Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihselciliğin Sefaleti

Karl R. Popper

Tarihselciliğin Sefaleti Sözleri ve Alıntıları

Tarihselciliğin Sefaleti sözleri ve alıntılarını, Tarihselciliğin Sefaleti kitap alıntılarını, Tarihselciliğin Sefaleti en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Evrim Teorisi !
Son zamanlardaki tarihselcilik modası yalnızca evrimcilik modasının bir parçası ola­rak kabul edilebilir. Evrimcilik ise, öyle bir felsefedir ki, etkisini büyük ölçüde, yeryüzündeki çeşitli bitki ve hayvan türlerinin tarihine ilişkin parlak bir bilimsel hipotez ile tesadüfen yerleşmiş bir dini inancın da bir parçasını oluşturan daha eski bir metafizik teori arasındaki bir dere­ceye kadar sansasyonel çarpışma ya borçludur.
Sayfa 107 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Ne ey­lemsizliği, ne de gerçek kaderciliği benimsemesine rağmen tarihselcilik, kapıya dayanan (impending) değişmeleri değiştirme girişimlerinin bey­hude olduğunu anlatır: Kaderciliğin özel bir türü, tarihin trendlerine ilişkin bir kadercilik bu. *****
Sayfa 62 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Sahte Bilim"
***** Popper, anlam problemi yardımıyla bilimsel ifadeleri metafizik ifadelerden ayırmak yerine, bilimsel bir ifadenin bilimselmiş gibi duran sahte (pseudo) ifadelerden ayrılması üzerinde durmuştur. *****
Sayfa 10 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Halbuki şuan yapay embriyo üreterek belalarını arıyorlar
***** Benim teknolojik yaklaşım hakkındaki ana düşüncem belki de şu şekilde ifade edilehilir: Sosyoloji (ve hatta belki de genel olarak sosyal bilimler) "Newton'unu veya Dar­win'ini" değil, Galileo'sunu veya Pasteur'ünü aramalıdır. *****
Sayfa 69 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Eğer kendi yanlışlarımızdan ders almaya hazır olursak, yani yanılgılanmızda dogmatik bir biçimde ısrar etmek yerine onları kabullenip onlardan yararlanma yoluna gidersek, ama ancak bunu yapabilirsek, ilerleme kaydederiz.
Sosyolojik görüşleri, insan tabiatının görünüşte sağlam psikolojik temeline indirgemek yerine, in­san faktörünün sosyal hayattaki ve tüm sosyal kurumlardaki en karar­sız ve en başına buyruk unsur olduğunu söyleyebiliriz. *****
Sayfa 141 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Başlangıçta "Viyana Çevresi" adıyla anılan, daha sonralan "Mantık­çı Pozitivizm" , "Mantıkçı Empirizm", "Yeni Pozitivizim" gibi isimlerle anılacak olan bu felsefe ekolü, M.Schlick'in 1923 yılından itibaren Vi­yana'da bir grup bilim adamının katıldığı seminerler düzenlemesiyle doğmuştur. E. Mach'ın da (1838-1916) etkisiyle felsefeyi metafiziğe karşı bir anlayış içinde doğrulanabilir (verifiable) bir yapıda olması gerektiği­ni ileri sürmüşlerdir.
Sayfa 7 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Popper'e göre Dünya 1, her türlü canlı, cansız, tabii ve insan eliyle yapılmış nesnelerden ibarettir. Dünya 2 ise, beynin çeşitli fonksiyonları neticesinde ortaya çıkan psikolojik hadiseleri temsil etmektedir. Bilim­sel teoriler, Dünya 2 vasıtasıyla ve ancak dolaylı bir şekilde fiziksel nes­nelerle ilgi içinde olurlar. Bilimsel teoriler kendi başlarına bir varlık alanını yani Dünya 3'ü meydana getirirler.
Sayfa 13 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Bir insanı, gücünü kötüye kullanma ayartısına kapılmasına yol açmadan, diğer insanlar üzerinde iktidar sahibi kılamazsınız.
Teorilerin deneylerden olduğu kadar gözlemlerden de önce geldiğine inanıyorum.
Reklam
Milletler veya hükümetler veya piyasalar gibi kollektif varlıklara ilişkin bireyselci ve kurumsalcı modellerimizin, bilimsel ve endüstriyel ilerleme gibi sosyal hareketlerin olduğu kadar, siyasi durumların da modelleriyle tamamlanması gerekecektir. *****
Sayfa 134 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
Deneyimli bir işadamı, bir organizatör, bir politikacı veya bir general ile bunların de­neyimsiz olanlan arasinda bir fark vardır. Bu onların sosyal deneyimle­rindeki bir farktır ve sadece gözlem yoluyla, ya da gözlemledikleri şey­ler üzerinde düşünme yoluyla değil, bir pratik hedefe ulaşmak için har­canan çabalar yoluyla elde edilen deneyimlerdeki bir fark ...
Onlar (tarihselciler) -spekülatif metafiziğin en eski problemlerinden biri olan değişme problemini keşfedenlerin ancak kendileri olduğuna gerçekten inanırlar. Kendi "dinamik" düşünüş tarzlarının, bütün geçmiş nesillerin "statik" düşünüş ·tarzlarının karşısına koyarak, kendi ilerlemelerinin; şimdi, gelişmemizin hızını artık tek bir insan· ömrü içinde sosyal değişmeyi direkt olarak yaşayabilecek kadar arttıran bir "devrim içinde yaşıyor olmamız" olgusu tarafından mümkün kılındı­ğına inanırlar. Bu hikaye, elbette ki düpedüz mitolojidir. Zamanımız­dan önce de önemli devrimler meydana ·gelmiştir ve Heraklit'in (He­raclitus) zamanından beri değişme defalarca keşfedile gelmiştir.
Sayfa 142Kitabı okudu
Genel bir kaçınılmazlık duygusunun ve böylece ka­çınılmaz olanı sükünetle ve itirazsız olarak kabule hazır olmanın teşvik edilmesidir. Şimdi olan, ilelebet devam edecektir; ve olayların akışını etkileme, hatta değerlendirme çabaları gülünçtür: Tabiat kanunlarına karşı fikir ileri sürülmez ve onları devirmeye yönelik teşebbüsler ancak felakete götürür.
Pozitivist bilimin kutsanması ardından Kapitalizm ile Dünya iktidarı için
Çevre düşünürlerinin (ve daha sonra gelen pozitivistlerin) bilimde anlam problemini araştırma konusu yapmalarına karşılık Pop­per, bilimsel bilginin gelişimini temel problem olarak ele almıştır. Popper ile Çevre düşünüderi arasındaki diğer bir karşılık, metafizik karşısındaki tutumdur. Çevre düşünürleri, metafiziğe kesin olarak karşı olmuşlar (her ne kadar yargılama zamanla değişirse de başlangıç­ta) metafizik yargıları doğrulanamayan, dolayısıyla da anlamsız yargılar olarak kabul etmişlerdir. Halbuki Popper'e göre, bir antimetafizikçi de anlamsız bir yargıda bulunabileceği gibi, bir metafizikçi anlamlı ve işe yarar bir yargıda bulunabilir.
Sayfa 13 - İnsan YayınlarıKitabı okudu
129 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.