Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türk Düşünce Dünyasında Yol İzleri

Kurtuluş Kayalı

Türk Düşünce Dünyasında Yol İzleri Gönderileri

Türk Düşünce Dünyasında Yol İzleri kitaplarını, Türk Düşünce Dünyasında Yol İzleri sözleri ve alıntılarını, Türk Düşünce Dünyasında Yol İzleri yazarlarını, Türk Düşünce Dünyasında Yol İzleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Allah kimseyi iktisadı matematik sanan iktisatçı, şu ya da bu partinin iktidar olması halinde memleketin kurtulacağını ya da batacağını sanan siyaset bilimci, tarihin sadece somut bilgi olduğunu sanan tarihçi ve Türkiye'den hepten kopuk sosyolog -bunların yanında Mübeccel Kıray bile bir doruktur- yapmasın.
Sayfa 11
Niyazi Berkes "Türkiye’de Çağdaşlaşma" isimli eserinde daha önceki ilgilerinin aksine Osmanlı toplumunun son iki yüzyıllık sürecini anlatmayı ve bu sürecin Türkiye’yi zorunlu olarak Cumhuriyet’e getirdiğini formüle etmeyi denemiştir.
Reklam
1940'ların Türkiye'si ve Dört Öğretim Üyesi
"Üçüncüsü de daha sonra ülkemizde liberal, çağdaş ve demokratik gibi sıfatlarla anılan bilim adamlarının tasfiyenin gerçekleşmesinde katkıları vardır."
Sayfa 156 - İletişim YayınlarıKitabı okudu
“Türkiye’de hemen herkes neredeyse her soruya köşeli ya da uçuk cevap vermek istiyor. Özellikle eski zamanlarda, 1940’lı ve 1960’lı yıllarda. Şimdilerde de sürüsüne bereket örnek var. Allah kimseyi iktisadı matematik sanan iktisatçı, şu ya da bu partinin iktidar olması halinde memleketin kurtulacağını ya da batacağını sanan siyaset bilimci, tarihin sadece somut bilgi olduğunu sanan tarihçi ve Türkiye’den hepten kopuk sosyolog yapmasın. Yoksa iflah olmaz.”
264 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
124 günde okudu
Büyük Düşünür Kurtuluş Kayalı
Kurtuluş Kayalı, Türk düşüncesi ve tarihi üzerine yaptığı çalışmaları ile bilinen bir düşünce adamıdır. Türk düşüncesi deyince, Türk kültürünün gelişimine katkısı olmuş, düşünür ve yazarlar Kayalı'nın temel ilgi alanıdır. Bunların içinde bilhassa sosyologlar, tarihçiler ve sinemacılar Kayalı'nın ilgisini çeken insanlar olmuşlardır. Behice Boran, Niyazi Berkes, Pertev Naili Boratav, Cemil gibi yazar ve düşünürlerin Türk düşünce dünyasındaki yerleri ve katkıları üzerine etraflı çalışmalar yapmıştır Kurtuluş Kayalı. Derin vukufiyeti, çalışkanlığı ve Türkiye'de sosyal bilimlerin halipürmelali üzerine müthiş tespitleriyle eşine az rastlanır eserler ortaya koymuştur. Türk Düşünce Dünyasında Yol İzleri de bu minval üzere yazılmış bir kitaptır. Yukarıda bahsi geçen özgün çalışmalarıyla öne çıkmış ve alanlarında iz bırakmış düşünce insanları, Kurtuluş Kayalı'nın özgün çalışmasında Türk düşüncesindeki yerlerine dair tespitlerde bulunur. Bu insanların hangi çalışmalarıyla öne çıktığı, özgün yönleri ve katkılarıyla önemli oldukları vurgulanır. Türk düşünce tarihi üzerine çalışan düşünce adamları/insanları yok denecek kadar azdır. Kurtuluş Kayalı onlardan biridir. Kendisini tanıma onuruna erişenler, sohbetinde bulunanlar haliyle kitaplarını daha vukufiyetle anlarlar...Onlardan birisi olmak büyük bir zevktir...
Türk Düşünce Dünyasında Yol İzleri
Türk Düşünce Dünyasında Yol İzleriKurtuluş Kayalı · İletişim Yayınevi · 200519 okunma
264 syf.
·
Puan vermedi
kitap, sosyal bilimsel düşünüş ve özellikle sosyoloji düşüncesine yoğunlaşıyor. Bir derdi ve davası olan, yol açıcı düşünce insanlarının, Hilmi Ziya Ülken, Mümtaz Turhan, Mübeccel Kıray, Cemil Meriç, Niyazi berkes, Muzaffer Şerif, Behice Boran, Pertev Naili Boratav'ın eserlerinin özünde saklı olana ilişkin tespitlerde bulunuyor. Cumhuriyetin kuruluş evresi ile "güncellik" rarasında kalan dönemlerin, özellikle de 1940'ların kültür ve düşünce ortamıyla ilgili önemli yorumları var Kayalı'nın. Ünlü "Dil-tarihli hocaları" ve onların tasfiyesini, "zamanın ruhu" hakkında fikir verici bir vaka olarak ele alıyor. 1940'lar ve 1960'ların düşünsel ortamıyla ilgili bu belirlemelerin fonunda, Tanzimat ve Meşrutiyet fikriyatını da görüyoruz.
Türk Düşünce Dünyasında Yol İzleri
Türk Düşünce Dünyasında Yol İzleriKurtuluş Kayalı · İletişim Yayınevi · 200519 okunma
Reklam
Sait halim paşa'ya göre Osmanlı ve İslam toplumlarının üst kesimlerinin demokrasi yanlısı olduğunu , alt kesimlerin de aristokratik değerleri savunduğunu belirtmiştir.
Bir idare yalnız bir adamın veya bir partinin değil, bütün bir neslin eseridir.
Sayfa 32 - İletişim yayınlarıKitabı okudu