Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Peygamberimiz S.A.V.'den Sağlık ve Tıp

Tıbbu'n Nebevi

İbni Kayyim El Cevziyye

Tıbbu'n Nebevi Gönderileri

Tıbbu'n Nebevi kitaplarını, Tıbbu'n Nebevi sözleri ve alıntılarını, Tıbbu'n Nebevi yazarlarını, Tıbbu'n Nebevi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle demiştir: "Miraç gecesinde kimin yanından geçtimse bana, ya Muhammed, ümmetine hacamatı emret, dediğini gördüm.”
Geçmişlerden biri: "Aşk boş kalbin hareketidir." demiştir. Yani maşukundan başkasına boş demektir.
Sayfa 259Kitabı okudu
Reklam
Sahihayn'da sallallahu aleyhi ve sellem şöyle demiştir: "Biriniz uyuduğu zaman şeytan ensesine üç düğüm çalar, her düğüme de: Önünde uzun bir gece vardır, uyu der. Eğer uyanır da Allah'ı zikrederse bir düğüm çözülür. Eğer abdest alırsa ikinci düğüm çözülür. Eğer namaz kılarsa bütün düğümler çözülür. Sabahleyin dinç ve ruhen iyi olarak kalkar. Yoksa ruhen kötü ve tembel olarak kalkar."
Sayfa 242 - Buharî, 1142; Müslim, 1816.Kitabı okudu
Sahih Buhari'de Hazreti Aişe şöyle demiştir: Resulullah (sas) sabahın iki rekatını yani sünnetini kıldığı zaman sağ tarafına uzanırdı. (Buhari, 1160; Müslim, 1714.) Şöyle de denilmiştir: Sağ tarafına uyumada hikmet uykuya fazla dalmamaktır. Çünkü kalp sola eğimlidir, sağ yanına uyuynca kalp sol tarafında yer arar, bu da kalbin yerleşmesine ve ağır uyumasına mani olur. Uykuda sol tarafına yerleşmesi ise öyle değildir çünkü esas yeri orasıdır. Bundan tam bir rahatlık meydana gelir, insan uykuya dalar, ağırlaşır, din ve dünya menfaatlerini kaçırır.
Sayfa 237Kitabı okudu
Şöyle denilmiştir: Gündüz uykusu üçtür: Ahlaktır, cahilliktir ve ahmaklıktır. Ahlak olan öğle uykusudur. O da Resulullah (sas)'in uykusudur. Cahillik de kuşluk uykusudur ki insanı dünya ve ahiret işlerinden alıkoyar. Ahmaklık da ikindi uykusudur. Geçmişlerden biri şöyle demiştir: Kim ikindiden sonra uyur da aklı karışırsa kendinden başkasını suçlamasın.
Sayfa 236Kitabı okudu
Abdullah bin Abbas bir oğlunu sabahleyin uyurken gördü, ona: Kalk, rızıkların dağıtıldığı saatte mi uyuyorsun, dedi.
Sayfa 235Kitabı okudu
Reklam
İmam Ahmed şöyle demiştir: Yemek dört şeyi birleştirirse mükemmel olur: Başında Allah'ın ismi zikredilir, sonunda ona hamd edilir, yiyenler çok olur ve helalden olursa.
Sayfa 228Kitabı okudu
Sahih Müslim'de Enes bin Malik şöyle demiştir: Resulullah (sas) su içerken üç nefes alır ve: "Bu, daha iyi kandırır, mideye daha iyi indirir ve hastalıktan daha iyi eder," derdi.
Sayfa 226 - Buhari, 5631; Müslim, 5255.Kitabı okudu
Su soğuk olur da içine bal yahut kuru üzüm yahut hurma veyahut şeker gibi tatlandıracak bir şey karıştırılırsa, vücuda giren ve sağlığını koruyan en yararlı şey olur. Bunun içindir ki Resulullah (sas) soğuk ve tatlı suyu severdi.
Sayfa 223Kitabı okudu
Ondan sahih olarak rivayet edildiğine göre: "Ben yaslanarak yemek yemem" demiştir ve "Ben ancak bir kul gibi otururum, bir kul gibi de yerim" demiştir.
Sayfa 217Kitabı okudu
Reklam
"Kim sabahleyin kalktığı zaman bedeninde afiyet, çevresinde güvenlik, o günün de rızkını bulursa, sanki ona bütün dünya verilmiş gibidir."
Sayfa 213 - Tirmizi, 2346; İbn Mace, 4141.Kitabı okudu
"Kulun kıyamet gününde ilk sorulacağı nimet: Vücuduna sağlık vermedik mi, seni soğuk suya kandırmadık mı, sorusu olacaktır."
Sayfa 213 - Tirmizi, 3358.Kitabı okudu
Kim Peygamber (sas)'in bu irşadı üzerinde gereği gibi düşünürse, bunun sağlığı korumak için mümkün olan en doğru yol olduğunu görür. Çünkü onu korumak yeme, içme, giyme, barınma, uyuma, uyanma, hareket, sükun, evlenme, boşaltma ve içeride tutma işlerini iyi idare etmektir. Bunlar normal, bedene, memlekete, yaşa ve adete uygun olursa, sağlık ve afiyet de öyle devam eder ya da ecel gelinceye kadar çoğunlukla öyle olur. Sağlık Allah'ın, kuluna nimetlerinin en büyüklerinden, en çok verdiklerinden, en geniş ikram ettiklerinden olduğundan, hatta afiyet kayıtsız şartsız nimetlerin en büyüğü olduğundan, Allah2ın tevfikinden az da olsa şansı olanın buna riayet edip onu koruması, onu zıtlarından esirgemesi lazımdır.
Sayfa 212Kitabı okudu
Eski doktorlardan biri şöyle demiştir: Kim bedeninin sağlığını isterse az yesin ve az içsin; kim kalbinin sağlığını isterse, günahları terk etsin. Sabit bin Kurra da şöyle demiştir: Bedenin rahatlığı az yemede, ruhun rahatlığı az günahta, dilin rahatlığı da az konuşmadadır.
Sayfa 200Kitabı okudu
Acayip şeylerden biri de - ki acayipler çoktur - Şifanın yakında olup da ona ulaşılmamasıdır. Çölde çil develer susuzluktan ölür; Su tulumları da sırtlarında olur.
396 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.