Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sufi Öğretisinde İnsan ve İnsan Psikolojisi

Cevad Nurbahş

Sufi Öğretisinde İnsan ve İnsan Psikolojisi Gönderileri

Sufi Öğretisinde İnsan ve İnsan Psikolojisi kitaplarını, Sufi Öğretisinde İnsan ve İnsan Psikolojisi sözleri ve alıntılarını, Sufi Öğretisinde İnsan ve İnsan Psikolojisi yazarlarını, Sufi Öğretisinde İnsan ve İnsan Psikolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Modern felsefe, insanı metafizikten yoksun kıldığı gibi modern psikoloji de insanı ruhtan yoksun kılmıştır. İnsan-ı kâmil'e gözünü kapayan modernizmin bakış açısı; Ya kibrini ve öfkesini tahrik ederek üstün insanı Ya hayal ve fantezilerini süsleyerek süpermeni Ya zevk ve arzularını yücelterek hedonist insanı Ya duygu ve ilişkileri öne çıkararak romantik insanı Ya rasyonalite ve mantığı merkeze alarak zihniyle kendini sınırlayan düşünen insanı Ya da içgüdüsel dürtü ve hazlarını her şeyin önüne koyarak şartlanmalara mahkum Pavlov'un köpeksi insanını bize armağan etmiştir. Ancak bunların "insana" yetmediğini ve insanın bunlarla yetinemediğini gördüğünde ise; hümanist, varoluşçu akımlar ve kendilik kavramı üzerinden nefes almaya çalışmıştır..."
"İnsan kalbi, ilahi birliğin tecelligahı olduğu için, bütün zahiri ve batıni derecelerin hakikatini, yani her iki dünyayı eşit derecede içine alır. Bütün karşıt İlahi İsimler Celali ya da Cemal, kalbin kapasitesine göre zuhur eder ve her an bu İsimlerin değişken kontrolü altında farklı bir tecelli veya sureti gösterir. Dolayısıyla kalbin hali sürekli ve değişmez olarak kalmaz, öyle ki her an farklı bir dünyayı sergiler ve her an farklı bir meşrep ve sureti gösterir..."
Reklam
"Haliliyet (dostluk) üç makamdan oluşur: Bedenin bir niteliği olan arzu; kalbin bir niteliği olan muhabbet; ruhun bir niteliği olan aşk..."
"Beden şehri, çirkin davranışların huzursuzluk ve sıkıntılarının kargaşasından kurtarılmış bir hale geldiğinde ve kalp aynası temizlendiğinde kişi, nüfuz edilemeyen Cemal alemine ulaşabilir ve Ehadiyyet'in güzelliğinin güneşinin yükselen evinin layığı haline gelebilir... O zaman ne olur? Gerçek sultan kalp evine girer..."
Takdim
Geleneksel psikoloji ile modern psikoloji arasındaki en temel fark; birincisinin "ilkelere" ve "bütüncül bir perspektife", "kuşatıcı bîr idrake"; ikincisinin "gözlem", "istatistik", "ölçülebilir olan parçasal boyutlar "ve "indirgenmiş algı" ile sınırlanan genellemelere
Sayfa 9 - kurtuba yayınları
"Nefsin" içerdiği anlamlardan bazıları şunlardır: bir şeyin Özü (esence of an Object), yaşayan şey, psişe, ruh, zihin, canlı oluş, kişi, birey, arzu (desire), bireysel kimlik veya kendi-lik. Arapçada, dönüşlülük zamirleri yoktur: dönüşlülük zamiri için ayn ve nefs kelimeleri kullanılır; dolayısıyla 'ilmül nefs' (nefs bilimi) terimi, 'psikoloji' olarak çevrilmiştir. Sufi metinlerindeki 'nefs' teriminin zikri genellikle, bütün bir nefs-beden yapısı, egosentrik (benmerkezci) hırslarına tâbi ve tutkuları veya 'şehveti' (flesh-Yunan Ortodoks kilise babaları tarafindan anlaşlldlğl şekliyle Yunanca sarx kelimesi İle karşılanır) tarafından yönlendirilen kişiye işaret eder. Bu anlamdaki nefsin, manevî dönüşüme doğru giden kendi yolunda, daha yukarıda olan üç seviyesi vardır; -nefsi levvâme (kınayıcı veya halinin farkındaki nefs), -nefs-i mülhime (ilhama muhatap olan nefs) ve -nefs-i mutmainne (tatmin-huzura ermiş nefs).
Sayfa 6 - kurtuba yayınları
Reklam