Seçmeler

Augustinus
2021
Bilgesu Yayınları

2024 46. kitabı
Tezim için duyguların tanımlarını yapmaya çalışıyorum. Antik çağda Yunan felsefesinde yer alan “iyi insan olma” “erdemlilik” gibi yapının Orta çağ filozoflarında bu sefer din öğretileri ile yeniden tanımlandığı görülüyor. AristotelesAristoteles erdemli insan olmak için duyguların nasıl kontrol edileceğinden bahsederken AugustinusAugustinus Tanrı’ya yakınlaşan insan olmak için duyguları dizginleme sistemini aktarır.
Felsefe
2026 26. kitabı
Geç dönem antikçağ ve hristiyan felsefenin isimlerinden biri olan Agustinus'un Tanrı Devleti veya Şehri, Kenti olarak bilinen eseri. Yazar hristiyan teologtur ayrıca. Ayrıca skolastik felsefeye de etkisi olan birisi. Burada seçmeler deniyor. Yani aslında daha kalın bir kitap. Tanrı ŞehriTanrı Şehri , Tanrı Kenti 1Tanrı Kenti 1 her ne kadar farklı baskılar olsa da aynı eser bu arada. Uygulama kitapları nasıl sınıflandırıyor bilmem ama farklı kitaplarmış gibi konmuş yazarın kitapları sekmesi altına. Kabaca anlatmak gerekirse hristiyanlıkta Tanrı Devleti, Kral Devleti olgusu var ve Roma'nın çöküş dönemlerine denk geldiği için yeni bir devlet kurma güdüsü ile yazılmış. Ve bunu hristiyanlık altında yapma isteği var. Aslında kendisi daha önce mani dinini benimsemiş birisidir. Sonradan hristiyanlığı benimsemiştir. Ayrıca İtiraflarİtiraflar isminde ünlü diğer bir eseri daha vardır.
2022 42. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2022 00:00
#augustinus tan #tanridevleti uzun arastirma ve okuma sonucunda 30Aralik ödev teslimine yetiştirdiğim Felsefi Arastirma ve Yazı dersimin odevi olan kitabımdi. Eskiçağın sonlarına doğru ortaya çıkmaya başlayan çalkantılardan, toplumun geçirdiği değişimlerden etkilenen Augustinus, çağını en güzel yansıtan filozoflarından birisi olmasının yanı sıra erken dönem Hristiyan düşüncesinin en önemli temsilcilerinden birisidir. 410’da Gotlar Roma’yı yağmalayınca paganlar felaketi eski Tanrıların terk edilmesine bağladı. O dönemin dünyası üzerinde çok büyük bir etki oluşturan bu olay, özellikle Roma’da Hristiyanlığın karşısında olan bir akımın oluşmasına sebep oldu. 412 ile 427 yılları arasında yazılan 22 bölümden oluşan Tanrı Devleti, bu pagan argümana Augustinus’un yanıtıydı; ama kitap ilerledikçe konu genişledi ve tarih, geçmiş, şimdi ve geleceğe ilişkin eksiksiz bir Hristiyan planı geliştirmiş oldu. Tanrı Devleti, Augustinus’un tarih felsefesinin, teolojisinin izlerini sürmek için yararlanılacak en önemli eseridir. Augustinus’u bu eserinden dolayı tarih felsefesinin kurucusu olarak kabul edenler de bulunmaktadır. Bu yapıt Antik Çağ Hristiyanlığın en büyük savunması olduğu gibi aynı zamanda son savunması niteliği taşımaktadır. Odevimin giriş kısmının bir kısmı bu şekildedir alt basliklar ve sonuç olarak devam etmektedir. Bakalim kac puan alacağım
Felsefe

AugustinusYazar · 4 kitap
(13 Kasım 354/28 Ağustos 430) Batı Kilisesi'nin ilk döneminin başlıca ilâhiyatçısı, M.S. 396-430 yılları arasında Roma Afrikası'nın Hippo piskoposu olan Augustinus İlkçağ Hristiyanlığının en büyük düşünürü sayılır. Yunan felsefesinin Platoncu geleneği ile Hristiyan öğretiyi kaynaştırmaya çalışmıştır. Augustinus'un babası Patricius putperest, annesi Monica ise dinine bağlı bir Hristiyandı. Ondokuz yaşında Kartaca'da öğrenciyken, Çiçero'nun bugün kayıp olan Hortensius adlı denemesinin etkisiyle felsefeye ilgi duymaya başladı. Katolik Kilisesi'nin inançlarını felsefeye uzak bulduğu için Maniciliğe yöneldi. Çapkın bir gençlik döneminden sonra düşük tabakadan bir kadınla ilişki kurmuş olan Augustinus zaaflarına karşı duramadığı için evlenmesine göz yumulan sıradan Manici müritler arasına girebildi. Augustinus'un bu "ışık dini"ne duyduğu ilgi uzun sürmedi. Yirmisekiz yaşında Kartaca'dan ayrılarak Roma'ya, oradan da Milano'ya gitti. Milano piskoposu Ambrosius ile tanıştıktan sonra Katolik öğretiye karşı beslediği önyargılar bir ölçüde sarsıldı. Ama Tanrı'nın varlığı, kötülüğün kaynağı ve niteliği gibi sorunlar, onda hâlâ çözüme kavuşmamıştı. Yeni-Platonculukla tanışması bu sıralarda oldu. Yeni-Platoncu görüşler, Manicilikten aldığı, Tanrıya ancak bedenden uzaklaşarak dönülebileceği ilkesini pekiştirmişti. Onun için bu, öncelikle cinselliğin bağlarından kurtulmak demekti. Hristiyanlığa kesin dönüşü Milano bahçesinde kulağına gelen al ve oku (tolle, lege) buyruğuyla gerçekleşti. "Rab İsa Mesih'i giyinin ve şehvetler için bedenin tedarikini görmeyin" âyetini okuyunca son kuşkularından da kurtuldu ve 387'de Ambrosius tarafından vaftiz edildi. Bazı Yapıtları: Hristiyan Öğretisi; İnanç, Umut ve Sevgi Üzerine; Vaazlar; Mektuplar; Tekvin'in İlk Üç Bölümü Üzerine Yorumlar; Mezmurlar Üzerine Açıklamalar; Gerçek Din Üzeri¬ne; Özgür İrade Üzerine; Vaftiz Üzerine; Doğa ve Kayra Üzeri¬ne; İsa'nın Kayrası ve İlk Günah Üzerine.