Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihin Saklanan Yüzü

Çetin Altan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Tarih, kitleleri "düşünce"den koparmaya dönük bir pro­paganda aracı niyetine kullanıldığı zaman, "çağdaş uygarlık düzeyini yakalama çabaları" kanadı kesilmiş kel tavuk gibi, boyuna pır pır eder ve bir türlü uçamaz.
Anasının karnından üstün ve önemli bir kişi olarak çıktı­ğına inanmak. Şark erkeğinde vazgeçilmez bir saplantı bu inanç... Böylesi ortak bir inancın kişileri, hangi alanda ve hangi düzeyde olursa olsun, ille de "baş", yani "başkalarını yöneten kişi” olmaya layık görüyorlar kendilerini... Siyaset kavgalarının çok acımasız, demagojik, alengirli ve her türlü ilkeden uzak bir "körü körünelik" bataklığında çalkalanıp durmasının bir nedeni de bu galiba... Ayrıca şark ülkelerinin dışarıya açılamamasının da yine nedeni galiba bu. Anasının karnından üstün ve önemli bir kişi olarak çıktı­ğına inanan şark erkeği, üstünlüğüyle önemini tüm dünya önünde kanıtlama derdinde değil asla. O sadece kendi ortamında, kendine benzerler arasında inanıyor üstünlüğüyle önemine... Hangi eziklik duygusundan kaynaklandığı tam kestirilemeyen tuhaf ve adeta kolektif bir megalomani...
Reklam
Tarihi genellikle bir tiyatro sahnesine benzetirler. Aktörlerinin, aktrislerinin, figüranlarının, sonunun ne olduğunu kendilerinin de bilmedikleri bir oyunu oynadıktan sonra kaybolup gittikleri bir tiyatro sahnesine...
Sayfa 12 - Afa YayınlarıKitabı okudu
IV. Mehmet, otuz dokuz yıllık bir iktidardan sonra taht­tan indirilip yerine kardeşi II. Süleyman çıkarıldığı zaman, kimsenin ne yeni keşfedilen basınç yasalarından haberi var­dı, ne Amerika’dan Avrupa'ya akan altınlardan, ne de Batı tiyatrolarından... Tahttan indirilince, oğullarıyla kardeşlerini kapalı tuttu­ğu kafese konan Avcı Mehmet, ne halt etmeye annesi Turhan Sultan'ın sözünü dinleyerek kardeşi Süleyman'ı boğdurtmadığına yanıyordu.
Birbirlerine kendilerini anlatmaya çalışırlar, özelliklerini, üzüntülerini, duygularını, huylarını ... Sanki insan kendini tanıyabilirmiş gibi ... Oysa nasıl doğumdan öncesiyle ölümden sonrası , kopkoyu ve kaskatı bir bilinmezse , beşikle mezar arasındaki garip varlığımızı da sandığımız kadar bilme olanağımız yoktur . Hayatımız dahi bir sırdır kendimize .
Sayfa 137Kitabı okudu
Tahta Çıkan Şehzade ve Kardeşlerinin Akıbeti
Üçüncü Murat'ın ilk yaptığı şey saraydaki beş erkek kardeşini derhal boğdurtmak oldu. Şehzade Süleyman, Şehzade Mustafa, Şehzade Cihangir, Şehzade Abdullah ve Şehzade Osman'ı hemen hemen aynı anda öldürdüler. Ve II. Selim'in saraydan çıkan cenazesini, büyük oğlu tarafından boğdurulmuş beş küçük oğlunun cenazesi izledi.
Sayfa 221 - İnkılap Yayınları
Reklam
İsa'dan önce 5. yüzyılda Delfi'deki Apollon tapınağının üstünde ünlü bir yazı vardı: "Kendi kendini tanı." Sokrates 'in ağzından düşüremediği bir sözdü bu. Ne insanlar kendi kendilerini tam tanıyabilirler, ne de toplumlar.
Sayfa 261 - Afa YayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.