Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkçülüğün Esasları

Ziya Gökalp

Türkçülüğün Esasları Yorumları ve İncelemeleri

Türkçülüğün Esasları yorumları ve incelemelerini, Türkçülüğün Esasları kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Türkçülüğün Esasları puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
170 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Her türk ferdinin okuması gereken bir kitap. Hatta mümkünse okullarda dahi okutulabilir. Türkçülük akımının babası Ziya Gökalp'ın kaleminden Türkçülüğü en saf haliyle öğrenebilirsiniz. 1. Elden kaynak diye buna denir işte.
Türkçülüğün Esasları
Türkçülüğün EsaslarıZiya Gökalp · Mavi Çatı Yayınları · 20186bin okunma
254 syf.
·
Puan vermedi
Türkleşmek konusunda hala benzer sancıları çekiyor olmamız ne acı. Bilinçleşme konusunda yol alınsa dahi bunları hayata geçirme konusunda da gerekenler yapılmalı. Kitabın kapanış cümlesinde de söylendiği gibi bu gençlerin vazifesidir.
Türkçülüğün Esasları
Türkçülüğün EsaslarıZiya Gökalp · Ötüken Neşriyat · 20226bin okunma
Reklam
250 syf.
8/10 puan verdi
·
5 günde okudu
"Ben bir TÜRKÜM, dinim,cinsim uludur.”
1923'te yayınlanan Türkçülüğün Esasları Ziya Gökalp'ın eskiden beri savuanageldiği fikirlerin derli toplu duruma getirilmiş şeklidir. Türkçülüğün Mahiyeti ve Türkçülüğün Programı başlıklı iki bölümden oluşuyor. Dilde yenileşmenin ve Türkçülüğün bir karşılığı olarak "Arı Türkçecilik" ifadesini kullanan Gökalp; arı Türkçeciliği, dilin Arapça ve Farsça kelimelerden arındırılıp bunların yerine Türkçelerinin kullanılmasıdır. Ziya Gökalp'e göre "Türkçülük, Türk milletini yükseltmek demektir." Ey, bu günün Türk genci! Bütün bu işlerin yapılması yüzyıllardan beri seni bekliyor.
Türkçülüğün Esasları
Türkçülüğün EsaslarıZiya Gökalp · Olympia Yayınları · 06bin okunma
144 syf.
9/10 puan verdi
Eserinde Ziya Gökalp, Türkçülüğün ne olduğu kadar ne olmadığından da bahsediyor. Türkçülüğün sosyal hayatımıza nasıl yansıması gerektiğinden başlayıp dil, kültür, felsefe konularında dahi bunun üzerine düşüncelerini açıklıyor. Bugün ülkemizde bazı siyasi partilerin yapmaya çalıştığının da doğru olmadığının bilinmesi açısından ayrıyetten özel bir kitap, iyi okumalar.
Türkçülüğün Esasları
Türkçülüğün EsaslarıZiya Gökalp · Kitap Zamanı Yayınları · 20106bin okunma
176 syf.
·
Puan vermedi
Türkçülüğün Esasları
Türk Sosyologu, Türkçülük ideolojisinin kuramcısı Ziya Gökalp'in Türk yaşamını, Türk adetini, Türk edebiyatını, Türk dilini, Türk töresini, Türk kültürünü... ve siyasi mefkuresini 8 ana başlık altında ele aldığı kitap. Bu kitap Türklere vasiyettir. Oguz'dan, Kaşgarli'dan, Orta Asya'dan süregelen bir devlet geleneğinin âtiye uzanması hususunda her Türk ferdinin bilmesi gereken ayrıntıları ihtiva eden bir başyapıt. Onlarca devletinin yıkıldığı halde derlenip toparlanabilen, kaldıkları yerden aynı örf, aynı nizam, aynı yaşam şekli ile başlayabilen bir halkın; Türklerin "Topraktan geçilir, töreden geçilmez" atasözünün ne demek istediğini bu kitabı okuyunca anlayacaksınız. İyi okumalar.
Türkçülüğün Esasları
Türkçülüğün Esasları
Türkçülüğün Esasları
Türkçülüğün EsaslarıZiya Gökalp · Kripto Yayınları · 20206bin okunma
254 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
26 günde okudu
Türkçülüğün özünü ve programını bizlere anlatmak isteyen Ziya Gökalp'in derlediği bir kitap. Türkçülük ideolojisinin temel eserlerinden birisidir. Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği üzere, Ziya Gökalp onun fikirlerinin babasıdır. Millî-Devlete geçiş döneminde Türkçülerin nasıl davrandığını ve nasıl davranması gerektiğini anlatmaya çalışır Ziya Gökalp. Ziya Gökalp'in görüşlerini paylaştığım alıntılardan inceleyebilirsiniz. Bu görüşlere katılıp katılmamak size kalmış. Ben bazı kısımlarda Ziya Gökalp ile aynı görüşte değilim.
