Tabatabai’de Varlık Felsefesi

Yasin Apaydın

Tabatabai’de Varlık Felsefesi Sözleri ve Alıntıları

Tabatabai’de Varlık Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Tabatabai’de Varlık Felsefesi kitap alıntılarını, Tabatabai’de Varlık Felsefesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tabâtabâî, yazdığı hemen her felsefe kitabının girişinde vâkıaya bir atıfta bulunmuş ve gerçekliğinden sadece inatçı (muânid) kimselerin kuşkulanacağını özellikle vurgulamıştır.
Sayfa 65 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Tabâtabâî'nin varlığın haricî ve zihnî bölümlenmesinden bahsederken kastettiği haricîlik, mutlak haricîlik olmayıp zihnî olana kıyasla (bi'l-kıyas) haricîliktir. Zira mutlak haricîlik dendiği zaman, bununla zihnî ve haricî olanı da kapsayan daha genel bir şey kastedilir.
Sayfa 64 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Zihnî varlığın tarihini aktaran kaynaklar, genellikle mütekellimûnun zihnî varlığa karşı çıktığını, bunun yanında filozofların (hükemâ) ise zihnî varlığı kabul ettiklerini zikretmiştir. Hatta bir kısmı, kelamcıların tümünün değil de çoğunluğunun zihnî varlığı inkâr ettiğini savunmuştur.
Sayfa 66 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Tabâtabâî, varlık hakkında kimi kitaplarda yapılan “kendisinden haber verilen” ve “sabit gerçeklik” gibi tariflerin lafzî olduğunu söylemekte, hakikî olamayacağını vurgulamaktadır. Lafzî tarif, aynı anlama gelen iki farklı lafızdan zihin için daha açık olanın seçilip diğer lafzın bu şekilde bilinmesini kolaylaştırmak için yapılan tanımdır.
Sayfa 85 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Tabâtabâî Usûl-i Felsefe'de sofizmi eleştirirken mahiyet ile varlık kavramları arasındaki farklılığa yer verir. Ona göre, tek bir anlamda tüm eşyaya yüklem olabilmesine binaen varlık kavramı tüm kavramlardan farklılık göstermektedir. Zira biz, hariçteki hiçbir şeyi başkasıyla özdeş görmemekte yani insan, ağaç vb. şeyler arasındaki farklılıktan şüphe duymamaktayız. Varlık da tek anlamlı bir kavram olduğuna göre bu farklılığın bir kaynağı olmalıdır ki buna mahiyet denmektedir.
Sayfa 98 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Tabâtabâî'ye göre, mahiyetten münezzeh, özünden dolayı Zorunlu Varlık'ta varlıksal kemâllerden herhangi bir kemâlî sıfata nispetle imkânsal cihet bulunması, Zorunlu'nun zâtının ondan yoksun olması ve bu yoklukla beraber bir terkip hâsıl olmasına sebebiyet verirdi. Zat'ın mürekkep oluşu da ihtiyaç anlamına gelmekte ve bu da imkânı gerektirmektedir. Zorunlu'nun mümkün olması ise çelişik bir durumla neticelenir.
Sayfa 77 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
13 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.