Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tahsin Paşa’nın Yıldız Sarayı Hatıraları

Sultan Abdülhamid’in Sırdaşı

Tahsin Paşa

Sultan Abdülhamid’in Sırdaşı Gönderileri

Sultan Abdülhamid’in Sırdaşı kitaplarını, Sultan Abdülhamid’in Sırdaşı sözleri ve alıntılarını, Sultan Abdülhamid’in Sırdaşı yazarlarını, Sultan Abdülhamid’in Sırdaşı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
352 syf.
·
Puan vermedi
·
41 günde okudu
Sultan Abdülhamid Han'ın Sırdaşı diye vasıflanan Tahsin Paşa "Hünkarım" dediği Sultan için bugün dahi onu anlayamayan cehalet sahibi kimselerin kullandığı "müstebid" ifadesini kullanmış mıydı?Kitapta yazanlara şöyle bir bakacak olursak;S.35...daha doğrusu,Said Paşa'nın hususi ve siyasi hayatını Sultan Hamid'in mutlak ve müstebid idaresinden ayırmak mümkün değildir.S.68 Sultan Hamid, İngiliz siyasetini kuşkulandırmaktan çok korkmakla beraber...S.80 Sultan Hamid 'in en çok çekindiği devlet İngiltere idi.S.246 Hatıra ilk gelen şey, Sultan Hamid gibi müstebid ve müstakil bir hükümdarın...Kitapta bu ve bunlara benzer birçok tezat cümle yer almakla beraber, kitabın arkasında yer alan yorumlarda kitap ile taban tabana zıt yorumlar...Bir tarafta Bahadır Yenişehirlioğlu'nun dizide hayat verdiği Tahsin Paşa karakteri için "...bu kitap ışığım oldu."diyor.Diğer tarafta dizinin danışmanlığını yapan Selman Kayabaşı'nın "Sultan Abdülhamid'in hayatını ve Osmanlılar 'ın son dönemini yazan tarihçilerimizin en fazla müracaat ettiği kaynak..." diye nitelendirmesi... Kitabın diğer yayınlardan basımlarına da kesinlikle bakılmalı ancak Yakın Plan Yayınları'ndan Tahsin Paşa'yı okuyan, diğer Osmanlı tarih kitaplarında anlatılan Tahsin Paşa'yla bağdaşmadığı bâriz bir gerçektir.
Bahadır Yenişehirlioğlu
Bahadır Yenişehirlioğlu
Selman Kayabaşı
Selman Kayabaşı
Sultan Abdülhamid’in Sırdaşı
Sultan Abdülhamid’in SırdaşıTahsin Paşa · Yakın Plan Yayınları · 2017315 okunma
Sultan Hamid'in bu gibi vehimleri ne kadar tenkide şayan ise onun bu vehmini bilenlerin ikide bir Avrupa'ya kaçmak tehdidiyle onu daha vehimli yapmaları ondan fazla tenkit ve teessüfe şayandır. Bu Avrupa'ya kaçmak meselesi Sultan Hamid devrinde hiç eskimeyen bir moda hâlinde devam edip durmuştu.
Reklam
Ecnebi devletlerin bizim devlet adamlarımızla bu kadar alâkadar oluşu siyasi tarihimizin herhâlde acıklı hâdiselerinden sayılsa gerektir.
Bize harita çizip ömür biçenler bilsinler ki, Allah izin verdikçe, kainat devri daim ettikçe kimse bu millete pranga vuramayacaktır.
Abdülhamid'in Tahsin paşa'ya sözü: İnsanda yanılma olmaz,hata ya kasten olur yahut dikkatsizlik neticesinde ortaya çıkar. Kasten yapılan yanlışlar ceza gerektiren kabahatlerdir. Dikkatsizlik neticesinde ortaya çıkan yanlışların kabahati o dikkatsizliği yapana geri döner. Dikkatsizlik mazeret sayılabilir mi?
Dediler, Göçen Abdülhamid Han’dır...Bildim ki yetim kalan cümle vatandır.
Reklam
352 syf.
1/10 puan verdi
·
85 günde okudu
Tahsin Paşanın Çarpıklığı
İçerisinde çok fazla çarpıklıkların olduğu, ve Tahsin Paşanın (hangi sebepten ötürü bilinmez) gereksiz bir şekilde havaya girdiği çok belli. Saray içerisinde üç, beş isme kafayı takmış. Ve vicdanlı bir şekilde olayların muhakeme edilmesinin önüne geçmiş. Her insanın belli başlı zaafiyetleri vardır, fakat; netice itibariyle her 2 sayfada bir aynı ithamlarda bulunup, sonra bu ithamları yalanlayacak örnekler vermek, sağlıklı bir kafa yapısıyla bu hatıraların yazılmadığını izhar eder. Yazıldığı tarih ve içerisinde ki çarpıklıkları göz önünde bulundurduğumuz zaman, çok itibar edilmemesi gereken bir kitap olduğu kanaati oluşur. Vesselam.
Sultan Abdülhamid’in Sırdaşı
Sultan Abdülhamid’in SırdaşıTahsin Paşa · Yakın Plan Yayınları · 2017315 okunma
Düyun-u Umumiye
Sultan Hamid'in en büyük emeli devletin borçlarını ödemek idi. Bir zamanlar Avrupa devletleri borçlar meselesinden dolayı mâliye işlerimize müdahaleye kalkışmışlardı. Sultan Hamid buna meydan vermemek ve alacaklılara güven veren bir çare olmak üzere Düyun-u Umumiye İdaresi'ni teşkil etmiş idi. Gerçi Düyun-u Umumiye İdaresi, niteliği bakımından az çok bir müdahale demek idiyse de bundan daha fenasına nispetle gene bir iyileşme çaresi sayılabilirdi. Cumhuriyet Hükümetinin çok övülmeye değer bir gayretle meydandan kaldırdığı bu Düyun-u Umumiye, o devirde devletlerin fiilî müdahalelerine kısmen mâni olduğu için memelekete ifa olunmuş bir hizmet demekti. İtiraf etmeli ki, bunun gerçekleşmesine Sultan Hamid'in azim ve iradesi yegâne sebep olmuştur.
Sayfa 160 - Yakın PlanKitabı okudu
Sultan Hamid'in müdahale etmediği bir sınıf memuriyet vardı ki o da hakimler idi. Bu tayinleri arz olundukları şekilde aynen ve tereddütsüz tasdik ederdi. Hatta bir defasında Adliye Nazırı Abdurrahman Paşa boş bir hakimliğe birkaç isim teklif ve bunlardan birinin tercihini arz ettiği halde Abdülhamid bu tezkereyi reddetmiş ve o makama kim münasip ise onun verilmesini emreylemişti.
Sayfa 34 - Yakın PlanKitabı okudu
Abdülhamitin Tahsin paşaya sözü
İnsanda yanılma olmaz,hata ya kasten olur yahut dikkatsizlik neticesinde ortaya çıkar. Kasten yapılan yanlışlar ceza gerektiren kabahatlerdir. Dikkatsizlik neticesinde ortaya çıkan yanlışların kabahati o dikkatsizliği yapana geri döner. Dikkatsizlik mazeret sayılabilir mi?
Reklam
Bir meseleyi akıl, mantık, edep ve terbiye, ilim ve fen noktasından müzakere ve istişare etmek başka şeydir. Şahsi çekişme ve emellerle partizanlık etmek başkadır. Birincisi faydalı, ikincisi fena ve zararlıdır.
Sayfa 122Kitabı okudu
112 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.