Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Topraksızlar

Metin Yeğin

Topraksızlar Gönderileri

Topraksızlar kitaplarını, Topraksızlar sözleri ve alıntılarını, Topraksızlar yazarlarını, Topraksızlar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bize göre eğitim,çocuklardan kadınlara gençlere ve yaşlılara kadar herkesin yeni ilişkilerin ve yeni bir bilincin yaratılmasına katılmasını,yürüyüşlere toplantılara,kurslara,gösterilere,gönüllü çalışmaya,dayanışma eylemlerine,işgallere,kitle seferberliğine katılmasını,okuma, yazma öğrenme ve öğretme bundanda öte hayatın gerçekliğini okumak ve yazmak üzere bir araya gelmesini de içerir.
Sağlık kavramı ilaç ya da klinik sahibi olmaya dair bir kavram değildir. Sağlık çevre, hijyen, temizlik ve herkesin esenliğini de kapsar. Yani, sağlık nasıl ve nerede yaşadığınız, ne yediğiniz ve hayatınızı nasıl kazandığınızda. Fiziksel olarak kendini iyi hissetmek, ruhsal açıdan barışıklık içinde olmak, insanlar arasında saygı, sevgi ve eşitlik olan bir aile yerleşimi içinde yaşamak, doğaya saygılı olmak, yani adalet ve eşitliğin el ele verdiği bir toplum içinde yaşamaktır.
Reklam
284 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
MST, diğer bir adıyla Topraksız Kır İşçileri Hareketi, yani Topraksızlar... Olay Brezilya'da birtakım fakir köylünün örgütlenip tarıma elverişli ve boş olan, ama aslında bazı tekellerin mülkiyetinde olan arazileri işgal etmeye kalkışmasıyla başlıyor. Bu köylüler, işgal ettikleri topraklarda, içinde yaşadıkları kapitalist sömürü sistemine karşı
Topraksızlar
TopraksızlarMetin Yeğin · Öteki · 20159 okunma
... bu mücadele, yalnızca bir ütopya isteminden öte yaşamımızı sürdürebilme mücadelesidir. Kolektif tarım, alternatif tıp, alternatif eğitim ve kendi kararlarını kendilerinin verdikleri demokratik karar alma biçimi asıl olarak yaşama sahip çıkmaktır.
Bitki patentlerinin yine tekellerce satın alınmasının sonucu olarak saksıda maydonoz yetiştirilmesinin bile hırsızlık olarak tanımlanması çok yakın bir zamanda karşı karşıya kalacağımız bir durumdur.
Reklam
Bütün toplumsal fetihler, kitlesel, halk mücadelelerinin ürünüdür.
... hükümeti değiştirme, ekonomi politikalarını yeniden düşünme ve güçlülerin kararlarını sorgulama cesaretine ihtiyacımız var.
Bir gülümseme, bir hoşgeldin, bir bakış. Basit, mütevazı, harekete geçirici...
Yürüyoruz. Nerde bir şehir bulursak dalıyoruz sokaklarına. Uyuyan canavarı uyandırmak için kulağına kar suyu kaçıracak sözler söyleniyor. Bir mırıldanma gibi değil ama, hep beraber bağırılıyor. "Onların televizyonları varsa biz de hep beraber bağırırız" diyorlar. Dans ediliyor, sokak aralarında, işgal edilen yol kenarlarında, yemek yerken, muhtemel ki sevişirken. Hepsinin ayrı öyküsü var. Yoksulluğun bin bir çeşidi.
Reklam
... Jose Marti olsa şöyle derdi: "Kendi gıdasını üretemeyen bir halk köledir; en ufak bir özgürlüğe bile sahip olamaz." Eğer bir toplum yediklerini üretmiyorsa, her zaman başkalarına bağımlı olacaktır.
"Biz çiftçiyi toprağın muhafızı haline dönüştüren ve ekolojik dengeyi güvence altına alan ve aynı zamanda da toprağın özel mülkiyet olarak görülmemesini güvence altına alan bir tarımsal pratik istiyoruz."
Sayfa 204 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
"Şiddet konusunda iki Asyalı'dan çok şey öğrendik: Ho Shi Minh ve Gandhi. Ho, ABD'yi yenebilmiş olan tek insandı. Vietnam köylülerine güçlerinin, sistematik biçimde ellerinde tuttukları şeyden değil, kafalarında taşıdıkları şeyden kaynaklandığını öğretti. Vietnam askerinin -cahil ve yoksul köylünün- kazanımları bir asker ve bir insan olarak ne için savaştığının bilincinde olmasından kaynaklandı.Eline aldığı her şeyi silaha dönüştürüyordu. Aldığımız ikinci ders insanları bilinçlendirmek, böylece muazzam sayılarımızın gücümüzü oluşturduğunun farkına varmalarını sağlamak. Bunu da bize Gandhi öğretti -örneğin Hintlilerin İngilizlere karşı yaptığı Tuz Yürüyüşleriyle. Eğer düşmanlarımızla aynı silahları kullanmaya karar verirsek, yenilmeye mahkum oluruz."
79 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.