Türkçülüğün Esasları
Türkçülüğün EsaslarıZiya Gökalp · Ötüken Neşriyat · 20226bin okunma
Reklam
176 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Ziya Gökalp'i doğru anlamak önemli
Kitabı sosyolojik bir eser olarak okumak gerekiyor. Ziya Gökalp, Osmanlının son zamanlarındaki ikililik, hatta üçlüğü ne dersek diyelim arada kalmışlığın çıkış yollarını aramakta ve çözümlerle beraber bir yol sunmaktadır. Ki bu sorunlar, bu arada kalmışlık günümüzde hala devam ediyor kendimizi koyacak bir yerimiz yok gibi. Garp ile şark arasında
Türkçülüğün Esasları
Türkçülüğün EsaslarıZiya Gökalp · Kapra Yayıncılık · 20226bin okunma
191 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Türk olmak ne demektir?
Yukarıda yazdığım soruyu sonuna kadar cevaplayan bir eser olmuş. Ve bunları da ilk Sosyolog'umuzdan öğrenmek ve irdelemek mükemmel bir keyif. Ziya Gökalp Sosyolog olmasının yanı sıra şair ve milletvekilliği yapmış bir siyasetçidir. Bu bakımdan entelektüel seviyesi yüksek değerimizdir. Atatürk Ziya Gökalp için fikirlerimin babası diyerek zaten ne kadar manidar olduğunu göstermiştir Ziya Gökalp'in. Kitaba gelecek olursak, kısım kısım ayrılmış. Türkiye'yi; siyasi, felsefi, Edebi, Ahlaki, vb. Konularda değerlendiriyor ve bunları yaparken de Osmanlı'nın yanlışlarından, eksiklerinden bahsediyor. Son kısımlarda bundan sonra yapılması gerekenlerden bahsederek bitiriyor. Ziya Gökalp'in Türkçülüğünün kuvvetini sezebilmek için bir kaç alıntıyı buraya bırakmak yeterlidir umarım; "Dilimize Osmanlı dili ve milletimize Osmanlı milleti demek de yanlıştır. Çünkü Osmanlı tâbiri yalnız devletimizin adıdır. Milletimizin adı ise, yalnız Türk'tür. Bundan dolayı dili de Türk dilidir, edebiyatımız da Türk edebiyatıdır." "İşte Türkçülüğün görevi bir taraftan yalnız halk arasında kalmış olan Türk kültürünü arayıp bulmak, diğer taraftan Batı medeniyetini tam ve canlı bir biçimde alarak milli kültüre aşılamaktır."
Türkçülüğün Esasları
Türkçülüğün EsaslarıZiya Gökalp · Milenyum Yayınları · 20186bin okunma
178 syf.
7/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Türkçülük Nedir Ne Değildir Bilmek İçin...
Bu kitabı neden okumalıyım diye kendinize soracak olursanız modern Türkiye'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün fikirlerini anlamak ve modern Türkiye'nin kuruluş amacını anlamak için çok önemli bir eserdir. Bu eseri okuduktan sonra Atatürk'e atfedilen Türkçülük fikrinin günümüzde yolda kendisini "Türkçü" ilan eden şahıslarla aynı olmadığını bambaşka bir fikir olduğunu göreceksiniz. Gayet yerinde eleştiriler ve sosyolojik çıkarımlarla Türkçülük ideolojisinin ne olmadığını bu kitabında iyice açıklamış. Ziya Gökalp; bu kitabı ırkçılık, despotizm, Şark kültürü ve eşitsizlikler karşısında aldığı cepheyle yazmış. Nelerin yanlış olduğunu ve toplumumuzun neleri düzeltmesi gerektiğini ayrıntılı bir şekilde açıklamış. Bu kitap sonrası Ziya Gökalp için iyiki bu toplumdan çıkmış demeden geçemeyeceğim. Bu aydın insanın fikirleri Atamıza ilham oldu ve o hor görülen halktan bir cumhuriyet kurdu. Ve onun kurduğu cumhuriyetin gençleri bugün onun izinden bu toplumu daha ileri götürmek için çabalıyor. Her Türk vatandaşının okuması gereken bir kitap.
Türkçülüğün Esasları
Türkçülüğün EsaslarıZiya Gökalp · Karbon Kitaplar · 20186bin okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
“EY BUGÜNÜN TÜRK GENCİ! BÜTÜN BU İŞLERİN YAPILMASI, YÜZYILLARDAN BERİ SENİ BEKLİYOR.” Bazı kitaplara başlarken ön yargılarımı kıramıyorum maalesef. Ve sonunda hep yanlışa düşüp kendimden utanıyorum. Bu kitaba başlarken de yine önyargılıydım. Abartılmış bir milliyetçilik bekliyordum kitapta. Fakat öyle muhteşem şeylerle karşılaştım ki. Neredeyse
Türkçülüğün Esasları
Türkçülüğün EsaslarıZiya Gökalp · Anonim Yayınları · 20126bin okunma
Reklam
254 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
"DİKKAT! Bu kitap ırkçılık içermez ve sevmez."
