Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tarihte İstanbul Esnafı

Reşad Ekrem Koçu

Tarihte İstanbul Esnafı Gönderileri

Tarihte İstanbul Esnafı kitaplarını, Tarihte İstanbul Esnafı sözleri ve alıntılarını, Tarihte İstanbul Esnafı yazarlarını, Tarihte İstanbul Esnafı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
256 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
bu ülkede biri size tarihi sevdirecekse
Reşad Ekrem Koçu
Reşad Ekrem Koçu
ta kendisidir. Tarihi ondan okumak çok keyifli, kitaplarının hepsini tavsiye ederim. Osmanlı dönemi İstanbulunu o kadar güzel anlatıyor ki...
Tarihte İstanbul Esnafı
Tarihte İstanbul EsnafıReşad Ekrem Koçu · Doğan Kitap · 201636 okunma
16. asır sonlarında, bostancıbaşılardan Ferhad Ağa, bir defaya mahsus olarak bir de "top" cezası icat etmişti: suçlu, genç bir yeniçeriydi, bir imamın nikâhlı genç karısını kandırıp kaçırmış, kadının saçlarını keserek oğlan kıyafetine sokmuş, pervasızca bir müddet yanı sıra gezdirmişti. Üsküdar'da yakalandı, Tophane'ye götürüldü. Ferhad Ağa, çengeli, çarmıhı, kazığı az gördü, delikanlıyı çırılçıplak soydurttu, bilek, dirsek, diz ve ayak mafsallarını demir çekiçlerle kırdırıp zavallıyı yağlı paçavralara sararak bir havan topunun namlusuna gülle gibi tıktırttı, sonra topu ateşleterek havaya firlattı, paramparça etti.
Sayfa 127 - Doğan kitapKitabı okudu
Reklam
256 syf.
5/10 puan verdi
·
3 günde okudu
İstanbul esnafı
İstanbul esnafı ile ilgili çok ilgi çekici bilgiler vardı. Kitabı okurken tebessum ettiğim yerler çokca vardı. Yazarin dili her insana tesir edecek şekilde . Ama bazı yerlerde tekrar cumleler vardı. Okuduğum yerleri ben bunu önceki sayfada okudum dediğim yerler fazlaydı.
Tarihte İstanbul Esnafı
Tarihte İstanbul EsnafıReşad Ekrem Koçu · Doğan Kitap · 201636 okunma
Ayak berberlerinin çoğunun esnaf ruhsat tezkeresi yoktu, belediye çavuşlarının baskınlarına uğrarlardı. Çavuşun geldiğini görünce iskemlesini, seyyar mangalını, zenbilini alıp kaçar, müşterilerini, yüzünün bir tarafı tıraşlı, öbür yanı tıraşsız sabunlar içinde bırakırlardı.
Berberler ve Dişçilik
Hemen istisnasız hepsi aynı zamanda dişçiydi;diş tedavisi bilmezler, ağrıyan dişi bulamazlar, müşterinin ağrıyor diye gösterdiği dişi çekerlerdi. Meraklılar çektikleri dişleri atmaz, toplar, bu dişlerle, sathi boyanmış bir tahta üstüne tespit suretiyle mesela 'Berber Ali Usta' diye kendi isimlerini yazarak bir levha, tabela yaparlar ve dükkânlarının göze çarpacak bir yerine asarlardı.
Berberler :)
Eski berberler aynı zamanda sünnetçi, dişçi ve hacamatçıydı;kellik, uyuz, sıraca, egzama gibi cilt hastalıklarına da ilaçlar, merhemler yapardı,çeşitli ihtisas sahibi mütetabbiptiler.
Sayfa 47 - Doğan KitapKitabı okudu
Reklam
Eski Müslüman Türk Esnafının Makbul Ahlakı
Büyük İtalyan edibi Edmondo de Amicis de (1846-1908) İstanbul Seyahatnamesi'nde İstanbul esnafından bahsederken şunları yazıyor : Türklerle pazarlık etmeyin "Rum, müşteriyi seslenip çağırır, eliyle koluyla işaretler yaparak davet eder ;Ermeni, biraz daha temkinlidir;Yahudi, malının fiyatını kulağa fısıldayarak arz eder;Türk'e gelince, sessiz, müşterisini sadece bakışlarıyla çağırır. Bir Türk'e söylediği fiyat için, sakın, 'Biraz aşağı olmaz mı?' diye pazarlığa girişmeyin, bunu kendisine bir hakaret sayar ve 'Ben hırsız mıyım ki önce sizden hakkım olmayan fahiş bir para isteyeyim ve sonra pazarlığa girişeyim!..' der. "
300 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Kitabı okurken İstanbul sokaklarında dolaştım. Kahvelerin içinde olması zorunlu olan berberlere girdim. Bu berberler ki müşterilerinin başını dizlerinin üzerine yatırıp tıraş ederler. Veresiye defteri kargacık burgacık doldurulmuş, köşeleri kıvır kıvır olmuş, üstü başı hiç temiz olmayan bakkallara uğradım! Akşam vakitlerinde zamanı yere vurduğu çubukla ahaliye duyuran "Bekçi Baba'ya" rast geldim. Kıyafetinde 82 yama sayılmış amelenin memleketine dönene kadar cüzdanını sadece para koymak için açtığını; paranın cüzdan yalnızca İstanbul'dan ayrılırken çıktığını öğrenince pek şaşırdım. Çırak usta olurken söylenenleri işitince pek duygulandım: Ey oğul! Evvela harama bakma, yalan söyleme, haram yeme, haram giyme, haram içme, ekmek tuz hakkına ihanet etme, ihtiyarları hor görme, uluların önünden gitme, sabretmesini bil, tahammül etmesini bil, bir şey koymadığın yere el uzatma, emanete ihanet etme, kanaat sahini ol! Reşad Ekrem Koçu bana tarihi sevdirmiş büyük tarihçi ve yazardır! Saygıyla anıyorum.
Tarihte İstanbul Esnafı
Tarihte İstanbul EsnafıReşad Ekrem Koçu · Doğan Kitap · 201636 okunma