Taht ve Baht Gönderileri

Taht ve Baht kitaplarını, Taht ve Baht sözleri ve alıntılarını, Taht ve Baht yazarlarını, Taht ve Baht yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
.........Saltanat tahtı ile teneşir arasında ne kadar bir mesafe olduğunu bir Osmanoğlu olarak ben çok iyi bilirim. Siz de ağabeyim Sultan Reşad’ın ölümünü ve benim tahta çıkışımı gördünüz; bahçenin bir tarafında taht bir tarafında tabut duruyordu!..
Sayfa 281 - Beka YayınlarıKitabı okudu
Kapı vuruldu. İçeri giren hizmetçi kahve servisini yapıp çıktı. Masanın üzerindeki tabakasını alan Vahdettin, sigara tuttu. - İçer misiniz? Mustafa Kemal, sigarayı aldı: - Teşekkür ederim! Sigaraları yaktıktan sonra, kahvelerini yudumladılar. - Paşa, siz, İstanbul'u da kurtarmış bir komutansınız! Baştan bana sıkıcı gelen bu seyahati sizinle yapmış olmak, şu anda beni memnun ediyor. Vahdettin çok kibar ve kendinden emin bir şekilde konuşuyordu. Onun ilk defa bu kadar uzun konuşmasına şahit olmuştu. Devleti ellerinde tutan İttihatçılara karşı aradığı destek işte karşısındaydı; yarının padişahı olacak bu zatla iyi ilişkiler kurmak, onun güvenini kazanmak, gözüne her şeyden daha önemli gözüktü. Düşündüğü şeyleri, onun yakınlığını kazanarak gerçekleşirebilirdi. Bu tür düşünceler beynine doldukça heyecanı daha da artıyordu...
Sayfa 25
Reklam
Memleket birbiri peşi sıra İttihatçılar'ın marifetiyle girdiği İtalyan, Balkan ve Dünya Savaşı'nda perişan edilmişti. Devam eden savaşın nasıl sonuçlanacağı ise meçhuldü. Zaten yıllardır süren savaşlar ve kötü yönetim nedeniyle siyasi idare, ticari hayat, devlet nizamı çökme noktasına gelmişti. Hatta, ordu bile ifsat içine girmişti. Devleti bu hale İttihatçılar getirmişti. Genç subayların çoğusu onlardandı. Darbeyle, baskıyla, Hükümeti ele geçirmişlerdi. Ağabeysi İkinci Abdülhamid'i tahttan indirmişlerdi. Yeniçeri ortadan kalkmıştı ama şimdi bunlar, onların yerini almıştı. Astıkları astık, kestikleri kestikti! Savaşa, barışa, her şeye onlar karar veriyordu. Bürokratlar, subaylar, vatanı, milleti ve düzeni savunmak yerine, gruplar halinde bölünerek, şuculuk buculuk peşine düşmüşlerdi. Bu nedenle de doğru dürüst iş yapılamaz ve devlet, millet hukuku korunamaz olmuştu.
Sayfa 14 - Beka Yayınları