Şubat 2024

Türk Dili - Sayı 866 (Şubat 2024)

Türk Dili Dergisi

Türk Dili - Sayı 866 (Şubat 2024) Gönderileri

Türk Dili - Sayı 866 (Şubat 2024) kitaplarını, Türk Dili - Sayı 866 (Şubat 2024) sözleri ve alıntılarını, Türk Dili - Sayı 866 (Şubat 2024) yazarlarını, Türk Dili - Sayı 866 (Şubat 2024) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Basit bir hesap yapalım: Yarın, bugünden sonraki gündür. Yani yarın belli bir gündür. Böyle bakınca bir sorun görünmüyor. Ama biz, bugün için “yarın” dediğiniz güne ulaştığımızda onun adı artık “yarın” değil, “bugün” olacağına göre, bizim gördüğünüz gün hangisi oluyor, bugün mü yarın mı? Tabii ki bugün. Zira “bugün”ün yarınına ulaştığımızda o gün, bugün; bu sefer “yarın” da bir ertesi gün olacağına göre biz “yarın”ı asla göremeyeceğiz demektir.
Goethe
“İnsanlar okumayı öğrenmenin bir insanın ne kadar vaktini aldığını ne çabalara mal olduğunu bilmezler. Ben bu işe seksen yılımı verdim, hâlâ da amacıma ulaştığımı söyleyemem.”
Reklam
İnsanın cahilliğinin en büyük göstergelerinden biri de bir şey hakkında bildiklerinin, o şey hakkında bilineceklerin tümünden ibaret zannetmesiymiş. Biz bir şeyler hakkında bir şeyler bilebiliriz ama hiçbir şey hakkında o şeyin bilinebilecek bütün detaylarına sahip olduğumuzu iddia edemeyiz. O zaman şöyle deriz: İnsan “bilen” değil, “öğrenen” canlıdır ve bir şey hakkındaki öğrenmelerinin sonu asla yoktur.
Ayrıca şunu da vurgulamak gerekir: Bütün yazı sistemlerinde kelimeler yazıldığı gibi okunur. Bazı yazı sistemlerinde kelimelerin yazılışı ve okunuşunun farklı olduğunu zannedenlerin hatası, farklı bir yazı sistemiyle yazılan kelimeyi Türk imlasına göre okumaya çalışmaktır. Mesela, İngilizler one biçiminde yazıp wan diye okumuyorlar, wan kelimesini “o.n.e” harflerini kullanarak yazıyorlar. Aynı şekilde Fransızlar image yazıp imäj diye okumuyorlar, imäj biçiminde telaffuz ettikleri kelimeyi “i.m.a.g.e” harflerini kullanarak yazıyorlar. Bu yanlış mantıkla bakıldığında bir İngiliz veya Fransız da Türkçedeki kelimelerin yazıldığı gibi okunmadığını söyleyebilir. Daha önce de söylendiği gibi bu mesele seslerle harfler arasındaki eş değerlik durumuyla ilgilidir. Dolayısıyla bu konuların bu bağlamda tartışılması gerekir.
Dilin var olabilmesi için yazıya ihtiyaç yoktur. Fakat yazının var olabilmesi için dile ihtiyaç vardır.
Geri13
35 öğeden 31 ile 35 arasındakiler gösteriliyor.