Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Taoculuk Üzerine Meseller - Diyaloglar

Chuang Tzu

Taoculuk Üzerine Meseller - Diyaloglar Gönderileri

Taoculuk Üzerine Meseller - Diyaloglar kitaplarını, Taoculuk Üzerine Meseller - Diyaloglar sözleri ve alıntılarını, Taoculuk Üzerine Meseller - Diyaloglar yazarlarını, Taoculuk Üzerine Meseller - Diyaloglar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilmem ki , acaba chuang chou mu gördü kelebek olduğunu düşünde, yoksa chuang chou olduğunu düşleyen kelebek mi ?
Böylesine karanlıklar mı kuşatmış insanın yaşamını, yoksa yalnız ben mi karanlıktayım?
Sayfa 149 - Yol YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Ne yapayım, ne yapmayayım mı diyorsun? Yaşamı doğal akışına bırak!
Sayfa 139 - Yol YayınlarıKitabı okudu
Taoculuk Üzerine
Benim erdem dediğim ahlak ve görev duygusu değil, doğal ve özgürce davranabilme yeteneğidir.
Sayfa 109 - Yol YayınlarıKitabı okudu
Ben mi gördüm kelebek olduğumu düşümde yoksa ben olduğumu düşleyen kelebek mi?
Lao Dan ise derdi ki: "Erkekliğini bil, ama dişiliğini de yitirme, göğün altında vadisi ol Yer'in. Aydınlığı bil, ama karanlığı da yitirme, göğün altında sel yatağı ol Yer'in. Herkes en önde olmak ister. Ben en arkada olmak isterim. -Ülkenin tüm günahını kendi üstüne al. -Herkes varlığı yeğler, ben edimsiz hiçliği yeğlerim. -Kimse mal toplamasın bolluk olur; gerçekte her şey herkese yetecek kadar boldur.
Sayfa 163 - Yol YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Sözlerin bulanıklaşması, boş laflarla onları süslememizden geliyor.
Sayfa 150 - Yol YayınlarıKitabı okudu
Yüksek bilgeliğe eren kişi uzağa da, yakına da aynı duyarlıkla bakar: Küçüğe önemsiz demez, büyüğe önemli demez. Çünkü bilir ki, değişmez sınırları olan ölçüler yoktur. Geçmişi de, şu anı da aynı açıklıkla görür: Geçmişin ardından ağlamaz, ayak parmakları üstünde yükselip uzanmadan, elinin eriştiği meyvaları toplar. Çünkü bilir ki, durdurulabilecek bir an yoktur. Yükseliş ve düşüşlerin birbirini izleyişini gözler: Kazanınca sevinmez, yenilince yerinmez. Çünkü bilir ki süregiden bir durum yoktur.
Sayfa 136 - Yol YayınlarıKitabı okudu
Koca Doğa ki, biçimler içinde taşır bizi - yaşamla zahmeti armağan eder bize, yaşlılıkla çözümü, ölümle dinlenmeyi. Yaşamı verirken açtığı yarayı sarmayı bilen Doğa Ana, ölümü verirken açtığı yarayı da sarmayı bilir.
Sayfa 130 - Yol YayınlarıKitabı okudu
Benim erdem dediğim ahlak ve görev duygusu değil, doğal ve özgürce davranabilme yeteneğidir. Benim duymada duyarlılık dediğim, başka şeyleri değil kendi benliğini algılama yeteneğidir. Benim görmede duyarlılık dediğim, başka şeyleri değil, kendi benliğini görebilme yeteneğidir. Kendini göremeyip yalnızca başka şeyleri gören, kendine sahip olamayıp yalnızca başka şeylere sahip olan, kendi malına değil, yabancı mala sahip çıkıyor demektir, kendi hedefine değil, yabancı hedeflere erişiyor demektir...
Sayfa 109 - Yol YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Dinle bak: Yaylar, oklar ve tatarokları üzerine bilgi fazla arttı mı, gökteki kuşların düzeni bozulur. Olta, yem, ağ ve balık avı üzerine bilgi fazla arttı mı, sudaki balıkların düzeni bozulur. Ökse, tuzak, hendek ve kara avcılığı üzerine bilgi fazla arttı mı, yerdeki hayvanatın düzeni bozulur. Tartışma sanatı üzerine bilgi artıp da, dâhiyane "Beyaz nedir - sert nedir? Görüş ayrılığı nedir - görüş birliği nedir?" tartışmaları yaygınlaştı mı, basit insanların kafasının düzeni bozulur. Bu yüzden, ne zaman dünyanın düzeni alt üst olursa bil ki, nedeni insanların bilgiye fazla değer vermesindendir.
Sayfa 102 - Yol YayınlarıKitabı okudu
Çetebaşı Zhi'ya çetesindeki haydutlar sormuş: "Haydutlara da erdem gerekli midir?" "Elbette!" diye yanıt vermiş Zhi. "Erdemleri olmasa ne yapar haydut? Sezgisi ona neyin nerede gizli olduğunu gösterir: Bu, onun bilgeliğidir! İçeri girmeyi bilmesi gerekir: Bu onun cesaretidir! Sonra çıkmasını bilmesi gerekir: Bu onun sorumluluk duygusudur! Olur mu - olmaz mı, karar vermesi gerekir: Bu onun ustalığıdır! Ganimeti paylaştırmayı bilmesi gerekir: Bu onun adaletidir! Bu beş erdemi taşımayan kişi, yaşamı boyunca büyük bir haydut olamaz." Gördün mü işte, eski bilgelerin kurdukları erdem ilkeleri iyi insana iyiliği için ne kadar gerekliyse, haydutbaşı Zhi'ya da sanatını icra edebilmesi için aynı vazgeçilmezlikle gerekli. Yalnız küçük bir ayrıntı daha var: Dünyada iyilerin sayısı az, kötülerin sayısı çok. Bu yüzden de eski bilgelerin dünyaya yararı küçük olmuş, zararı büyük...
Sayfa 96 - Yol YayınlarıKitabı okudu
Söz, bir yudum su kadar gündelikse eğer, ve Gök'ün uyumundan alıyorsa büyüsünü, bizim yıllarımızı aşacak, sonsuza erişecek demektir. Sözlerin ötesinde bir birlik vardır. Ama sözler varamaz bu birliğe ve sağlasa da asıl birlik değildir o... Söyleşmeye söz gerekmez. Kimi yaşam boyunca konuşur, bakarsın bir şey söylememiş; kimi de bir yaşam boyunca susar, ama görürsün ki hep bir şeyler söylemiş.
Sayfa 93 - Yol YayınlarıKitabı okudu
25 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.