Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

SSCB Londra Büyükelçisi Mayski'nin Günlükleri 1932-1943

Stalin ile Churchill Arasında

Deniz Berktay

Stalin ile Churchill Arasında Gönderileri

Stalin ile Churchill Arasında kitaplarını, Stalin ile Churchill Arasında sözleri ve alıntılarını, Stalin ile Churchill Arasında yazarlarını, Stalin ile Churchill Arasında yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
888 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
65 günde okudu
2.dünya savaşına giden süreçte ve savaş esnasında sovyet rusyanın Londra'daki büyükelçisi Mayski'nin hatıraları. Tarihi ve olayların gelişimini, perde arkalarını yaşayanların kaleminden merak edenlerin kaçırmaması gereken bir eser. Kitapta Türkiye ile ilgili de değerlendirmeler ve hatıralar var. Mayski kültürlü ve dolu bir adam ve inisiyatif almayı seviyor. Öngörüleri genelde doğru çıkmış. İngilitere ile Rusya'nın ittifak yapması için didinmiş durmuş. (Editörün notlarından anlıyoruz ki hatıralarını kaleme alırken kimi zaman yaşananları kendine yontarak yazmış.) O dönemki sovyet yöneticilerinin tersi bir profil sergiliyor. Bu da stalini ve molotovu kızdırıyor. Yaptığı dalkavukluklar da işe yaramıyor ve sonunda zindanı boyluyor. İbretlik bir yaşam. Keyifli okumalar...
Stalin ile Churchill Arasında
Stalin ile Churchill ArasındaDeniz Berktay · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20199 okunma
Reklam
888 syf.
·
Puan vermedi
Podcast: Stalin ile Churchill Arasında SSCB Büyükelçisi'nin Günlükleri
Podcasti dinlemek için YouTube linki: youtu.be/JX2pd-Vt6oM Selam kitapçokseverler. Bu bölümümüzde Gabriel Gorodetsky'nin Rus arşivlerinde çalışırken tesadüf sonucu bulduğu, 1932’den 1943’e kadar Sovyetler Birliği’nin Londra Büyükelçisi olarak görev yapan İvan Mihayloviç Mayski’nin ortaya çıkan günlüklerini konuştuk. “Sovyet arşivlerinde, II. Dünya Savaşı ve bu savaşın kökenlerine yeni bir ışık tutan; bu denli geniş kapsamlı, değerli ve hacimli başka bir kişisel belge yoktur.” diyor yazar Gorodestky. “Halkla ilişkiler” diye bir kavramın henüz tedavülde olmadığı yıllarda, mükemmel ilişkilere sahip olan Mayski, “sıradan” milletvekillerinden gazetecilere, sendikacılardan sanatçılara, yazarlardan aydınlara her kesimle temas ettiği pek çok kişiyle ilişkisinden bahsettiği günlüklerde bir bürokrattan öte, bir yazarın anılarını andırıyor. Lloyd George, Ramsay MacDonald, Kral V. George, VIII. Edward, Bernard Shaw, H.G. Wells, Joe Kennedy gibi pek çok siyasetçi, aydın ve yazarın da isminin geçtiği günlükler, 30’ların Avrupası’nı anlamak, özellikle sosyal ve siyasal bağlamda fikir edinebilmek için önemli bir kaynak. İvan Mihayloviç Mayski'nin, görev yaptığı süre boyunca günlük tuttuğu günlüklerden yola çıkarak 30’ların sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik gelişmelerini ve Gorodetsky'nin hazırladığı notlarından İkinci Dünya Savaşına giden yıllarda bürokrasiyi, devletler arası ilişkileri, sosyalizmi, kapitalizmi sizlerle paylaşıyoruz. Keyifli dinlemeleriniz olması dileğiyle. Sevgiler.
Stalin ile Churchill Arasında
Stalin ile Churchill ArasındaDeniz Berktay · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20199 okunma
Adana Görüşmesi Öncesi
