Eski adı Tiptree olan Otherwise Ödülü'nu kazanan "Tatlısu" Akwaeke Emezi nin otobiyografik romanı olup, varoluşsal bir kimlikle en güzel konu seçilip on üç dile çevrilmiştir. Parçalanmış bir benliğe sahip olmanın gerçeküstü deneyimini anlatan ve "Bir ayağı diğer tarafta" diye başlayan kitapta, doğmasının bir sonucu olarak içinde ayrı benlikler geliştiren Nijeryalı genç bir kadın olan Ada'nın etrafında dönüyor. Rahatsız edici, yürek burkan, karanlık ve güçlü Tatlısu , hepimizin kimlikleri üzerinden bizi aydınlatan, sorgulatan, dünyayı deneyimlemenin bir yolunun diğer bir adı gibi...
Ada, Nijerya'nın güneyinde sorunlu bir bebek ve ailesi için derin bir endişe kaynağı olarak hayatına başlar. Ada her zaman sıradışıdır. Sorunlu bir çocuklukla ayrı benlikler geliştirmeye başlarken öfke ve keder nöbetlerine eğilimlidir. Ada büyüyüp Amerika'da üniversiteye gittiğinde, travmatik olaylarla benlikleri içinde güçlü bir dönüşüme uğrar. Ada kendi zihninin arka planında kaybolurken ailesi Saul ve Saachi, başarılı bir şekilde onun var olması için dua ettiler, ancak o büyüyüp değişken ve parçalanmış bir çocuğa dönüştükçe, bir şeylerin ters gittiği görülür. Ada reşit olduğunda ve üniversite için Amerika'ya taşındığında, içindeki benlik grubu güç ve eylem gittikçe büyür. Travmatik bir saldırı, alternatif benliklerinin dönüşümüne yol açar. Ada kendi zihninin arka planında kaybolurken, koruyucu, hazcı olan benliklerle hayatını karanlık ve tehlikeli bir yöne sürükler.
Ada'daki çeşitli benlikler tarafından anlatılan ve yazarın gerçeklerine!!! dayanan Tatlısu Goodreads listesinde görünce aldığım bir kitaptı, yer yer bunaltsa da benliklerimiz adına kişilik bölünmeleri ve varoluşsal durumlar açısından farklı bir kitap okudum, etkileyici ve zorlayıcı bir kitaptı kendi adıma....
Afrika topraklarında Nijerya' da başlıyoruz yolculuğumuza ardından yolculuğumuz Amerika topraklarına kadar uzanacaktır.
Ben Ada;
Önce ki hayatımda piton olduğumu söylüyor içimdeki tanırılarım.Ben pitonun yumurtasından doğmuşum ve benimle yaşayan tanrılarım duman ve gölgeye aitmişim.Kendime ait bir bedenim yokmuş benim.
Ve ben 1600 yaşında yaşamaya devam eden bilge bir insanmışım.Hayatımın her aşamasında erkek arkadaşlarımla çıktığım akşamlarda,barlarda,üniversite de hep beni yönlendiren onlar oldu.Onlarla çok mücadele verdim.Ne yapmama hep onlar karar verdiler.
Saçlarımı sıfıra vurdurmamı da onlar istedi memelerimi kestirip erkek gibi yaşamamı da onlar istedi.Onlar benim efendim ben onların kölesiydim.
Onlar beni bırakıp gittiğinde baş ağrılarımdan bitmek bilmez,panik atak krizlerim geçmek bilmezdi.Üç kere intihar teşebbüsüm oldu fakat başaramadım.
Sonra onlar tekrar geldiler beni cezalandırmışlar sözüm ona...
İçimde ki yaratıklar gerçek mi yoksa beynimin bana bir oyunu mu??? Ya da yalnızlığımı giderme yolum mu? Çocukluğumda yaşadığım tramvalarımın birikmiş hali mi???
Cevap sizde hikayeme ortak olmanızı sorularıma cevap vermenizi bekliyor olacağım.He bu arada ödüllü benim hikayem 2019 yılında Otherwise ödülü aldım söylemesi ayıp.
Kalın sağlıcakla.
Nijeryalı olan yazarımız Akwaeke Emezi i’nin yaşadıklarından yola çıkarak yazdığı, tek bedendeki farklı kişiliklerin ağzından anlatılan Tatlısu kimlik ve varoluşun yılankavi izlerini takip eden yakıcı bir roman.
"Ada’nın içinde birbiriyle çatışan birden fazla ruh var. Ailesi ise çocuklarının bu durumuyla nasıl başa çıkacaklar, bilmiyorlar. Zaman geçiyor ve artık Amerika’da üniversite öğrencisi olan Ada’nın içindeki sesler, bir saldırı sonucu gittikçe güçleniyor ve onu korumaya başlıyor. Hatta öyle güçleniyorlar ki Ada geriye çekilirken onlar öne çıkıp hayatı kendileri yaşıyorlar. Daha tehlikeli, daha coşkulu ve belki de daha hakiki bir hayatı."
Farklı kültürlerin farklı yaşamları okumaya devam ediyoruz, Tatlısu
Sevgisiz kalan bir çocuğun içindeki acıyla başetmek için oluşturduğu bölünmüş kişilikleriyle geçen hayatı bu kadar yalın anlatılabilirdi…
Hiç bir çocuk böylesi yalnız kalmamalı
Akwaeke Emezi, radikal olasılıkları ve yerli Siyah gerçekliklerini merkezine alan, yeniden yerlileştirmenin özgürleşme için gerekli olduğu felsefesini benimseyen bir öykü anlatıcısı ve görsel sanatçıdır. Sanat pratiği aracılığıyla bedenleşmeyi, reenkarnasyonu ve kutsal ritüelleri araştırarak, bedensellik ve ruh dünyası arasındaki boşluğu yansıtır.
Nijerya'da doğup büyüyen Emezi'nin çalışmaları edebiyat, müzik, film ve görsel sanatları kapsıyor. İlk EP'leri Stop Dying, You Were Very Expensive!' i Mart 2024'te yayınladılar ve onuncu kitapları Son Of The Morning, 4 Kasım 2025'te Avon Books tarafından piyasaya sürüldü.
Emezi, 2010'ların başlarında şair, ressam ve film yapımcısı olarak Brooklyn'e taşındı ve kısa filmi Ududeagu, 2014 BlackStar Film Festivali'nde En İyi Kısa Deneysel Film ödülünü kazandı. 2018'de ilk romanı Freshwater ile edebiyat dünyasına hızlı bir giriş yaptı ve sonraki yedi yıl içinde, anında New York Times çok satanlar listesine giren The Death Of Vivek Oji ve Ulusal Kitap Ödülü finalisti Pet de dahil olmak üzere dokuz kitap yayınladı . Aşk romanı You Made A Fool Of Death With Your Beauty, 2023 NAACP Image Award'a aday gösterildi ve Amazon Studios'ta sinema uyarlaması aşamasında; Emezi, Michael B. Jordan'ın Outlier Society şirketiyle birlikte yürütücü yapımcılığını üstleniyor.
Shondaland tarafından 'yaşayan en büyük yazarlarımızdan biri' ve Vulture tarafından 'nesilde bir kez rastlanan bir ses' olarak övgüyle karşılanan Emezi, The Wylie Agency'den Jacqueline Ko ve United Talent Agency tarafından temsil edilmektedir. Bu ajanslar, geçiş alanlarında faaliyet göstermektedir.