Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Türkiye'de Köy Enstitüleri

Fay Kirby

Türkiye'de Köy Enstitüleri Gönderileri

Türkiye'de Köy Enstitüleri kitaplarını, Türkiye'de Köy Enstitüleri sözleri ve alıntılarını, Türkiye'de Köy Enstitüleri yazarlarını, Türkiye'de Köy Enstitüleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Köy Enstitüleri Memleket Davasıydı
Öğrendiğimiz şey şu oldu: Köylünün bizim hakkımızda­ ki kanaati menfi imiş. Sonradan kanaatlarının yanlış ol­duğunu anladılar... Sonunda şu kanaat hasıl oldu: Her sene köylüye yardım etmek için Enstitü talebesi gitse iyi olur. Çünkü köylülerimiz bizi ancak bu suretle tanıyabi­lirler. Biz onlara, yaratıcı bir öğretmen olabileceğimizi ancak ekiplik yolu ile anlatırız. Şimdi gönderseler yine giderim, çünkü ortada memleket davası vardır.
Sayfa 344
Haklarının Bilincinde ve Boyun eğmeyen Bir Gençlik -Köy Enstitüsü Ütopyası-
Demokrat düşünceli ve öğrenim görmüş birçok kişinin bi­le başıboş hareketlere ve memur baskısına boyun eğmeyi bir alışkanlık haline getirdiğini, ilkeler uğruna bu gibi hareketlere karşı başkaldırmak şöyle dursun, kendi çıkarı adına bile ses çıkarmadığını düşünürsek, bir Köy Enstitüsü öğrencisinin bir ilke uğruna inatla bir sorunu izlemesi, halkın yasal hakla­rı düşüncesinin ne kadar ciddiye alındığının kanıtıdır.
Sayfa 343
Reklam
"Enstitüler neden kapatıldı?" Sorusunun kısa cevabı
"Bu ışık" Köy Enstitüleri'nde parladıkça, tutucuların, ge­ricilerin o kadar korktukları ve yukarıdaki yazının o kadar canlı olarak anlattığı uygarlık sevgisinin yayılması kaçınıl­mazdı. Geleneklerden ya da eski ruha özlemlerinden ayrıl­mış olan Köy Enstitüsü öğrencisinin, çağdaş uygarlığın gücüne inanışı söze ve duygusallığa değil, işe ve gerçeğe da­yanıyor. Bu onu, ülkenin "gerçek efendileri"nin haklarını da bilecek ve isteyecek duruma getirecektir. O artık anaya­sanın sözünü ettiği doğal hakların yalnızca bir avuç insan için değil, halkın çoğunluğu için olduğunu biliyordur.
Sayfa 342
Köy Enstitülülü Gencin Kaleminden
"Kendi yetiştirdiği ağacın dibinde dalmış, romanını oku­yordu. Fakat ne yazık ki, güneş artık ışıklarını ondan esirgiyor. Ancak karanlıkta gözlerin süzdüğü satırlar bi­rer çizgi halini alıyorlar. İstemeyerek kitabı kapıyor. Tam o sırada tepesinden akan bir ışık huzmesi etrafını aydın­latıyor. Hah, şimdi güneşe uğurlar olsun. Kıskanç ışı ışığını esirgesin varsın, insan zekası ondan daha üstündür , işte kendi emekleriyle yaratılmış elektriğin helal ışınları! Yine romana devam edebilirsin. Ey güneş, sen batarken biz dostlarını unutuyorsun. Fakat biz hiç de ümitsiz değiliz. Işıkların senin olsun. Dön de bak bir defa! İşte fikir ve bi­lek kuvvetimizle meydana gelmiş medeniyet ışıkları... Onu da bizden alamazsın ya, o ışıklar bizim en tabii hakkımızdır. "
Sayfa 341
Batı'da bile daha anlaşılmamış ve Batı'nın o zaman sö­mürgelerinde uyguladığı politikaya aykırı olan böyle bir an­layışa varmış evlatlarıyla Türkiye haklı olarak övünebilir.
Sayfa 30
Reklam
“Aşık Veysel birçok Enstitüde müzik öğretmiş …”
Sayfa 359Kitabı okudu
“Tartışmalara katılan bir kişinin o zaman söylediği gibi, yabancı okullarda, örneğin bir Amerikalı öğretmenin her şeyine, giyinişine, yürüyüşüne, sporuna, türlü sorunları tartışma şekline hayran olan öğrenciler, o okulda Hıristiyan olmasalar bile, Hıristiyanlığı kabul edecek düzeyde kendilerini bu hayranlığa kaptırıyorlardı.”
535 syf.
8/10 puan verdi
Eğitim konusu Türkiye’de Batılılaşma sürecinden itibaren devamlı konuşulan ve belki de günümüzde daha fazla konuşulması gereken temel sorunlarından biridir. Günümüzde özellikle otoriter eğilimlerin daha belirgin olması nedeniyle eğitim politikası hakkında bilgi sahibi olmak daha da önem arz etmektedir. Yıllardır eğitimin önemi konusunda hemen
Türkiye'de Köy Enstitüleri
Türkiye'de Köy EnstitüleriFay Kirby · Tarihçi Kitabevi · 201542 okunma
535 syf.
·
Puan vermedi
·
33 günde okudu
Türkiye de Köy Enstitüleri Cumhuriyetimizin en değerli projelerinden bir tanesi Mustafa Kemal Atatürk’ün baş komutan olarak kurtuluş şavaşını kazandıktan sonra asıl kurtuluşun eğitimle olacağını bildiği için Uzun düşünmeler ve denemeler sonucunda bulunup uygulanan gerçek bir eğitim kurumudur. Türkiye Cumhuriyetini koruyup kollayacak
Türkiye'de Köy Enstitüleri
Türkiye'de Köy EnstitüleriFay Kirby · Tarihçi Kitabevi · 201542 okunma
Reklam
Kemalizm, ne faşizm, ne liberal demokrasi, ne de kominizim di. Türkiye’de her şeyin üstünde tutulan amaç, ulusal kalkınma ve ilerleme konusuydu.
Sayfa 432 - Tarihçi kitabeviKitabı okudu
Eğitim yoluyla değişecek olan köy toplumu değil, Köy toplumuna kendini uydurmak üzere değişecek olan eğitimdir.
Sayfa 472 - Tarihçi kitabeviKitabı okudu
İnsan yurdunu gezdikçe daha çok bağlanıyor.
Sayfa 348 - Tarihçi kitabeviKitabı okudu
Fikir hürriyeti ve kanaat serbestliği safsatasına kapılarak Öğretmenlerin çeşit çeşit dünya ve hayat telakkileri ile talebe karşısına çıkmaları bir felakettir. Fikir hürriyeti, kanaat hürriyeti her yerde akla gelebilir, fakat….. terbiye müesseselerinden asla bahis mevzu olamaz.
Sayfa 261 - Tarihçi kitabeviKitabı okudu
Nüfusunun yarısının gelişme olanaklarından yararlanmayan bir Ulus kendini çağdaş bir ulus sayamaz
Sayfa 259 - Tarihçi kitabeviKitabı okudu
59 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.