Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Peygamberimiz S.A.V.'den Sağlık ve Tıp

Tıbbu'n Nebevi

İbni Kayyim El Cevziyye

Tıbbu'n Nebevi Sözleri ve Alıntıları

Tıbbu'n Nebevi sözleri ve alıntılarını, Tıbbu'n Nebevi kitap alıntılarını, Tıbbu'n Nebevi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Bedenin rahatlığı az yemede, ruhun rahatlığı az günahta, dilin rahatlığı az konuşmadadır..."
"Kalplerin şifası için, Kur'an'dan daha yararlı bir ilaç yoktur..."
Reklam
Sahih Buhari'de Hazreti Aişe şöyle demiştir: Resulullah (sas) sabahın iki rekatını yani sünnetini kıldığı zaman sağ tarafına uzanırdı. (Buhari, 1160; Müslim, 1714.) Şöyle de denilmiştir: Sağ tarafına uyumada hikmet uykuya fazla dalmamaktır. Çünkü kalp sola eğimlidir, sağ yanına uyuynca kalp sol tarafında yer arar, bu da kalbin yerleşmesine ve ağır uyumasına mani olur. Uykuda sol tarafına yerleşmesi ise öyle değildir çünkü esas yeri orasıdır. Bundan tam bir rahatlık meydana gelir, insan uykuya dalar, ağırlaşır, din ve dünya menfaatlerini kaçırır.
Sayfa 237Kitabı okudu
"Kim sabahleyin kalktığı zaman bedeninde afiyet, çevresinde güvenlik, o günün de rızkını bulursa, sanki ona bütün dünya verilmiş gibidir..." {Tirmizi, 2346;İbn Mace, 4141}
Kul en çok kalbi kırıldığı zaman Rabbine yaklaşır. Artık Rabbinin rahmeti onun yanındadır. Eğer Rabbi onun velisi olursa ona öyle kalp gıdası verir ki bundan tabiatının kuvvetleri güçlenir, kuvvetleri canlanır, bedenin aldığı gıdalardan daha etkili olur. İmanı, Rabbisine sevgisi, onunla beraberliği, sevinci ne kadar kuvvetli, Rabbine yakîni sağlam olursa, ona ve rızasına özlemi artarsa, içinde dille ifade edilmez, doktor reçetesinin yapamayacağı ve ilminin yetişemeyeceği bir kuvvet bulur.
... "Allah'ım... Kur'an-ı gönlümün baharı, göğsümün nuru, sıkıntımın def'i, kaygımın gidericisi kılmanı isterim..."
Reklam
"Hastalarınızı yemeğe ve içmeğe zorlamayın ;çünki Aziz ve Celil olan Allah onları yedirir ve içirir..." [Tirmizi ,2040;İbn Mace, 3444]
"Kur'an okuyan mü'min turunç gibidir;tadı güzel, kokusu da hoştur..." {Buhari, 5020;Müslim, 1857}
Eski doktorlardan biri şöyle demiştir: Kim bedeninin sağlığını isterse az yesin ve az içsin; kim kalbinin sağlığını isterse, günahları terk etsin. Sabit bin Kurra da şöyle demiştir: Bedenin rahatlığı az yemede, ruhun rahatlığı az günahta, dilin rahatlığı da az konuşmadadır.
Sayfa 200Kitabı okudu
Kalp düzeltilmeden bedenin düzeltilmesi fayda vermez. Kalp düzeltilmişken bedenin bozulması fazla bir zarar vermez. O geçici bir zarardır, arkasından sürekli ve tam menfaat gelir. Tevfik Allah'tandir. ~^~
Reklam
Abdullah bin Abbas bir oğlunu sabahleyin uyurken gördü, ona: Kalk, rızıkların dağıtıldığı saatte mi uyuyorsun, dedi.
Sayfa 235Kitabı okudu
İmam Ahmed şöyle demiştir: Yemek dört şeyi birleştirirse mükemmel olur: Başında Allah'ın ismi zikredilir, sonunda ona hamd edilir, yiyenler çok olur ve helalden olursa.
Sayfa 228Kitabı okudu
Şöyle denilmiştir: Gündüz uykusu üçtür: Ahlaktır, cahilliktir ve ahmaklıktır. Ahlak olan öğle uykusudur. O da Resulullah (sas)'in uykusudur. Cahillik de kuşluk uykusudur ki insanı dünya ve ahiret işlerinden alıkoyar. Ahmaklık da ikindi uykusudur. Geçmişlerden biri şöyle demiştir: Kim ikindiden sonra uyur da aklı karışırsa kendinden başkasını suçlamasın.
Sayfa 236Kitabı okudu
Doktorlar şunda ittifak etmişlerdir ki tedavi ne zaman gıda ile mümkün olursa, ilaca geçilmez. Ne zaman basit ile mümkün olursa bileşiğe geçilmez. Demişlerdir ki: Hangi hastalk gıda ve perhiz ile önlenirse, ilaçla önlemeğe gidilmez.
Sayfa 15 - Kahraman YayınlarıKitabı okudu
Su soğuk olur da içine bal yahut kuru üzüm yahut hurma veyahut şeker gibi tatlandıracak bir şey karıştırılırsa, vücuda giren ve sağlığını koruyan en yararlı şey olur. Bunun içindir ki Resulullah (sas) soğuk ve tatlı suyu severdi.
Sayfa 223Kitabı okudu
383 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.