Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

State and Revolution

Vladimir İlyiç Lenin

State and Revolution Gönderileri

State and Revolution kitaplarını, State and Revolution sözleri ve alıntılarını, State and Revolution yazarlarını, State and Revolution yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
160 syf.
·
Puan vermedi
·
18 günde okudu
Devlet ve Devrim kitabını Lenin, Ekim devriminden hemen sonra Finlandiyada sürgündeyken kaleme almıştır. Çarlık Rusya yıkılmış fakat Kerensky Hükümeti Çarlık Rusyanın izinden gitmeye devam etmiştir. Bu nedenle Lenin, sosyalist ilkeleri gözardı eden oportünistlerin devlet kavramını yüceltmesine tepki olarak bu kitabı yazmıştır. Kitapta Lenin; Marx ve Engels'den yapmış olduğu atıflar ve karşılaştırmalarla devlet ve devrim ilişkisini anlatmıştır. Teoride güzel olan fikrim pratiğe döküldüğünde karşılaşılan zorluklar, hesapta olmayan durumlar satır aralarında sizi karşılayacaktır. İyi okumalar...
Devlet ve Devrim
Devlet ve DevrimVladimir İlyiç Lenin · Yordam Kitap · 2017745 okunma
Devlet, özel bir güç örgütlenmesidir; belirli bir sınıfın bastırılması ya yönelik bir zor örgütüdür. Peki, proleterya hangi sınıfı bastırmak zorundadır? Doğal olarak, yalnızca sömürücü sınıfı, yani burjuvaziyi. Emekçiler devlete yalnızca sömürücülerin direnişini bastırmak için gereksinim duyar ve bu bastırma işini yönetecek biricik sınıf proletaryadır; çünkü proletarya, sonuna kadar devrimci olan, tüm emekçileri ve sömürülenleri burjuvaziye karşı ve onu tümüyle ortadan kaldırmak için yürütülen mücadelede birleştirebilecek olan tek sınıftır.
Reklam
Devlet, mücadele sırasında devrimde, hasmı zor yoluyla baskı altında tutmak için kullanılan geçici bir kurumdan başka bir şey olmadığından, özgür halk devletinden söz edilmesi katıksız bir saçmalık: Proletarya, henüz devleti kullandığı sürece, onu özgürlük adına değil hasmını baskı altında tutmak için kullanır ve özgürlükten söz edebilir duruma gelinir gelinmez, bu anlamıyla devletin varlığı son bulmuş olur.
Burjuvazinin egemenliğini sadece proletarya yıkabilir. Burjuvazi, köylülüğü ve k.burjuva katmanları parçalayıp dağıtırken, proletaryayı bir araya toplar, birleştirir ve örgütlü kılar. Sadece prolotrerya, sömürülen kitlelere öncülük edebilir.
'' Devlet, özel bir iktidar örgütüdür, herhangi bir sınıfı bastır­mak üzere bir şiddet örgütüdür.Peki ama proletarya hangi sınıfı bastırmak zorundadır? Elbette sadece sömürücü sınıfı, yani bur­juvaziyi.''
Sayfa 35
Eğer devlet sınıf karşıtlıklarının giderilemezliğinin ürünüyse toplumun üzerinde duran ve ona giderek daha fazla yabancılaşan bir güçse, ezilen sınıfın, yalnızca zora dayalı bir devrim olmaksızın değil, ama aynı zamanda egemen sınıf tarafından yaratılmış bulunan ve söz konusu yabancılaşmanın cisimleşmesi olan devlet gücü aygıtı yıkılmaksızın kurtulamayacağı açıktır.
Reklam
İkinci olarak: Devlet “özel bir baskı gücüdür”.
Toplum, “herkesten yeteneklerine göre, “herkese gereksinimlerine göre” ilkesini gerçekleştirmiş olacağı zaman, yani, insanlar, yeteneklerine göre isteye isteye çalışacak kadar toplum içinde yaşamanın temel kurallarına uymaya alışacakları, ve emeklerinin bunu sağlayacak kadar üretken bir duruma geleceği zaman, devlet büsbütün sönebilecektir.
Ama sosyalizm ile komünizm arasındaki bilimsel ayrım açıktır. Genel olarak sosyalizm diye adlandırılan şeyi, Marks, komünist toplumun “birinci” ya da alt evresi olarak adlandırmıştır. Üretim araçları ortaklaşa mülkiyet durumuna geldiği ölçüde, bunun tam komünizm olmadığını unutmamak koşuluyla, “komünizm” sözcüğü bu evre için de kullanılabilir.
Kapitalist toplumda özgürlük, her zaman, eski Yunan cumhuriyetlerindeki özgürlüğün aşağı yukarı aynısı olarak kalır: köle sahipleri için özgürlük.
Sayfa 112Kitabı okudu
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.