Geçmişten Günümüze Dinler Tarihi

26 kişi
Dinler Tarihi
Puan vermedi·352 syf.·
2024 40. kitabı
Daha önce birçok Dinler Tarihi kitabını okumuştum. Bu konuya merak Duyanlar başlangıç olarak bundan başlasalar çok iyi olur çok sade ve Yalın bir şekilde kaleme alınmış. İnsanın tanrıyla olan ilişkisine Işık tutarak inancın ve dinin doğuşuna dair yerleşik görüşleri ele alıyor. Dinler tarihi açısından özellikle Yahudilik Hıristiyanlık ve Müslümanlık dinlerini konu edinmiş. Çok geniş kapsamlı olmasa da fikir kitabı olarak tavsiye edeceğim kitaplar arasında... İyi okumalar...
Din
Tanrı
2024 16. kitabı
Okunma: 28 Ağustos 2024 11:59
İran kökenli Amerikalı yazar, din bilimci ve akademisyen Reza Aslan, Dinler tarihi ve kültür üzerine yaptığı çalışmalarla özellikle İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik gibi büyük dinler hakkında yazdığı kitaplarla tanınıyor. Şii İslam bir ailede doğan, 15 yaşında Evanjelik Hristiyanlığa geçen sonrasında İslam’a geri dönüp şuan kendisini sûfi bir Müslüman ve bir panteist olarak tanımlayan yazarımız, Tanrı adlı bu kitabında Mezopotamya, Mısır, Antik Yunan, İsrail, Filistin, Arap yarımadası, Hindistan ve Roma İmparatorluğu gibi mekanları kullanarak insanlık tarihindeki Tanrı kavramının kökenlerini ve gelişimini araştırıyor. Tanrı’nın doğaüstü bir güçten, çoktanrılı bir inanç sistemine ve nihayetinde tektanrıcı bir inanca nasıl evrildiğini, Tanrı'nın tek bir dine ya da kültüre ait bir olgu olmadığını, aksine insanlık tarihi boyunca evrim geçiren, sürekli değişen bir anlayış olduğunu ifade ediyor. Reza Aslan, eserinde akademik bir dil yerine basit daha anlaşılır bir dil kullanmış. Herhangi bir dini inancı yüceltmeden dinlerin evrimsel süreçte nasıl ortaya çıktığını tarafsız bir bakış açısıyla ele almış. Ve sonrasında kendi dini anlayışını Panteizme olan yaklaşımını açıklamış. Din tarihi, arkeoloji, antropoloji ve mitoloji gibi alanlara ilgi duyan insanlık tarihi boyunca Tanrı kavramının geçirdiği evrimi anlamak isteyen kitap severlere tavsiye edilir. “Gökteki tanrıları insanlara dönüştürerek, insanları da yeryüzünün tanrılarına dönüştürdük.” “İnanç, bir tercihtir; aksini söyleyen herkes sizi inancınızdan döndürmeye çalışıyordur.” “Tanrı'ya ondan bir şeyler istemek için değil, onunla bir olmak için ibadet ediyorum.” “İstediğim şey yalnızca Tanrı’yı bilmek değildi; Tanrı’yı deneyimlemek ve onun varlığını hayatımızda hissetmek istiyordum.” “Her durumda, her imparatorlukta
2023 85. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2023 21:36
Yazarla tanışmam daha önce okuduğum muazzam eseri Zelot’la olmuştu . İyi ki de olmuştu . Baya bi sarsılmıştım o kitabı okuduktan sonra . Bana göre şuana kadar tüm dünyayı etkilemiş en büyük figürlerden olan İsa’yı anlatıyordu kitap . Ama bildiğimiz İsa’yı değil , bilmediğimiz İsa ‘yı belki de . Tanrı’nın oğlu olan , ölüleri dirilten , hastalıkları iyileştiren, su üzerinde yüzen , Tanrı’nın vücut bulmuş hali olan İsa ‘yı değilde asıl olan İsa’yı … Bir insan gibi doğan , çocuk olan , büyüyen gençleşen , insan gibi seven , öfkelenen , aşık olan hatta belki de evlenen ve çocukları olan.. (bu tam kesin olmamakla birlikte) . Kısacası Zelot’ta Tanrı İsa’yı değilde Tarihsel İsa ‘yı okursunuz . Ve inanılmaz keyif alırsınız . Şahsen ben öyle olmuştum . Yazarın bu eserine gelecek olursam ; Zelot’la aynı muazzamlıkta bir eser olduğunu söyleyebilirim. Yazar bu sefer Tanrı’yı tarihin derinliklerinde arıyor . Mağaradaki atalarımızın Tanrı fikrinden başlayıp günümüze kadar gelen evrimiyle .. Kitabın başında Tanrı fikrinin ilk nasıl ortaya çıktığı çok güzel bir şekilde anlatılıyor . Gerek Durkheim gerek Taylor’un tezlerine yer verip bunlara gelen eleştirilere yer veriliyor . Freud’un psikanaliz yöntemiyle ortaya koyduğu “Baba figürü “ de ustalıkla anlatılıyor . Ondan sonra Mısırın , Asur’un , Babil’in , Yunanlılar’ın çok tanrılı , tanrı düşünceleri irdeleniyor . Sonra Akhenaton ‘la başlayan tek tanrı fikri , zerdüşt’le gelen düalist tanrı fikri , Yahudilerin El ve Yahve ‘si , Hıristiyanların üçlü Tanrı fikri olan teslisi ve ondan sonra gelen İslamın bir ve tek olan , her şeyin nedeni olan kendisinin nedeni olmayan , her şeye gücü yeten ( kadiri mutlak ) ve her şeyi bilen ( alimi mutlak ) tanrısı olan Allah’a . Yazar buraya kadar gerçekten olabildiğince objektif kalabilmiş ve Tanrı
Dinler Tarihi
Öğretici ve güzel
2023 6. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2023 23:14
Kitap genel olarak güzeldi. Bir çok kaynaktan yararlanarak genel okuyucu düzeyinde öğretici bir çalışma olmuş. Kitabın sadece son kısmı hakkında bir eleştirim olacak, yazar kitabın ilk bölümlerinde objektif olarak insanın tanrı düşüncelerini ve bu düşüncelerin motivasyonunu çok güzel şekilde anlatıyor fakat son bölümde kendi düşüncesine yakın kısımlarda objektifliğini koruyamadığını düşünüyorum. Özet olarak bu konularda hiç okuma yapmamış birisi için tavsiye edebileceğim bir giriş kitabı.
2022 18. kitabı
Okunma: 10 Aralık 2022 01:16
Kitabı okumadan önce tedirgindim. Ön yargılardan ,taraflı görüş ve düsüncelerden korktum açıkcası. Çünkü tanrı ve din hakkında asırlardır dogrulugu kanıtlanmayan bircok görüş mevcut. Ama Reza Aslan kitabın ilk sayfalarından itibaren bu korkumu ortadan kaldırdı. Din tarihini kaynaklarla ,ispatlarla en güzel sekilde ele almıs yazar. Dil acısından agır degil ve anlasılır bir sekilde tanrının toplumu insanı nasıl etkiledigini, insanların tanrıyı insanlaştırma dürtüsünü tüm objektifliğiyle ele almış. Dini ya da görüsü ne olursa olsun herkesin okuyabileceği bir kitap. Özellikle sonuç kısmına hayran kaldım.