Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tasavvuf Nedir?

Abdülkerim Kuşeyri

Tasavvuf Nedir? Sözleri ve Alıntıları

Tasavvuf Nedir? sözleri ve alıntılarını, Tasavvuf Nedir? kitap alıntılarını, Tasavvuf Nedir? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Soru 13: Kalb, ne zaman bütünüyle rahata erer? Cevap: Bu, kalbin, vakitte meydana gelen şeylere güzelce razı olmak yoluyla arzularının kendisinden kaybolduğu ve böylece herhangi bir memnuniyetsizlik ya da ağırsama (erinme) göstermeksizin gaibden görünen şeyleri, olduğu gibi kabul ettiği ve hâllere bağlı olarak ileride meydana gelecek bir beklentinin peşine düşmediği zaman mümkün olur. Bu da ancak kalbin, Rabb'in şuhüduna her daim hazır olmasıyla gerçekleşir.
Sayfa 118Kitabı okudu
Mesnevi;
Zira muhabbet ve aşktan sonra bizzat rehber aşkın kendisi olur. Mevlânâ'nın bu görüşüne göre aşkın bizzat kendisi mürşiddir. Aşk mektebinde ne Hanefî ne de Şafi'i ders verebilir.
Sayfa 86
Reklam
Âşık mâşuktan bir şey isterse o aşık değildir.
Kuşeyrînin irdelediği diğer bir problem de bazı durumlarda muhibbin mahbubuna vuslat talebi içinde olma veya biraz olsun kendisine acınarak karşılık görme isteğinde bulunup bulunamayacağı hususudur. Ona göre muhabbetin kanununda muhibbin böyle bir hakkı yoktur.
Sayfa 88
Ona göre muhabbetin doğasında sevgilide yok olmak vardır.
Sayfa 84
: “Allah'ı sevin çünkü O,size nimet veriyor. Zira Müslümanların umumu O'nu, nimetlerinden dolayı seviyorlar. Kul, Allah'ın nimetlerini ne kadar fazla görürse ve kulun kalbi, O'nun ayetlerini ne kadar çok zikrederse muhabbeti de daha tam ve saf olur. "Tahkik ehli ise şöyle demiştir: “Muhabbet kimil olduğunda mahlükun sıfatında iyilikten dolayı bir artış ve beladan dolayı bir azalma olmaz. Şöyle denilmesi daha doğrudur: Kuhun Hakka yönelik sıfatı (kulun Allah'ı sevmesi), kâmil derecesine ulaştığı içindir ki ne iyilikle artar ne de bela ile eksilir.”
Sayfa 162Kitabı okudu
Vecdin şiddetli zuhuru ve hayretin kendisini istila ermesi esnasında muhibbin zahidi sâlih amelleri yapamaz hâle gelir de nafile ameli yapamadığı için mahbubuna olan muhabbetinden dolayı tevbe ederse ; bu durumda iken tevbesini bozması gerekir.
Sayfa 47
Reklam
Sekri yaşayan edepleri gözetmeyi anlar. Sahv ehli lütuf taâmını tadar.
Sayfa 49
Kulluk, emredileni yapmak, yerilen şeylerden de uzak durmaktır. Kısaca ibadet, hükmün geçerliliği ve kaderin yönlendirmesi altında ihtiyarı terk etmek yoluyla her şeyden uzak durmaktır. Kulluğun kemâli (en yüksek düzeyi), gelen hükme karşı yüksünmemek, gelecekte elde edilmesi muhtemel hâllerin beklentisi içinde olmamak, geleceğe dair umut ve dileklerin gerçekleşmesinde aceleci davranmamak.
Sayfa 173Kitabı okudu
… havf umutsuzluk getirirken recâ bir açılım sağlar.
Sayfa 56
Zira Arif zâhiren halkla beraber, sırlarıyla da Hak’la birliktedir.
Sayfa 66
14 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.