Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Taş Kentin Düşüşü

İsmail Kadare

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
168 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
... ️Herkese Merhabalar, ️Yeni tanıştığım bir yazar İsmail Kadare. Değişik bir tarza ve üsluba sahip. Sayfa sayısı fazla olmamasına rağmen bahsedilen durumların fazlalığı romanın çok daha uzun olduğu intibaı veriyor size. ️Kitabın bazı yerlerinde Falih Rıfkı, bazı yerlerinde Haruki tadı aldım gibi geldi bana. Hatta okuyanlarınız olursa, kitabı
Taş Kentin Düşüşü
Taş Kentin Düşüşüİsmail Kadare · Kırmızı Kedi Yayınları · 201553 okunma
Reklam
168 syf.
10/10 puan verdi
Tarihi ve ayrıca kurgulanmış bir eser. 1943 yılında nazilerin italyaya girmek için arnavutluktan geçişini baz alan eser, Taş Şehir de denen Grijokaster şehrinin o atmosferdeki ruh halini ve bu olaydan sonrası zamanı anlatıyor. Aslında Tarihi romanların bu şekilde kurgulanışı eseri tarihin nesnelliğinden koparsa da okuru büyülemek için yeter de artar bile. Bence harika bir yaratım ortaya koymuş yazar. Eser çok karmaşık görünse de sonlara doğru her şey berraklaşıyor. İhsan Oktay Anarın Puslu Kıtalar Atlası gibi hayal ve gerçek birbirine dolanıp duruyor. Yazar eskilerin çocukları uyuttuğu bir masal üzerinden yola çıkarak, eserim kahramanını dönemin savaş ortamını anlatmak için bir sembol olarak kullanıyor. Arnavutluğun yakın ve uzak tarihini muhteşem bir şekilde harmanlayan yazar, o dönemlerdeki hain ve vatanseverlerini birbirine karıştırarak okurun bilincini karşıtlıklar yaratarak hep dinç tutuyor. Komünizmin ve Nazizmin yıktıklarını da gözler önüne seren yazar yakın tarihi özellikle de 2.Dünya Savaşının atmosferini okura yaşatıyor bir nebze. Ama olaylar çok karmaşık. Ta ki eserin sonuna gelince. Puslu Kıtalar Atlasını anıştırdığı için de ayrıca daha çok sevdim eseri.
Taş Kentin Düşüşü
Taş Kentin Düşüşüİsmail Kadare · Kırmızı Kedi Yayınları · 201553 okunma
168 syf.
·
Puan vermedi
Cino del Duca ve Man Booker International ödüllü Arnavut yazar İsmail Kadare, Ölü Ordunun Generali, Taş Kentin Kroniği, Rüyalar Sarayı ve İbret Taşı gibi dünyaca ünlü romanlar yazmıştır. Adı birkaç kez Nobel Edebiyat Ödülü adayları arasında gösterilen yazar, Taş Kentin Düşüşü’nde bizi yine memleketine, anlatmaktan asla usanmadığı o Taş Kent’e, Ergirikasrı’na götürür. Nazi işgali, isyanlar, bombardımanlar, idamlar, komünist rejimin kurulması, sorgular ve işkenceler arasındaki hayatı kendine has üslubuyla anlatır. Kadare’nin düğünler ve cenazeler, şölenler ve çarpışmalarla dolu romanlarını okurken, anlatmaktan bıkmadığı Taş Kent’in aslında dünyanın ve hayatın ta kendisi olduğunu fark ederiz. Bütün faciaları, gülünçlüğü, acımasızlığı ve güzelliğiyle bütün bir dünya ve bütün bir tarih, bu taş kenttedir.
Taş Kentin Düşüşü
Taş Kentin Düşüşüİsmail Kadare · Kırmızı Kedi Yayınları · 201553 okunma
166 syf.
7/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Balkanların kapalı ülkesi Arnavutluk’ta ikinci dünya savaşı öncesi ve sonrasında yaşananları iki doktor üzerinden anlatan belgesel nitelikli bir eser tadı bıraktı bende. Arnavutluk’un doğu ve batılı güçler tarafından işgal edilmesine halkın tepkisi ve “işgalcilere” bakış açısının tarihsel arka planı oluşturduğu eserde, ikinci dünya savaşından sonra benimsenen Sovyet sevgisi de imgesel olarak konuya aktarımı yapılmıştır. Arnavut gelenek ve göreneklerinde misafir algısının söylemden eyleme geçişi ile “taş kentte” bunun yansıması da eleştirel bir bakışla okuyucuya sunulmaktadır. Eserde ayrıca, dönemsel şartlara göre hainlik ve vatanseverlik ikilemine yer verildiği gibi, komünist rejiminin bakışı, söylemi ve eylemlerine de dikkat çekilmektedir. Stalin imgesinin rejim için taşıdığı önem ve onun yaşatılmasının gerekliliği ekseninde, “vatan haini” doktora uygulanan işkenceler bir bakıma komünist döneminde rejim karşıtı olarak görülen kişilere karşı devlet terörünü de açıkça gözler önüne sermektedir.
