tutsak ,korkak bir adamdı o. Çocukluk aşkına yaşattığı travma ,evliliği ve 22 yıl sonrası... Aşk, intikam, pişmanlık, hayalperestlik,kaygı ve intihar gibi derin duygular etrafında dönen bir içsel yolculuk bu. Kitabın adındaki "Soyut Refleks" ifadesi, belki de bireylerin içsel tepkilerinin köreldiği, soyut kavramlara karşı duyarsızlaştığı veya toplumsal olaylara karşı otomatik, düşünülmemiş tepkiler verdiği bir durumu işaret ediyor bana göre. Yazarın temel amacının okuyucuyu sarsmak, mevcut durumu sorgulatmak ve belki de bir tür farkındalık yaratmak olduğu söyleyebilirim.Kitap ,cesaretin ve düşünce özgürlüğünün varlığına rağmen, temel insani duyguların bile zorlaştığı bir toplumsal atmosferin çizildiğini düşündürmektedir. Kitabın edebi değeri, yazarın dil kullanımı, metaforik anlatımı, düşünsel derinliğini karakterin sanrıları üzerinden bizlere yansıtırken bir yandan da gözlemleriyle şekillenen, toplumun genelindeki olumsuz gidişatın bireyler üzerindeki psikolojik ve duygusal etkilerini, duyarsızlaşmayı ve bu duruma karşı verilen veya verilemeyen tepkileri merkezine alan bir ana temaya dikkat çekiyor. Bu tarzda okumayı seven herkese öneririm.
2025 53. kitabı
Okunma: 23 Mart 2025 17:53
Soyut Refleks Metin Akdeniz Bu kitap, aşk, intikam, pişmanlık, hayalperestlik ve kaygı gibi derin duygular etrafında dönen bir içsel yolculuk sunuyor. Fakat bunu klasik bir aşk hikâyesi şeklinde değil, daha çok felsefi ve eleştirel bir anlatımla yapıyor. Ana karakter Özgür, kendini hayal dünyasına kaptırmış, gerçekle hayali ayırt etmekte zorlanan bir hayalperest. Hayatına giren kadınlar—Ayten, Duygu ve Aysel—onun duygusal yolculuğunda farklı duraklar olsa da, geçmişin kamburu onu asla bırakmıyor. Kitap, bireysel yüzleşmelerin yanı sıra toplumsal eleştirilerle de dolu. Öncelikle yazarın dili gerçekten etkileyici. Betimlemeleri şiirsel, cümleleri güçlü ve düşündürücü. Kitabı okurken birçok cümlenin altını çizme ihtiyacı hissettim çünkü her biri insanın iç dünyasına dokunuyor. Yazar, sadece karakterler üzerinden bir hikâye anlatmıyor; aynı zamanda toplumu, insan psikolojisini ve varoluşsal sancıları da masaya yatırıyor. Özgür'ün karakteri, kitabın ana ekseni ve aslında tam anlamıyla bir “hayalperest.” Ama bu hayalperestlik romantik bir idealizm değil; kaçış, korkaklık ve kendi gerçeğini kabul edememekle iç içe geçmiş. Aşkı var ama cesareti yok. Ayten’e duyduğu aşkı bir ömür sırtında taşırken, intikamla hareket etmesi hem kendisini hem de sevdiği insanı mahvediyor. Onun hikâyesinde, yanlış zamanlar, yanlış kararlar ve pişmanlıklarla örülü bir hayatın izlerini görüyoruz. Kitabın en güçlü yanlarından biri de toplumsal eleştirisi. “Işığın ölmesini izleyen bir toplum” ifadesi, aslında bugünün dünyasında hâlâ güncelliğini koruyor. Aşkın, hayallerin ve özgürlüğün lüks sayıldığı, insanların temel ihtiyaçlar ve geçim sıkıntılarıyla boğuştuğu bir dünyada yaşamak, bireysel trajedileri de daha derinleştiriyor. Ayten ve Özgür’ün 22 yıl sonra tekrar karşılaşması, geçmişin asla tamamen
2019 26. kitabı
Geçmişin izleri bir anda silinir mi ? Geçmişte yaşanılanlar unutulur mu ? Belki de şöyle sormam gerekir: Geçmişte yaşanılanlar yaşanılmamış gibi hayatınıza devam edebilir misiniz? İşte bu soruların yanıtı belki de hayatımızı şekillendiriyor. Peki bu durumu bir de mesleği hayalperest olan Özgür'e göre düşünelim. "...bir insan kendinden kaçıyorsa o insan hiçbir yere ait değildir. Hiçbir yere ait olamamanın bir anda ortaya çıkışıdır bu. Yürüdüğün bu caddeler, kaldırımlar, kafeler, kitaplar, insanlar, çalıştığın iş, hiç biri senin değil. Bütün bu birer isme sahip olmaktan başka bir özelliği olmayan nesnel şeyler senin gibi mesleği hayalperestlik olan biri için çok ağır. Kapının önüne sandalye atıp kapı kolu ile varoluşu konuşacak kadar deli olan biri için çok ağır." Peki Özgür sırtında kambur gibi taşıdığı geçmişin ağır yükünden kurtulabilecek mi ? Bazen hayatın akışı ile hiç düşünmeden bir şeyler yaparız. Özgür de yaptı. İncinen birisinin aslında en kolay başvuracağı şeye başvurarak yaptı bunu. İntikam ile. Yirmi iki yıl önce yaptığı hatanın bedelini ödeyerek günlerini geçirirken markette karşısına Ayten çıktı. Geçmişin ayak izleri bir anda ortaya çıktı. Bu ayak izi onun ruhunu delerek haraket etti. Yürüdü. Sanki onu parçalasa Özgür rahat edecekti ama o sadece yürüdü. "Bir hayalperest olarak, her zaman orijinal hayaller bulmak kolay olmuyor. Ve bu kırklı yaşların ortalarında, zamanın yani o muhteşem yok edicinin oynaklığı karşısında tek savunma mekanizmam, içimdeki soyut reflekstir. Zorunlu üyesi olduğumuz bu bunaltı kulübüne katlanabilmek için keşfettiğim; "içtenliğin maskesizliği" ne yapılan saldırılara, daha ne kadar dayanabileceğimi bilmiyorum. Kendimi bıraktığım o sonsuz ve kusursuz akış, bir bulut gözlemcisinin tanıklığında kelimelere dönüşüyor. Yazıldıkça ucu