Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sosyal, Kültürel, Ekonomik Temeller

Türk Demokrasi Tarihi

Kemal H. Karpat

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Türkiye'de ırkçılığı izah edebilmenin tek yolu, onu imparatorluğun kaybına karşı gösterilen taklitçi, gerici ve hissi bir reaksiyon olarak tanımlamaktır. Irkçılık, din yerine ırk kavramını koyan ve suni bir elit nazariyesi yaratarak muayyen bazı grupların iktidar ve genişleme hırslarına hizmet eden bir teoridir.
Sayfa 222Kitabı okudu
Osmanlı hanedanı da saf kan Türk olmaktan uzaktı. Alderson, Türk olmayan kadınlarla evlenmelerinden ötürü, Osmanlı hanedanının 1/16384 oranında kanı saf Türk olduğunu hesaplamıştır.
Sayfa 222Kitabı okudu
Reklam
1950'den beri iktidarda olan Demokrat Parti ve Büyük Millet Meclisi laikliği bir hayli liberal bir şekilde yorumladığı halde, şimdiye kadar, irticanın reformları silip süpürmesine de müsaade etmemiştir. İrtica tehlikesi, üyeleri laik cumhuriyet kuşaklarına mensup olan şimdiki hükümetten gelmemektedir. Asıl tehlike, iktidarı ele geçirdiğinde, şimdiki liderlerin nispeten büyük prestijinden mahrum olan hükümet işlerinde İslamiyet'e üstün bir mevki tanıyarak sempati toplamayı isteyecek kuşaklardan beklenmelidir.
Sayfa 236Kitabı okudu
Soyut bir idealizm ne kadar ulvi olursa olsun, gündelik meselelere değinmedikçe başarı sağlayamaz.
Sayfa 296Kitabı okudu
Bugün Türkiye'de hâlâ toplumsal huzuru sağlamanın en iyi yolu olarak cehaleti savunanlar vardır.
Türkiye'deki siyasi partilerin komünizmi önlemek amacıyla savundukları muhafazakârlık ve din, bu sorunu kökünden çözememektedir. İster menfaate dayansın, ister zihin yapısından ileri gelsin, bu dar siyasi ve toplumsal muhafazakârlık Türkiye'nin gelişiminin önüne dikilen en büyük tehlikedir.
Reklam
“Yaşam ileri doğru yaşanır,geriye bakarak anlaşılır.”
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.