Bir Müstakil Dünya

Ahmet Şimşirgil
4 Şubat 2016
Timaş Yayınları
Ciltli

resimlerin içinde kaybolup kendinizi tarihe kaptırabilirsiniz. :)
2022 3. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2022 21:09
Kesinlikle harika bir kitap. Sanat kitaplarına ilgim çok fazla olduğu için kütüphanede ellerimi sanat kitapları üzerinde gezdirirken bu kitapla karşılaşmış bulundum. Kitabın yapısı, sayfalarını, düzenini, içeriğini ve içeriği taşıyan resimlerini çok beğendim. Sedat Anar'ın Santur albümünü dinleyerek sayfalarda yer alan resimlerin içinde kaybolup kendinizi tarihe kaptırabilirsiniz. :)
Tarih
Topkapı SarayıAhmet Şimşirgil · Timaş Yayınları · 201634 okunma
Müstakil Bir Dünya
2024 173. kitabı
Sizlerle uzun süre önce okuduğum kuşe kağıda basılmış, içinde özel resimlerin yer aldığı Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'in #birmüstakildünyatopkapısarayı kitabını paylaşacağım. Hem bir İstanbul aşığı hem de bir tarih sever olarak keyifle okuduğum bir eser oldu. Sarayın bütün kapılarından tutunda harem dairesine kadar bütün mekanlar kitabeleriyle birlikte anlatılmış. Çok gezmişliğim olmasına rağmen gözden kaçırdığım çok mekan olduğunu fark ettim okurken. Özellikle de kitabeleri günümüz Türkçesiyle aktarmaları çok güzel bir düşünce olmuş. En son birkaç sene önce gezmiş ve eni açılan sarayın mutfak bölümünü de ziyaret etmiştim. Çok büyük ve eşsiz bir mekan. İnanın hayran kalmamak elde değil. Hiç gitmemiş olanlar için benden tavsiye bu eseri okuduktan sonra gezin ki sizin için daha anlamlı hale gelsin gördüğünüz mekânlar. Dilerseniz has oda ağalarından sarıkçıbaşı İsmail ağanın sözlerine kulak verelim; "Dünya bir aynadır, her aynda iyilikler ve kötülükler görülür; gücenme ey gözümün nuru. Azizim, bir kimsenin kalp aynasını kırarsan, bu maddi hayatın pası, aynını (kalbini) lekeler." Ahmet Şimşirgil
Tarih
Topkapı SarayıAhmet Şimşirgil · Timaş Yayınları · 201634 okunma

Ahmet ŞimşirgilYazar · 42 kitap
1959'da Boyabat'ta doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini aynı yerde tamamladı. 1978'de girdiği Atatürk Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü'nden 1982'de mezun oldu. 1983'te aynı bölümdeki Yeniçağ Anabilim Dalı'nda Araştırma Görevlisi olarak vazifeye başladı. 1985'te Yüksek Lisansı'nı tamamladı. 1989'da Marmara Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Tarih Bölümü'ne naklen geçiş yaptı.   1990'da "Osmanlı Taşra Teşkilatı'nda Tokat (1455-1574)" isimli çalışmasıyla Tarih Doktoru ünvanını aldı. 1997'de "Uyvar'ın Osmanlılar Tarafından Fethi ve İdaresi" isimli takdim teziyle Doçent oldu. Seyyid Muradi'nin kaleme aldığı Barbaros Hayreddin Paşa'nın gazalarını "Kaptan Paşa'nın Seyir Defteri" ismiyle sadeleştirerek, ayrıca Osmanlı tarihi ile ilgili "Kayı I", "Kayı II", "Kayı III", Kayı IV,  “Taşa Yazılan Tarih Topkapı Sarayı” ve “Ahmed Cevdet Paşa ve Mecelle” ile “Slovakya’da Osmanlılar” adlı eserlerini yayınladı. 2003'te Profesör kadrosuna atanan Şimşirgil'in Osmanlı şehir tarihi, siyasi hayatı ve teşkilatı ile ilgili çeşitli dergilerde yayınlanmış çok sayıda ilmi makalesi bulunmaktadır.   Halen Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde Öğretim Üyesi görevine devam etmektedir. Evli ve üç çocuk babasıdır.