Atatürk kendini, “Bedenimin babası Ali Rıza Efendi, hislerimin babası Namık Kemal, fikirlerimin babası ise Ziya Gökalp’tir”  diye tanımlamıştır. Kitap 1923 yılında yayınlanmış ve Mustafa Kemal'in de o vakitler bu kitabı okuyup etkilendiği ve Cumhuriyet'in kurulmasında bu fikirleri uyguladığı bilinmektedir. Kitaba gelirsek, kitabın adı "Türkçülüğün Esasları"... Ad olarak bakarsak Türkçülüğün ne demek olduğunu bilmeyen biri için kitabın bize ırkçılık, kafatasçılık, faşistlik adı altında düşünceler pompaladığını düşünebilir. Ama öyle değil, hem de hiç!... Zira Ziya Gökalp'e göre "Türkçülük, Türk milletini yükseltmek demektir." Gökalp'e göre her milletin bir konuda kendini geliştirmiş olduğunu, Türkler'in ise ahlak ile ön plana çıktığını söylüyor. Diğer unsurları da diğer medeniyetlerle kaynaşarak o açığı kapatması gerektiğini söylüyor. Gökalp kitap boyunca şunu anlatıyor: Türkler özünü, dinini, dilini ve kültürünü korumalı ve Batı medeniyetine girmelidir demekte. Batının bilimini, sanatını, edebiyatını, teknolojisini öğrenip, kendini bu konularda da geliştirmelidir diyor. Türklerin farklı medeniyetlerden alacağı unsurlarla beslenip gelişeceğini ve ancak böylece gerçek bir medeniyetin parçası olacağını örneklerle ve bilimsel yöntemlerle anlatıyor. Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletini muasır medeniyetler seviyesini çıkarmak ve bunu nasıl ya da neden yapmamız gerektiğini anlayıp, öğrenmek istiyorsanız bu kitabı okuyunuz, lütfen. "Ey bugünün Türk genci! Bütün bu işlerin yapılması asırlardan beri seni bekliyor!" -Ziya Gökalp
Türkçülüğün Esasları
Türkçülüğün EsaslarıZiya Gökalp · Ötüken Neşriyat · 20226bin okunma
254 syf.
·
Puan vermedi
·
23 saatte okudu
Bir Türk özellikle Türkçeye sevdalı bir Türk genci olarak uzun zamandır okumak istediğim bir kitaptı. Turancılığın uzak bir ideoloji olduğunun öne sürüldüğü eserde Türkçülük ideolojisi ortaya konulmuştur. Eser, 1923 yılında yayımlanmış olsa da Gökalp'in fikirleri günümüzde de etkisini korumaktadır. Eserde Türkçülük ırkî olarak ele alınmaktan ziyade lisan, ahlak, estetik, felsefe gibi çeşitli açılarla ele alınmış ve incelenmiştir. Bu yüzden ön yargıyla okumamanızı öneririm. Osmanlı Türkçesinin(Arapça +Acemce+Farsça) hâkim olduğu zamanda Türkçe aşağı tabakaya mahsus görülmüştür. Ziya Gökalp bu dilin kültürümüzün değil medeneyitemizin dili olduğunu, suni bir dil karşısında Türkçenin millileşmesinin ve işlenmesinin nasıl olması gerektiğini açıklamıştır. Gökalp, bu eserinde dilde Türkçülüğün esaslarını ve düşüncelerini sistemli bir şekilde ortaya koymuştur. Keyifli okumalar..
Türkçülüğün Esasları
Türkçülüğün EsaslarıZiya Gökalp · Ötüken Neşriyat · 20226bin okunma
160 syf.
·
Puan vermedi
Kendine Türkçüyüm diyen her insanın okuyup analiz etmesi gereken bir kitap. Türkçülüğün ne olduğunu , nasıl uygulanacağını öğrenmek ve merak edenler için harika bir eser. Sonuç olarak Gazi Kemal Paşa'nın fikir babası olan Ziya Gökalp'ten Türkçülüğü öğrenmek nerden baksak iyidir. Dili bazen sıksada genellikle akıcı. Tavsiye ederim
Türkçülüğün Esasları
Türkçülüğün EsaslarıZiya Gökalp · Kamer Yayınları · 20176bin okunma
254 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Türk
Türkçülüğün fikir babası Ziya GÖKALP; Türk milletinin kim olduğunu,nereden geldiğini,nereye gitmesi gerektiğini,Türkçülüğün nasıl olması gerektiğini,Türk’üm demenin ne demek olduğunu bu eseriyle bizlere açık açık anlatmıştır. Türk’üm diyen ve Türkçülük hakkında fikir sahibi olmak isteyen her ferdin okuması gereken bir eser.
Türkçülüğün Esasları
Türkçülüğün EsaslarıZiya Gökalp · Ötüken Neşriyat · 20226bin okunma
253 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.