Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihsel, Sosyolojik ve Eleştirel Bir Yaklaşım

Tasavvuf, Velâyet ve Kâinatın Görünmez Yöneticileri (Ciltli)

Ahmet Yaşar Ocak

Tasavvuf, Velâyet ve Kâinatın Görünmez Yöneticileri (Ciltli) Gönderileri

Tasavvuf, Velâyet ve Kâinatın Görünmez Yöneticileri (Ciltli) kitaplarını, Tasavvuf, Velâyet ve Kâinatın Görünmez Yöneticileri (Ciltli) sözleri ve alıntılarını, Tasavvuf, Velâyet ve Kâinatın Görünmez Yöneticileri (Ciltli) yazarlarını, Tasavvuf, Velâyet ve Kâinatın Görünmez Yöneticileri (Ciltli) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tasavvufi anlayışa göre insan-ı kamil kainatın en küçük ölçekteki örneğidir. Bir sufi söylem Hz. Ali'ye izafe edilen bir beyitle bunu veciz bir şekilde formüle eder: İneke tezunnü ente alemün sağir ve lakin fike'ntava'l-alemü'l-kebir (Sen kendini küçük bir alem sanırsın halbuki asıl büyük alem sendedir.)
Sayfa 231Kitabı okudu
Daha önce peygamberlerin yanında benzer özelliklere sahip veli denilen ikinci bir şahsiyet yer almazken, yaklaşık 9. Yüzyıldan itibaren velayet, veli ve keramet kavramlarıyla nebi'nin yanına veli, mucizenin yanına keramet yerleştirilerek bir dikotomi yaratılmıştır.
Sayfa 226Kitabı okudu
Reklam
Bazı kesimler günümüzde Mehdi'yi beklemekte ve buna inanmayanları Müslüman saymayacak kadar ileri gitmektedirler.
Sayfa 226Kitabı okudu
Tasavvufun yerleştirdiği İslam'ın temel esprisine uymayan bir başka inanç, Şiilikten gelen mehdilik inancıdır.
Sayfa 225 - Bazı araştırmacılar bu inancın Hristiyanlıktan geldiğini söylerler.Kitabı okudu
Erol Güngör: "Tasavvufun İslam kültürüne yaptığı en büyük menfi tesir, en kaliteli zihinleri, en parlak zekaları kültür hayatının dışına çekmesi ve onları kısırlığa mahkum etmesi olmuştur."
Sayfa 224Kitabı okudu
İbn Teymiye ve İbnü'l Kayyim el Cevziye gibi önemli simaların bütün karşı çıkışlarına rağmen yaklaşık 11. yüzyıldan beri tasavvuf ve velayet kurumu artık müslümanlığın bir parçası haline gelmiştir.
Sayfa 208Kitabı okudu
Reklam
El-Aynî, ibn Teymiyye'nin Bugyetü'l-Mürtâd fi'r-Reddi 'alâ Ehli'z-Zendeka ve'l-ilhâd isimli kitabında ibn Arabî, ibn Hûd, Ìbn Seb'în, Afîfeddîn et-Tilemsânî, Celâeddîn-i Rûmî ve Sadreddîn-i Konevî'nin küfrünün "Allah indinde Yahudilerin ve Hiristiyanlarin hatta puta tapanların küfründen daha büyük olduğunu yazdığını bilhassa nakleder.
Sayfa 139Kitabı okudu
Onlara göre hadis uyduranların en tehlikelisi, toplum içindeki saygınlıklarından dolayı sufilerdir.
Sayfa 106Kitabı okudu
Gazzali'nin İhya'sında kullanılan pek çok hadisin sahih kaynaklardaki hadislere lafız itibariyle uymadığı, Zehebi, İbn Kesir ve Tartuşi gibi aynı zamanda müverrih olan tanınmış hadis ulemasınca belirtilmiştir.
Sayfa 106Kitabı okudu
Kuran-ı Kerim'deki veli ve evliya kavramlarının, tasavvufun kurumlaşmış veli, evliya kavramlarına en ufak bir ima bile yoktur.
Sayfa 103Kitabı okudu
40 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.