The Circle

Sıralamalar

Distopya
2022 2. kitabı
Okunma: 02 Nisan 2022 06:10
İlk dijital bilekliğimi aldıktan sonra bu kitapla tanışmak ve sonuna kadar okumak benim için çok tuhaf bir duyguydu. Evet, bu kitabı düzenli bir olay akışına sahip sıradan hikayelerden biri olarak sınıflandırmazdım, ama daha çok akıllara durgunluk veren ve zorlayıcı bir distopya, beni teknolojik gelişmeleri ve dijital yaşamı sorgulamaya zorladı. Ünlü Netflix dizisi Black Mirror için sorunsuz bir şekilde uyarlanabilirdi. Benim çıkardığım ders, hayatta her şeyin bir dengesi olması gerektiğidir ve aşırı bal bile yeseniz bu size zarar verir.
Düşünce
The CircleDave Eggers · Knopf Publishing · 2013302 okunma
2017 22. kitabı
Okunma: 21 Mart 2017 11:44
Mü-kem-mel-di...! Fragmanını görüp, filmi izlemeden önce kitabını mutlaka okumalıyım listesindekilerden biriydi. Bu kadar beğenebileceğimi düşünememiştim. Şuan etkisi altında kaldığımız Facebook, Twitter ve benzeri sosyal sitelerin ileriki zamanda önemini kaybedip daha ileri bir seviyeye taşınması işlenmiş kitap boyunca. Teknolojinin gelişmesinin insan hayatını nasıl etkilediğini, Çember adlı şirketin yavaş yavaş dünyanın en ileri teknoloji firmalarından biri haline gelirken,insanlara sağladığı faydayı ve zararları ele almış. Okuduktan sonra şu anda içinde bulunduğumuz zamana bile farklı gözle bakacağınıza eminim. Kitabın kendi tanıtımında da yer alan Çember, yakın geleceğin ve uzak olmasını dileyeceğiniz ihtimallerin kitabı. Gerçekten okuduktan sonra uzak olmasını dileyeceğim bir geleceği, oldukça farklı bir sonla bitirmiş. Okuyun, asla pişman olmayacaksınız. Beni gibi meraklılar için de fragmanı aşağıda yer almaktadır :) youtube.com/watch?v=QCOXARv... youtube.com/watch?v=2C9tKfl...
2019 10. kitabı
Ben bu kadar kötü bir çeviri görmedim. Keşke kendi dilinde okusaydım. Çevirmen kitaptaki kültürü bizim kültürümüze yansıtmaya çalışmış ki buna anlam verememekle birlikte kitabı okumak istemedim. Hikayenin ana konusu güzeldi Dave Eggers zaten beğendiğim bir yazar kitapları okunmaya değer çünkü insanı yaşadığı hayatı sorgulamaya itiyor. Bu kitapta da köklü bir şirket var; çember(circle) ve yöneticilerin amacı tüm insanları bu çembere dahil etmek tüm insanların bilgilerine sahip olmak. Şirketin bir mottosu var " hiçbir bilgi saklanmamalıdır" kitap bu konu üzerinden ilerliyor. Bir örnek anlatmak istiyorum şimdi yukarda kitabın ingilizcesini bilerek yazdım çünkü bu şirkette çalışan insanlar çemberin tamamlanması gerektiğini ve bunun için uğraştıklarını söylüyorlar. Çevirmen kitapta bu kısmı çevirirken tam olarak şöyle çevirmiş " çember tamamlanmaya başladı artık o altında küçük bir çengel olan tam bir çember" kitabın orjinalinde böyle birşey yok. İngilizceden türkçeye çevirirken kendi özünü yitirtmeye ne gerek var? Gerçekten çeviri iyi olsun aksın gitsin istiyorsanız başka bir çevirmen çevirisi okuyun derim. Bu konuda ben gibi takıntılıysanız asla beğenmezsiniz. İyi okumalar...
2020 57. kitabı
Distopik kitap sevenlere tavsiye edebileceğim bir kitap. Internete ulaşımın kolaylaşması ve sosyal ağların hayatımıza tümüyle nüfuz etmesinin yaratabileceği ürkütücü tablonun anlatılması çok başarılı. Filmi de mevcut. Okumak isteyenlere iyi okumalar şimdiden. Sevgiler.
2018 93. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2018 11:15
"Çember"in barındırdığı konunun ve hikayenin başlangıcını yaşadığımız zamandan alabiliriz. Bunları arayacaksınız çünkü muhtemelen kitap tahmin ettiğiniz gibi ilerleyip yine tahmin ettiğiniz
Çember İncelemesi
2019 2. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2019 13:54
Enteresan bir kitap. Zaman zaman çok gereksiz görünen ayrıntılar var sanıyorsunuz ama sonra o küçücük gereksiz ayrıntıların birer yapboz parçası gibi ana fikri tamamlayan öğeler olduğunu anlıyorsunuz. Kitap, günümüzde hayatımıza sürekli yenileri eklenen dijital iletişim araçlarının gelebileceği belki de son noktayı tahmin ediyor ve ortaya çıkacak tüm sonuçları, o büyük senaryoyu anlatıyor. Dediğim gibi yer verdiği çok sayıda ufak ayrıntı zaman zaman sıkılmanıza olanak tanıyabilir ama mutlaka okunması gerekiyor. Ders çıkarılması gereken pek çok noktası var. Ve elbette bu kitabı okuduktan sonra akıllı telefonlarınızı daha dikkatli kullanmayı düşünebilirsiniz :)
Teknoloji
2020 5. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2020 22:20
Kendimizi alamadığımız, onsuz yapamadığımız sosyal medyanın bu şekilde devamı halinde nasıl bir gelecek bizi bekliyor? sorusuna cevap veren ürkütücü bir distopya diyebiliriz. Gelecekte yıldızı her geçen gün parlayan Çember adlı bir teknoloji firmasının, ‘şeffaf’ olma düsturuyla insanları etkileyen imkanlarıyla alanında nasıl tekelleştiğini ve bu gücü ile devlet otoriterletini dahi nasıl etkilediğini okuyacaksınız. Çember kapanacak.
ÇemberDave Eggers · Siren Yayınları · 2016302 okunma
Kitap bir romandı. Evvela "baya sardı" demiştim ama ilerledikçe konu dışı biraz fazla müstehcenlik ön plana çıkmaya başladı. Bir sayfa iki sayfa atla ama nereye kadar? Yazar abi bu rahatlık neden? Kitap ciddiyetini gözümde sırf bu sebepten kaybetti. Meraklandıran bir konusu vardı ama okumasam da bir şey kaybetmem. Sözün özü: okumasanız da bir şey kaybetmezsiniz.
2025 17. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2025 19:29
Dil açısından kolay okunur bir kitap ama korkunç bir gelecek sunuyor bize . Korkunç olması şöyle ki biz bu geleceğin içinde yaşıyor olabiliriz .Bu kadar kapsamlı olmasa da internet dünyası tamamen hayatımızı ele geçirmiş halde . Tatilimizden tutun da yememize içmemize kadar her şey popüleritenin gölgesinde. Eskiden kıymetli olan bir çok şey kıymetsiz.Gündem moda çok hızlı değişiyor. Az bulunan değil herkeste olan takdir ediliyor. Herkeste olan telefon markasından olmalı telefonun, herkesin evinde olan o süpürge mutlaka sende de olmalı.Herkes hangi ülkeye gitti ise sende gitmelisin. Herkes hayran oldu ise sende olmalısın. Peki ya sonra ne olacak bunca yığın. Biz kimliğimiz benliğimiz varlığımız hangi noktada anlam katacak dünyaya? Hepimiz aynı şeylerden zevk alacaksak varlığımızın anlamı ne ? Dediğim gibi okunması kolay ama çokça konuşulmalı.
2020 6. kitabı
Okunma: 28 Mart 2020 14:01
Çember: Apple-Google-Facebook gibi teknolojilerin geleceği için öngörüler sunan müthiş bir gelecek tasavvuru. Kült kitap 1984 kadar tüyleri ürpertiyor ve çok büyük olasılıkla da önümüzdeki yıllar aynen kitapta bahsedildiği gibi olacak. Şimdiden sırlarımızı gömecek bir çukur kazmaya başlasak iyi olur...