Taş Kentin Düşüşü
Taş Kentin Düşüşüİsmail Kadare · Kırmızı Kedi Yayınları · 201553 okunma
Reklam
168 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Arnavutluk Edebiyatı Ikinci Dünya Savaşı yıllarında ve sonrasında küçük bir kent olan Gjirokaster kentinde yaşayan iki doktor un hayatı uzerinden Arnavutluk un 20. Yy 'daki tarihini, dönemin aktif kişilerini, Sscb, Almanya ve Italya nin doğu avrupadaki bir ülke de iktidarları uğruna yaptıklarını yarı gerçek yari kurgu şeklinde anlatan farklı bir eser. Ismail Kadare sayesinde Arnavutluk Edebiyatı okumuş oldum.
Taş Kentin Düşüşü
Taş Kentin Düşüşüİsmail Kadare · Kırmızı Kedi Yayınları · 201553 okunma
168 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Yıl: 1943 Yer: Arnavutluk-Ergirikasrı (Gjirokastër) Gümüş Kale olarak bilinen bu yerde birbiriyle kan bağı bulunmayan ancak aynı soyadını taşıyan, birbirleriyle sürekli kıyaslanan iki doktor yaşıyor. Biri Almanya’da diğeri İtalya’da eğitim gören Gurameto’lar. Farklılıkları ise lakaplarını oluşturuyor: Büyük Gurameto ile Küçük Gurameto. Aralarındaki rekabeti okuyacağımızı sanıyoruz ancak öyle bir zamanda öyle şeyler oluyor ki o gümüşten kaleyi andıran taş kent sallanmaya başlıyor, önce İtalyan askerlerinin postallarıyla oluyor bu sallanma, ardından Almanlar geliyor. Bitti mi sandınız? Hayır. Sırada Ruslar var. Kente giren her yabancı, düzeni de değiştiriyor elbet. Yandaş ve düşman saflarını da. Değişmeyen tek şey kulaktan kulağa yayılan bir merak: 16 Eylül 1943’te Büyük Gurameto’nun evinde yaşananlar. . Geçtiğimiz ay Rüyalar Sarayı adlı eseri ile tanıdığım İsmail Kadare, Taş Kentin Düşüşü’nde de gerçek ile düş arasında bir bağ kuruyor. Kadere, ‘düşüş söz konusu olduğunda hangi yöne olduğunun bir önemi var mı?’ diye soruyor temelde. Her ne kadar tarihi olaylara da değinse bir pus var, yaşananları tüm çıplaklığı ile görmeyi engelleyen. O pus, dile hareket katıyor eserde ancak kitaba girişi biraz zorlaştırıyor, okuma yer yer sekteye uğruyor. . Yazarın diğer eserlerini de edinecek miyim? Evet. Çünkü Kadere’nin okuru bir şekilde eseri düşünmeye iten, bahsettiği toprakları merak ettiren, geçmişi canlı tutabilen bir dili olduğu kesin! . Ece Dillioğlu çevirisiyle~
Taş Kentin Düşüşü
Taş Kentin Düşüşüİsmail Kadare · Ketebe Yayınevi · 202253 okunma
168 syf.
·
Puan vermedi
Yıl 1943. 2. Dünya Savaşı'nın olduğu zamana gidiyoruz. Arnavutluk'taki 'Taş Kent' olarak bilinen Ergirikasrı’na,tarih ve kurmacanın bir arada yer verildiği bir hikâyeye tanıklık ediyoruz. Büyük Doktor Gurameto ile Küçük Doktor Gurameto. Onlar,şehrin iki ünlü cerrahı. Küçük Doktor İtalya’da eğitim görürken,Büyük Doktor daha ağırbaşlı olan Almanya’da eğitimini tamamlamıştır. Birbirleriyle kıyaslanan bu iki cerrahın,aralarında herkesçe bilinen bir rekabet mevcut. 2.dünya savaşında Arnavutluk’un İtalyanlar tarafından işgali ya da kimilerine göre Arnavutluk’un İtalya’ya katılmasıyla birlikte müttefiki olan Almanya’yı kaybederek,Ergirikasrı şimdiki adıyla Gjirokaster,Almanya’nın saldırısı sonucu dengesini kaybeder ve rehin alınan halkla birlikte şehirde bir kaos başlar. Kentin düşüşü beklenirken,Büyük Doktor Gurameto,evinde Alman subaylar için bir “Akşam Yemeği” düzenler. Herkes tarafından detayları merak edilen bu yemek,tüm kentte konuşularak dilden dile yayılır. Arnavut Edebiyatı ile tanışma kitabım olan bu kitap,İsmail Kadare’nin kalemi ile,Arnavutluk tarihini,Stalin’in ölümünü,İsa peygamberin “Son Akşam Yemeği’ne atıfta bulunan bir “Akşam Yemeği” gizini,Nazi işgalini,kurulan kominist rejimleri,işkenceler ve sorgular içerisindeki hayatın aslında ta kendisini anlatıyor.
Taş Kentin Düşüşü
Taş Kentin Düşüşüİsmail Kadare · Ketebe Yayınevi · 202253 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.