Psikanaliz Üzerine Seçilmiş Makaleler

Second Thoughts Selected Papers on Psychoanalysis
Sıralamalar

2025 4. kitabı
Okunma: 03 Eylül 2025 00:00
Okuduğum kitap Bion’un 1950-1960’lı yıllarda tuttuğu notların, denemelerin ve teorik yansımaların bir araya getirildiği deneme kitabıdır. Bion burada sıklıkla Sigmund Freud ve Melanie Klein’dan aldığı kavramları kendi özgün çerçevesiyle yeniden işleyerek, özellikle düşünmenin doğası, analitik süreç ve zihinsel gelişim üzerine yoğunlaşıyor. Sistematik bir kuram kitabından ziyade, bir düşünürün zihinsel defteri. Bu yüzden de okuyucudan yoğun odak ve ön bilgi istiyor. Freud’un dürtü kuramıyla Klein’ın nesne ilişkilerini bir araya getirir; üzerine kendi “alfa işlevi” ve “konteyner- içerik” modelini inşa ediyor. Düşünmeyi, kaygıyla baş etme zorunluluğundan doğan gelişimsel bir süreç olarak tanımlar. Modern psikanalizde “düşünme kuramı” dendiğinde ilk akla gelen metinlerden biri. En büyük katkısı ise; psikanalizi “anlam aktarma”dan öteye taşıyarak düşüncenin doğuşuna dair evrensel bir model sunmasıdır. Hem bebeklik gelişimini hem de klinik psikanalizi açıklayan bir “düşünce tarihi” niteliğinde bir kitaptır.
2022 40. kitabı
Okunma: 23 Mart 2022 21:21
Bion, psikotik hastaları psikanaliz tekniğinde değişiklik yapmadan tedavi eden ilk analistlerden biridir. Bion düşüncelerin beklentiyle gerçeğin örtüşmesinden doğduğunu, anne bu düşüncelerin doğmasına aracılık ettiğini ve düşüncenin sırasıyla ‘’ön kavrayışın-kavrayış-düşünme’’oluştuğunu ifade eder. Bion, söz öncesi iletişim yansıtmalı özdeşim sayesinde yaşanır diyerek Klein’ın yansıtmalı özdeşim kavramını psikotiklerin analizinin temel yapıtaşlarından biri olarak görmüştür. Karşı aktarımın şizofreni psikanalizindeki öneminden bahseder. Psikotik, kendine özgü psikotik düşünce evrenini kurar. Bu şekilde hayatta kalmaya çalışır der. Psikotiklerde gerilemenin 3 sebebini açıklar: 1-) Psikolojik gelişmeden kaynaklanan ‘’yeti artışından uzak durmak’’. 2-) Yeti artışının sağladığı ‘’görüngülerden’’ uzak olmak. 3-) Psikolojik gelişmeyle alakalı ‘’fizyolojik’’ gelişmeden uzak durmak. Normal insanın düşünceyi tercih ettiği yerde psikotik hareketi tercih eder. Tam tersi de geçerlidir. Düşünmede tümgüçlüdür. Kelimeleri analistin içine sokuşturur. Analistin içsel zulmedicisiyle özdeşleştirilir. Niyeti analisti bölmek istemesi ve iletişimsizlikten uzak olmaktır. Paranoid-şizoid dönemde bölmenin aşırı kullanımı; simge kullanımını ve isim fiile erişmelerini güçleştirir. (Sözel düşüncenin gelişmesi sekteye uğrar.) Bebeklikteki depresif konum: Sözel düşünce öğelerinin artışıdır. Ama psikozdaki kişi sözel düşünce yetisine karşı tepki uygular ve onları böler. Psikozun 2 sebebi: 1-) Çevre 2-) Kişilik arası etkileşimdir. 2a-) Yıkıcı itkiler ağır basar. 2b-) Gerçeklikten nefret 2c-) İlk ikisiyle bağlantılı olarak ‘’her an yok edilme korkusu’’ 2c-) Vakitsiz nesne ilişkileri kurmak. Sadizm sadece memeye değil, ‘’algı aygıtına’’ da yönelir. Bastırma yerine yansıtmalı özdeşim