Dave EggersYazar · 8 kitap
1970 doğumlu Amerikalı yazar Dave Eggers, bağımsız McSweeney’s yayınevinin kurucusu olduğu gibi, çağdaş edebiyatın en üretken isimlerinden biridir. Yazar, yayıncı ve editör kimliklerinin yanı sıra Eggers, Amerika’da her yıl yayımlanan Okumanız Gerekmeyenlerin En İyileri antolojilerinin arkasındaki isimdir. Hayat hikayesinden yola çıkarak yazdığı Müthiş Dâhiden Hazin Bir Eser (Siren, 2009) ile tüm dünyada büyük ilgi gören ve Pulitzer’e aday olan Eggers, Ne Nedir(Siren, 2011) ile Fransa’da Médicis ödülünü almıştır. Hızımızı Tadacaksınız, Kerouac’ın başını çektiği çağdaş Amerikan yol anlatısı geleneğini izleyen ve bir bakıma alaşağı eden Eggers’ın ilk romanıdır. Süratli anlatımı, çağın temel meselelerinin insani boyutlarına ve varoluş sancılarına getirdiği mizahi, samimi ve eleştirel yaklaşımıylaHızımızı Tadacaksınız, Eggers’ın yazınındaki dinamizmi belki de en belirgin biçimde ortaya koyan eserdir. Utne Reader’ın ‘Dünyayı Değiştiren 50 İleri Görüşlü Kişi’ listesinde yer alan, Time dergisince ‘Dünyanın En Etkin 100 Kişisi’nden biri olarak nitelenen Eggers, The Believer, McSweeney’s Quarterly Concern, The Wholpin dergilerini çıkartmakta ve The New Yorker ve Ocean Navigator gibi mecralarda yazmaktadır. Sam Mendes filmi Away We Go ve Spike Jonze projesi Where The Wild Things Are’ın senaryo yazarı da olan Eggers, 2008 yılında kurduğu 826 National adlı vakfın faaliyetlerinden ötürü TED ödülüne de layık görülmüştür.