Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Mazlum Padişah

Sultan Vahideddin

Kadir Mısıroğlu

Sultan Vahideddin Gönderileri

Sultan Vahideddin kitaplarını, Sultan Vahideddin sözleri ve alıntılarını, Sultan Vahideddin yazarlarını, Sultan Vahideddin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Avrupa ve Amerika
Buna göre Tanzimat'ın hazırlık safhası ise, 1492 Amerika'nın keşfinden sonra Avrupa'ya bâkir servet akmaya başlaması ve buharlı gemilerin icadıyla Uzakdoğu'ya Ümid Burnu'ndan dolaşarak gidilmeye başlanılması gibi sebeblerle Osmanlı topraklarının zenginleşmenin asıl sebebi bulunan ticâret yollarının güzergâhı olmaktan çıkması tarzında izâhı kaabil olançeşitli müessirlerle izah olunabilir. Sultan Vahideddin - Kadir Mısıroğlu
Sayfa 26 - Sebil Yayınevi
'ben tahta değil, bir yangının kızgın külleri üzerine oturdum'
Reklam
Şehzâde Mehmet Vahideddin, 4 Temmuz 1918 tarihinden itibaren artık "Sultan VI. Mehmet Vahideddin"dir. O gün Topkapı Sarayı'nda usûl-i kadîm üzere biat merasimi yapılmıştır. Bu merâsim için geldiği Topkapı Sarayı'nda romatizmadan muzdarip olduğu için elli yedi yaşındaki Padişah yürümekte güçlük çekiyordu. Mâiyyetinden bastonunu istedi. Bastonun Çengelköyü'nde unutulmuş olduğunun söylenmesi üzerine: "-Eyvah! Bu bir felâket!" diyerek yoluna devam etmiştir. Herkesin ittifak ettiği husûs şudur ki, ecdâdının bu kadîm sarayında ağzından çıkan ilk söz olan bu tâlihsiz cümle, O'nun bütün iktidarı devresinin âdeta en yakışan bir tavsif ve ifâdesi olmuştur.
Sayfa 112Kitabı okudu
"Ben devlet ve memleketime bir hizmet etmek ümidinde bulunmasaydım, Çengelköyü'nde rahat rahat otururken, bu bâr-ı azîmi (ağır yükü) kabul etmezdim. Bu yaştan sonra mezarıma <padişah> diye yazdırmak emelinde değilim!" Sultan Vahideddin
Sayfa 111Kitabı okudu
Sultan Vahideddin merhum ise selefi Sultan Reşad'ın cenâzesini Eyüp'e kadar takip edip o da rivâyete nazaran: "-Memleketi bir yangın yeri hâlinde bana terkedip nereye gidiyorsun!" demiştir.
Reklam
Şehzâde Mehmed Vahideddin'in tâlihsizliği doğumla başlamıştır. Zira O, henüz bir yaşını bile doldurmadan Sultan Abdülmecid 28 Haziran 1861'de vefât etmiş, annesi Gülistû Kadınefendi'nin ise, O, henüz dört yaşının içinde iken (1864) Hakk'a yürümesi ile tâlihsiz şehzâdemiz hem anadan, hem babadan yetim kalmıştır.
Şehzâde Vahideddin Efendi, Tanzimat padişahı Sultan Abdülmecid'in kırk ikinci ve son çocuğu olarak 4 Ocak 1861 tarihinde Dolmabahçe Sarayı'nda Dünya'ya gelmiştir. Göbek adı "Mehmed"dir. Annesi, Sultan Abdülmecid'in dördüncü ikbâli Gülistû Kadınefendi'dir.
Esâsen Muhyiddin-i Arabî hazretleri de bir eserinde "Osmanlı Devleti" adıyla bir devlet kurulacağını ve bunun kıyâmet alâmetleri zuhûr etmedikçe yıkılmayacağını bildirmişti.
Reklam
Devlet, bir topluluğun belli kâidelere riâyetle idâresi için, O'nun müesseseleşip siyâsî bir otorite haline gelmesidir.
"Ben tahta değil, bir yangının kızgın külleri üzerine oturdum!.." Sultan Vahideddin Merhûm
Vahideddin Hân...
"Benim milletimin ocağı yanıyor, ben onu düşünüyorum; kendi evim yanmış, ne ehemmiyeti var?"
Sayfa 272 - Sebil YayınlarıKitabı okudu
Mustafa Kemal Anadolu'ya Beş Kuruşsuz Gitmiş(!)
Sultan Vahideddin merhûm, Mustafa Kemal Paşa'yı böyle tarihte eşi emsali görülmemiş bir selâhiyetle techiz ederek Anadolu'ya gönderdirirken sarayını ısıtacak parası bile olmadığı ve orada palto ile oturduğu bir sırada şahsî parasından O'na otuz bin lira vermiştir.
Sayfa 212 - Sebil YayınlarıKitabı okudu
41 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.