Puan vermedi·208 syf.·
2024 695. kitabı
"Tereddütlü Düşünceler’de toplanan, ağırlıklı olarak 1950’li yıllara ait bu ilk makaleleri psikotik düşünceyi enine boyuna araştırarak vardığı kuramsal ve teknik sonuçları sergiler. Düşünme kuramına dair görüşleri de ilk olarak bu makalelerde dile gelmeye başlamıştır. Makaleler psikanalist Bion’un o dönem seansta nasıl çalıştığının örneklerini sunar. Bion’un kuramı yıllar içinde psikanalizde yeni bir paradigma açan, başlı başına güçlü bir kuram olarak gelişmiştir." Bion günümüz psikanalizinde en fazla üzerinde durulan, en esin verici kuramcılardan biridir. Özellikle son yirmi yıl içinde kuramının geniş kapsamı daha da görünür hale gelmiş ve psikanaliz kliniğini derinden dönüştürmüştür. Psikotik hastaları psikanaliz tekniğinde değişiklik yapmadan tedavi eden ilk analistlerden biridir. Tereddütlü Düşünceler’de toplanan, ağırlıklı olarak yıllara ait bu ilk makaleleri psikotik düşünceyi enine boyuna araştırarak vardığı kuramsal ve teknik sonuçları sergiler. Düşünme kuramına dair görüşleri de ilk  olarak bu makalelerde dile gelmeye başlamıştır. Makaleler psikanalist Bion’un  o dönem seansta nasıl çalıştığının örneklerini sunar. Bion’un kuramı yıllar içinde psikanalizde yeni bir paradigma açan, başlı yol gösterici olmuştur. İyi okumalar olsun Tereddütlü Düşünceler
Araştırma İnceleme Psikoloji
Tereddütlü DüşüncelerWilfred R. Bion · Metis Yayıncılık · 201739 okunma
Deliler arasında bir deliyim sadece...
·208 syf.·
2024 97. kitabı
Aslına bakacak olursanız bu benim için; ‘arkadaşa bakıp çıkacağım’ okuması oldu. Çünkü siz ne derseniz deyin; BENCE psikoloji çağdaş bir kimliğe, yani ikibinli yılların paradigmasına geçemeyip, modern insanın sorunlarına yönlenmedikçe, pek bi iltifatı kaldırmaz. Okuyunca göreceksiniz; bir norm tanımı yok ve herkes hasta. Hem de paranoid şizofren. Eğer o yıllarda, kablosuz bir teknoloji ile veri aktarımı düşlüyorum…falan gibi laflar etseydiniz…zırdeliydiniz. Alimallah yemediğiniz elektroşok kalmazdı. Komik di mi? O, alıntıda belirttiğim “kelimeleri kaybettim” diyen vakanın başına gelenleri (sırf onun için bile okunabilir) okuduğunuzda ağzınız açık kalabilir. Velhasıl, işletme bilimi, doğduğu yılın ilkeleri ile gidip, bugünün prekerya sınıfına uzaylı gibi kaldıysa, psikoloji de, hasta dedikleri sınıfa karşı; “ya biz hastayız galiba” deme zamanını çoktaaaan geride bıraktı. Deliler dünyayı ele geçirdi de diyebiliriz. Hem iyi hem de kötü anlamda.
