Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sosyal, Kültürel, Ekonomik Temeller

Türk Demokrasi Tarihi

Kemal H. Karpat

Türk Demokrasi Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Türk Demokrasi Tarihi sözleri ve alıntılarını, Türk Demokrasi Tarihi kitap alıntılarını, Türk Demokrasi Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkiye'de ırkçılığı izah edebilmenin tek yolu, onu imparatorluğun kaybına karşı gösterilen taklitçi, gerici ve hissi bir reaksiyon olarak tanımlamaktır. Irkçılık, din yerine ırk kavramını koyan ve suni bir elit nazariyesi yaratarak muayyen bazı grupların iktidar ve genişleme hırslarına hizmet eden bir teoridir.
Sayfa 222Kitabı okudu
Osmanlı hanedanı da saf kan Türk olmaktan uzaktı. Alderson, Türk olmayan kadınlarla evlenmelerinden ötürü, Osmanlı hanedanının 1/16384 oranında kanı saf Türk olduğunu hesaplamıştır.
Sayfa 222Kitabı okudu
Reklam
1950'den beri iktidarda olan Demokrat Parti ve Büyük Millet Meclisi laikliği bir hayli liberal bir şekilde yorumladığı halde, şimdiye kadar, irticanın reformları silip süpürmesine de müsaade etmemiştir. İrtica tehlikesi, üyeleri laik cumhuriyet kuşaklarına mensup olan şimdiki hükümetten gelmemektedir. Asıl tehlike, iktidarı ele geçirdiğinde, şimdiki liderlerin nispeten büyük prestijinden mahrum olan hükümet işlerinde İslamiyet'e üstün bir mevki tanıyarak sempati toplamayı isteyecek kuşaklardan beklenmelidir.
Sayfa 236Kitabı okudu
Soyut bir idealizm ne kadar ulvi olursa olsun, gündelik meselelere değinmedikçe başarı sağlayamaz.
Sayfa 296Kitabı okudu
Bugün Türkiye'de hâlâ toplumsal huzuru sağlamanın en iyi yolu olarak cehaleti savunanlar vardır.
Türkiye'deki siyasi partilerin komünizmi önlemek amacıyla savundukları muhafazakârlık ve din, bu sorunu kökünden çözememektedir. İster menfaate dayansın, ister zihin yapısından ileri gelsin, bu dar siyasi ve toplumsal muhafazakârlık Türkiye'nin gelişiminin önüne dikilen en büyük tehlikedir.
Reklam
“Yaşam ileri doğru yaşanır,geriye bakarak anlaşılır.”
Edebiyat, Cumhuriyet devri boyunca, başka yollardan açıklanamayan ya da açıklanmasına müsaade edilmeyen düşünce ve duyguları ifade etmeye yarayan güvenilir bir vasıta olmuştur.
"Atatürk'ün kafasının aydınlığı Türkiye'nin büyük talihi olmuştur."
Sayfa 226Kitabı okudu
Seneler geçmesine rağmen kafalar hiç değişmemiş...
1946'dan önce Cumhurbaşkanı yarı ilah gibiydi; vatandaşlar, partililer ve basın tarafından putlaştırılmıştı. Cumhurbaşkanını eleştirmek şiddetle cezalandırılırdı.
Reklam
Demokrasi, her şeyden evvel ayrı düşünceleri uzlaştıran, farklılıkları hoşgören bir rejimdir. Buna "demokrasi kültürü" denir ve yerleşmesi uzun zaman alır. Türkiye halen demokrasi kültürünü tam anlamıyla yaratamamıştır.
Türkiye, akıl çağında, insanı ön plana çıkararak tarihinin, kültürünün ve kimliğinin bilincine demokrasi sayesinde ulaşmıştır.
Sözün kısası, Türkiye'de demokrasinin başarısızlığı, memleket için felaket doğurabilecek aşırı sağ veya aşırı sol bir rejimin kurulmasına zemin hazırlamış olacak.
Sayfa 354 - Bu satirlar 1958 yilinda yazılmıştır.Kitabı okudu
din ve ilim, gerçek anlam ve amaçları bir yana atılarak, zulüm ve insanları yok etme araçlarına dönüştürülmüştür. Halbuki din ve ilim, yani inanç ve akıl, birbirini tamamlar ve destekler. Gerçek ilim sahibi kimse, dini asla inkar edemez ve gerçek inanç sahibi dindar, ilmin dışına çıkamaz. İlmin ve inancın barış içinde bir arada yaşaması, ancak demokratik rejim içinde mümkündür.
241 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.