Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Toplumsal Patoloji

Toplumsal Çözülme

Mustafa Coşturoğlu

Toplumsal Çözülme Gönderileri

Toplumsal Çözülme kitaplarını, Toplumsal Çözülme sözleri ve alıntılarını, Toplumsal Çözülme yazarlarını, Toplumsal Çözülme yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
272 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Hasan Ali Yücel’ e telkinlerde bulunan ve birlikte çalışmalar yapan biridir Mustafa Coşturoğlu. Onun kaleme aldığı bu eserde çok anlamlı ve yerinde saptamalar mevcut. Bu açıdan değerlendirecek olursak şunları söyleyebiliriz; Düşüncenin suç sayılması, Türkiye’ye özgü bir hastalık ölçüsü olmuştur. Bu durum Ambivalans kavramıyla izah edilir. Zıtlıkların birbirine geçtiği bir ülkede bu kavram, yerindedir. İbni Haldun’un, devletin bunamışlığı olarak yorumladığı bu durumda halkın, ortak noktada buluştuğu bir zemin bulmak zordur. Bu toplumlarda kimi dine, kimi yöneticiye kimi dile saldırır ve bu, akademik çevreden alt tabakaya kadar sudur eder. Bakınız dini kurumlara Atatürk’e sövülür, bakınız laik okullara din dışlanır. Gidin batıya doğu dışlanır, gidin doğuya batı dışlanır. Bunu aşmanın yolu belli ancak pratikte bir karşılık yaratmak neredeyse imkansız. Zihinde kalın.
Toplumsal Çözülme
Toplumsal ÇözülmeMustafa Coşturoğlu · Gündoğan Yayınları · 200013 okunma
Kasım 1933, M.Kemal Atatürk
“Gördüklerim, yüreğimi sevinç ve büyük umutla doldurdu. Türk çocuklarının yüksek kabiliyetine inancım tamdır. Bunun binbir delili görülebilir. Fakat bugün burada gördüğüm eser herhalde görülmeye ve takdir edilmeye değer en kıymetli bir başarıdır...”
Sayfa 90 - Gündoğan Yayınları
Reklam
Normal uluslar hem idealist hem de realîst ; Deli uluslar ise ne idealist ne de realîst olurlar. Onlar yalnız hayal düşkünü, "ütopist" uluslardır.
Kendini her ulustan üstün sanan ve Tanrı yönünden dünyaya milletleri yönetmek için gönderildiğine inanan millet delidir.
Bir kez, başsız ve gövdesiz devlet, sadece "yanlı" kalan devlet, ele geçirildi mi, talan ve vurgun başlar, öççülük alır yürür.
Devlet, laik okullarda kardeşlik der, milli birlik ve beraberlik der, Kuran Kursları ve İmam Hatip Okullarında "dar-ül İslam" ve "Dar-ül harp" ayrımı yapar, düşmanlık tohumları eker.
Reklam
Oysa bu tür çılgınlıklar ülkede diz boyu... Toplumsal çılgınlıklar, bireysellik boyutlarını çoktan aşmıştır. Hem de öylesine tehlikeli bir süreklilik gösteriyorlar. Zamanında tehlikeye yönelik önerileri yetkililer bozgunculuk ve kundakçılık saymışlardır. Düşünen beyinleri susturmuşlardır. Susturmanın en son çaresi de kurşunlamada görülmüştür.
272 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Kitap, toplumsal çözülme ya da toplumsal pataloji olarak adlandırılan toplumsal yapıda meydana gelen aksaklıklara gönderme yapıyor. Konu kavram olarak tanımlandıktan sonra, toplumsal hastalık üzerine kemalist yaklaşım değerlendiriliyor. Ülkemizde sosyal pataloji olgusu, durumu ve çözüm önerileri sıralanıyor. Sosyolojiyle ilgilenenlere faydalı olabilecek türden bir kitap.
Toplumsal Çözülme
Toplumsal ÇözülmeMustafa Coşturoğlu · Gündoğan Yayınları · 200013 okunma
272 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
63 günde okudu
Kitabı ara vererek okudum. Türk toplumunun çağdaşlaşma aşamasındayken yaşadığı sorunları başarılı bir şekilde anlatmış yazar. Özellikle toplumsal hastalığa dönüşebilecek tutucu yanlarımız üzerinde durması kitabı dikkate değer kılmakta. Sosyoloji sevenlere ve toplumu anlamaya çalışanlara tavsiye ederim.
Toplumsal Çözülme
Toplumsal ÇözülmeMustafa Coşturoğlu · Gündoğan Yayınları · 200013 okunma