ABD'nin Üst düzey bir yönetici ülkeye gelişiyle birlikte yaşanan olayları takip eden ve çözmeye yönelik çalışmalar yapan serinin son kitabı olan Martin Beck klasiğidir...
Bir serinin daha sonuna geldik. 1974 İsveç'i her ne kadar dünyanın en gelişmiş ve demokrasiyi içselleştirmiş ülkelerinden biri olsa da yine de alabildiğine kapitalist bir sistemin içine hapsolması ve '68 kuşağını anlayamamasıyla halk hareketlerinden nasibini almaktan kurtulamıyor. İki yazar da hikaye örüntüsünü sol gözlem ve doktrini üzerinden kurguluyor. Öyle ki seri Marx'ın adına selam durarak tamamlanıyor. Polisiye yazarları genelde aşırı sağcı ve faşist olur. Ya da Ahmet Ümit gibi korkak solculardan oluşan istisnai kimselerdir. Oysa Wahlöö ve Sjöwall lafını hiç esirgemeyen, çürümeyi ayyuka çıkaran yazarlar. Bu seride en çok bunu özleyeceğim. Ve tabii ki Beck'i, Larsson'u ve diğerlerini.
TeröristlerMaj Sjöwall · Ayrıksı Kitap Yayınları · 202145 okunma
Serinin iki yazarından ağırlıklı olarak Pers Wahlöö’nun yazdığı Teröristler kitabı serinin son kitabıdır. Per Wahlöö ‘nun ölümünün ardından hem eşi hem de çalışma arkadaşı olan Maj Sjöwall seriyi noktalamıştır. Edebiyat alanında başka eserler vermiştir.
Serinin son kitabı Teröristler’de cinayete kurban giden milyoner bir sinemacının katilinin peşine düşülür. Aynı zamanda Amerika’dan İsveç’e ziyarete gelecek olan senatörün güvenliği sağlanmalıdır. Bu iki olayın da başında Martin Beck bulunmaktadır.
Bir seriyi tamamlarken, karakterlerden ayrılırken hem bir vedanın burukluğunu hem de bir seriyi bitirmenin mutluluğunu yaşıyorum.
Gerçek zaman akışta olduğu seride karakterler gitgide olgunlaşır ve bu kitapta artık tamamen her biri hayatlarının olgun olarak nitelendirilen dönemlerinde yaşarlar. Her bir karakter bir değişimde gösterir. Örnek vereceğim. Martin Beck , işgüzar davranan üslerine artık sinir olmaz, bu tip insanlara gülüp geçer. Mutsuz evliliğinden dolayı görev icabı şehir dışı ve yurt dışında olmayı seve seve tercih eden Martin Beck, eşinden ayrıldıktan sonra artık bunu tercih etmez.
TeröristlerMaj Sjöwall · Ayrıksı Kitap Yayınları · 202145 okunma
1935 Stockholm doğumlu yazar aynı zamanda çevirmendir. Per Wahlöö ile beraber yazdıkları bir polisiye klasiği olan Martin Beck serisiyle tanınmaktadır. Bu seri birçok dile çevrilirken Edgar Allan Poe ve İsveç Akademisi başta olmak üzere birçok ödül almıştır. Aynı zamanda tek başına yazdığı romanları da vardır. Maj Sjöwall, İskandinav polisiyesinin kraliçesi olarak anılır.