Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihsel, Sosyolojik ve Eleştirel Bir Yaklaşım

Tasavvuf, Velâyet ve Kâinatın Görünmez Yöneticileri (Ciltli)

Ahmet Yaşar Ocak

Tasavvuf, Velâyet ve Kâinatın Görünmez Yöneticileri (Ciltli) Gönderileri

Tasavvuf, Velâyet ve Kâinatın Görünmez Yöneticileri (Ciltli) kitaplarını, Tasavvuf, Velâyet ve Kâinatın Görünmez Yöneticileri (Ciltli) sözleri ve alıntılarını, Tasavvuf, Velâyet ve Kâinatın Görünmez Yöneticileri (Ciltli) yazarlarını, Tasavvuf, Velâyet ve Kâinatın Görünmez Yöneticileri (Ciltli) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bir müslüman ne Yunanlıların dilini, ne insani değerlerini ne de dinlerini kabul etti. Ödünç aldığı şeyler, sadece tercüme yoluyla ona gelenlerle ve daha çok teknik ve bilimsel Hellenizm ile sınırlı idi.
Abbaside ki Çeviri Hareketleri Üzerine
Çevirmenlerden Gregory Thaumaturgos şunları söylemektedir: "Hiçbir konuyu incelememiz yasak değildi. Gizlenen, saklanan hiçbir şey yoktu. Barbarlara veya Greklere ait olsun, her doktrinle, dünyevi olsun manevi olsun, ilahi olsun, beşeri olsun, her şeyle uğraşmamıza izin verdi. Tam bir güven içinde incelemeler yapıyor, bütün bir bilgi dairesini dolaşıyor ve ruhun bütün zevklerine nail olarak mutmain oluyorduk.
Reklam
Yani tasavvuf İslam kökenli olmakla beraber tasavvuf teorileri eski felsefi ve mistik kültürlerin mirasından yararlanmıştır.
Sufilik Nedir?
Acem bir akademisyene göre sufîlik, yolundan sapmış Hıristiyanlıktır. Oxford'da bir profesör Hindu Vedanta dan ilham aldığını düşünür. Amerikalı bir profesör İslam'daki bilgi okumasına bir tepki olduğundan bahseder. Bir Sami edebiyat profesörü on da Orta Asya şaman geleneğinin izleri bulunduğunu iddia eder. Bir Alman onda Hıristiyanlık, artı bir de Budizm olduğuna bizi inandırmaya çalışır.
İslam adına yanlış olan, bazı mutaassıp Müslümanların bu kavramlara aşırı önem atfederek neredeyse onları İslam'ın temel inançlarının yerine geçirmeleridir. Hatta bu bu gelişmenin en mühim sonuçlarından biri, bir müddet sonra mutaassıp sufilerin, şeyhlerin son derecede subjektif ve şahsi planda cereyan eden keramet, rüya, keşif ve ilhamını İslam'in temel kaynakları olan Kur'an-ı Kerim ve Peygamberin salih hadis ve sünnetine tercih edecek kadar ileri gitmiş olmalarıdır.
Kur'an-ı Kerim'den başka çeşitli hadislerde de geçmekle beraber sadece zayıf kabul edilen bir Hadis de Hz Muhammed'in Hz Ali'ye Hitaben " Ey Ali ben nebilerin sonuncusuyum sen de velilerin sonuncususun fatim-ül evliyasısın şeklinde bir ibarenin yer aldığı belirtiliyor.
Reklam
İbni Arabi'nin belayı sistemi mekanın dört yönünün 5 vakit namazı 7 iklimi 12 Burcu Günün 24 saatini 300 ilahi sıfatı temsil eden 35 tabaka ile kozmik işlevi temsil etmekti ve ilahi Hikmet'in kurduğu düzenin muhafazasını sağlayan manevi hiyerarşiyi oluşturmaktadır 35 sayısı daha rastgele değil 7 çarpı 5 göklerin yerin sayısı olan 7 yaratılışının 5 derecesini simgeler Bu tabakalar toplam olarak İbni Arabi'nin yüksek döneminde 589 veli'ye baliğ olmakta ve her biri öldüğünde yere alttaki tabakadan bir Veli ile doldurulmaktadır.
Kutup( insanı kamil) İbn Arabi 'nin Velayet sisteminde en önemli velidir. Ona göre her nezilde Peygambeein temsilcisi olan bir Kutup mutlaka vardır çünki alem onlar olmadan ayakta duramaz. Kutup bütün manevi mekanları kuşatan yüce bir şahsiyettir. Bununla beraber bu terim için yalnızca sahib-i zaman (mehdi) olan bir tek şahış için kullanılır ki bu Yahudi mistisizmindeki Gedöl Ha - Dör veya Saddik Ha dör'dür. Fiziki olarak kendisi nerede bulunurs bulunsun, onun mekanı daima Mekkedir. Sonra dört ana yönün sahipleri olan evtât(vetedler:direkler) gelir. Onları yedi iklimin sahibi olup her biri Musa, Harun, İdris, Yusuf, İsa ve Adem peygamberlerin hususiyetlerini taşıyan YEDİ ABDAL takip eder. Bunların ardından Nücaba(Necipler) denilen sekiz veli sırayı alır. İBN İ ARABİ bunların arkasından da kırk veliden müteşekkil RECEBİYYÜN ve peşinden Havariyyün dediği veli kategorilerinin yerleştirir. Bu tabakaların veya kategorilerinin her biri "üst ve alt alemler" in kozmik düzenini temsil etmektedir.
Buna göre Veli işlediği iyi ameller sayesinde sırasıyla Kurbet, ceberrut, Sultan, Celal, Cemal, azamet, Heybet rahmet, Baha, Behçet ve ferdaniyyet mülklerine nakledilerek her aşamada bütün kötü vasıflarından temizlenecektir onuncu Fasıl'da yine adı meçhul birinin isteği üzerine nübüvvet ve velayet arasındaki farklar açıktır Buna göre Nübüvvet Allah'tan ayrılan kelamının ruhu ile beraber nebiye ulaşmasıdır. Bunun ise tasdiki gerekir kim bunu tasdik etmezse kafir olur. Çünkü bu takdirde Allah'ın kelamını reddetmiştir velayet ise Allah'ın sözünün bunu hadis kelimesi ile kelamdan ayırıyor vahiyden başka bir yolla muhaddisin kalbine ulaştırmasıyla olur. Veli bunu kabul eder ve bununla sekînete erişir hadisle kelam arasında fark ise birincisinin Allah'a muhabbetten hasıl olmasıdır Dolayısıyla bunu inkar eden kafir olmaz ama Allah'ın muhabbetinden yoksun kalır.
Hindistan'daki sufi hocaların Hz Ali'nin Vişnu'nun avatarı (enkarnasyonu) olduğuna inanılmaktadır.
40 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.