2025 26. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2025 14:33
Bion, radikal bir psikanalist. Bu radikalliği nesne ilişkileri kuramını, psikozu ve kavramları daha farklı yorumlamasından kaynaklanıyor. Ona göre, bebek bir şeyleri henüz söz ile temsil edemeden önce (söz öncesi) yaşadığı deneyimler ham halde ilerliyor. Bion bu deneyimlere beta öğeleri diyor. Bebek beta öğelerini isimlendiremediği için düşüncesine, bastırmalarına, temsiliyetine katamıyor. Bu durumda yaşadıklarının temsilinin bulması için bütün deneyimlerini annesine yansıtıyor, yansıtmalı özdeşim yapıyor. Anne, bebeğin ağlamasında onun "neyi?" olduğunu saptarken aslında bebeğin deneyimlerini düşünceye dönüştürerek bu deneyimleri söze katıyor, alfa öğelerine çeviriyor. Dolayısıyla, ona göre yansıtmalı özdeşim aslında bir tür iletişim biçimi. Psikozlarda da sorun beta öğelerini alfa öğelerine dönüştüremeden söz-öncesinde nesnelerinin tıkanıp kalması. Bion'un 1962 sonrası dönemi esasında daha önemli bana kalırsa. Fikirleri daha mistikleşiyor. İnsanın hakikate yönelip ona hiçbir zaman ulaşamamasından bahsediyor. Bu hakikati "O" diye isimlendiriyor. Bu da sözün-ötesinde kalan bir alan. Ancak, psikoloji camiası ne yazık ki eleştirel düşünüşten daha çok mesleki teknik ile ilgilendiği için Bion'un erken dönem düşüncelerini ön plana koyuyor. Eleştirel bir psikolojinin gelişimi için Bion önemli bir köşe taşı...

Wilfred R. BionYazar · 2 kitap
İngiliz psikanalizacıydı. Bion, İngiliz Raj günlerinde Hindistan'da doğdu ve sekiz yaşında İngiltere'de okula gönderildi. Tank Corps'a katılmak için on sekizinci önce okuldan ayrılmış ve Fransa'da, DSO, Legion of Honor ödülüne layık görüldü ve gönderilerde bahsedildi. Savaştan sonra Oxford Kraliçesi Koleji'nde Tarih okumuş, Londra Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimi almış ve sonra hayatının geri kalan 50 yılını, son on ikisinin Kaliforniya'da geçirdiği psiko-analizine yönelmiştir. Grup dinamiklerinde öncü olarak, Tavistock Enstitüsünü 1946'da paylaştığı savaş deneyimlerine dayanarak kuran öncü psikolog grubu "Tavistock grubu" ile ilişkilendirildi. 1961'de başlayan grup teorisi uygulamaları için çok yönlü bir çalışma haline gelen grup psikoterapisi ve karşılaşma grup hareketleri için önemli bir rehber olan 1961'de Etkili Deneyimleri Gruplar'da yazdı. Psikoanalitik uygulama lehine grup psikoterapisi alanındaki çalışmalarından vazgeçerek Londra Psiko-Analiz Kliniği (1956-62) ve İngiliz Psiko-Analitik Toplumu (1962-65) Başkanlığı görevine getirildi. . 1968'den itibaren Los Angeles'ta çalıştı ve 1979'da ölümünden iki ay önce İngiltere'ye döndü. Bion'un eğitiminde Melanie Klein ile bir analiz yapıldı ve o, psikoanaliz için güçlü ve orijinal bir katkıda bulundu. O, değiştirilmemiş bir analitik tekniği kullanarak psikotik durumdaki hastaları ilk araştıran kişilerden biriydi; projektif süreçler teorilerini genişletti ve yeni kavramsal araçlar geliştirdi. Hanna Segal, Wilfred Bion ve Herbert Rosenfeld'in 1950'lerin sonlarında psikotik hastalarla yaptıkları çalışmalar ve Melanie Klein ile olan tartışmaları arasındaki işbirliği derecesi, bireysel katkılarının her zaman gelişmekte olan ülkelere ayrıştırılmasının her zaman mümkün olmadığı anlamına geliyor bölme teorisi, yansıtmalı özdeşim, bilinçsiz fantezi ve karşı aktarımı kullanma. Bu öncü analistler, yalnızca Klein'in klinik ve teorik yaklaşımını sürdürmekle kalmayıp, derinleşti ve genişletti ve çalışmaları günümüzde İngiltere, Kuzey ve Güney Amerika'da ve dünyada klinik olarak uygun olmaya devam ediyor. Yazdıkları, Deneyimden Öğrenme (1962), Psikanalizin Eserleri (1963), Dönüşümler (1965), Dikkat ve Yorum (1970), İki Makale: Izgara ve Caesura (1977) ve otobiyografinin iki ölüm sonrası: Uzun Haftasonu (1982) ve All My Sins Remed (1985).