9 Nisan 1942 Churchill: "... Türkiye'ye bir seçenek sunacağım: Ya Müttefikler'e yardım ederler, galiplerin masasında yerlerini alırlar ve Türkiye'nin toprak bütünlüğü garanti edilmiş olur, veya, bize yardımcı olmayı reddederlerse, savaştan sonra "tarafsız" statüsünde kalırlar ve Türkiye'nin toprak bütünlüğü için hiçbir güvence verilmez. Bakalım Türkiye, bunlardan hangisini tercih edecek." * Bu beyanattan 10 ay sonra Adana Görüşmesi (Adana Mülakatı, Yenice Görüşmesi veya Yenice Mülakatı) oldu. 30-31 Ocak 1943 tarihlerinde, Türkiye Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile Birleşik Krallık Başbakanı Winston Churchill'in gerçekleştirdiği iki taraflı toplantıda tarafsızlık görüşmesi ele alındı. Alman yanlısı bir tavır çizen o dönemki Saracoğlu hükümeti daha sonra Kızıl Ordu'nun başarıları sonrası pragmatist olarak kabine değişikliğine gitmek zorunda kaldı. Fakat savaş sonrası Churchill'in fikir değiştirip Sovyetler'i demir perdeyle kapatmak kararını alınca Türkiye'nin topraklarının paylaşımı soğuk savaş sonrasına ertelendi denilebilir.
Sayfa 602 - 1. baskı - Ekim 2019
Muhafazakâr Chamberlain ve Cumhuriyetçi Trump
1 Temmuz 1937 (Lloyd George konuşuyor) Chamberlain'e bakın mesela: Sığ, sınırlı ve kimseye faydası olmayacak biri. Soğuk kafalı bir balık - Parlamento'da kısa süre önce cereyan eden tartışmalarda onu böyle tanımlamıştım. ... Chamberlain'in "büyük planı", önümüzdeki yıl Japonya, Almanya ve İtalya'yla dörtlü bir pakt kurmayı öngörüyor. Orta ve Güneydoğu Avrupa konusundaysa, Chamberlain, diktatörlerin belli belirsiz saldırmazlık vaatleriyle tatmin olmaya hazır. Ülkeniz Avrupa'daki karmaşanın dışında olacak ve kendi haliyle baş başa kalacak. * Günümüz Amerika'sının Cumhuriyetçi Parti'nin Başkanı George Trump hükümetine benziyor; dönemin İngiltere'sinin Muhafazakâr Parti'nin Başbakanı Neville Chamberlain hükümeti.
Sayfa 111 - 1. baskı - Ekim 2019
Stalin büyük ve kararlı bir insan.
1 Temmuz 1937 Zamanımızda Avrupa'daki demokratik çevrelerde pek az büyük insan görülebildiğini gözlemlediğimi söyledim. Lloyd George, "Tamamıyla haklısınız" diye haykırdı. "Bu büyük insanlar nerede? Avrupa demokrasisi, bunların eksikliğini hissediyor. ... Baldwin, Chamberlain, Blum veya Chautemps'ın önemli sayılacak ne özellikleri var? Bu adamlar, Hitler ve Mussolini gibi dâhiyane özelliklere sahip ve güçlü isimlerle mücadele etmek zorundalar. Bu faşist diktatörler hiç de aptal değil. Sert adamlar ve sert yöntemler kullanıyorlar. Yani, kuvvete, küstahlığa ve tedbirlere başvuruyorlar. Fakat sonuçta epey faal durumdalar ve enerjik kişiler; ülkeleri de onların arkasından gidiyor. Peki bizim bakanlarımız, bu diktatörlerin karşısında çıkarlarımızı savunabilecek çapta insanlar mı? Onlarda bunu yapacak yetenek var mı? Yok, hem de zerresi bile yok! ... Her ikisinin de faşist ve demokrasi karşıtı olması ne kadar büyük bir utanç. Ama güçlü adamlar olduklarını kabul etmek lazım.... Sizin Stalin ise, tamamen farklı bir konu. Stalin büyük ve kararlı bir insan. Sağlam bir duruşu var, diktatörleri etkileyebiliyor ve Hitler ile Mussolini'yi başarıyla püskürtebiliyor. Bizdeki siyasetçilerse, tam bir talihsizlik örneği.
Sayfa 110 - 1. baskı - Ekim 2019
Reklam
Alman - Japon Paktı
16 Ocak 1937 Japon Büyükelçisi Şigeru Yoşida* bana beklenmedik bir ziyarette bulundu. ... Yoşida'nın Alman - Japon Paktı'nın imzalanmasının yarattığı etkiye karşı ... Japonların, kendi "aptallıklarının" bedelini ağır şekilde ödemelerinin gerekeceğini söyledi. ... *Şigeru Yoşida. Japonya'nın Londra Büyükelçisi (1936-1939), ve Başbakanı (1946-1954)
Sayfa 102 - 1. baskı - Ekim 2019
Kapitalist dünyanın yüzünde ölümün izleri giderek belirginleşiyor...
Hitler her zaman yarın için barış vaat ediyor, bugün için değil...
Reklam
Stalin, çevresindeki kişilerin bir şeyleri kağıda dökmesini istemiyordu...