Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye’de ve Dünyada Kadına Şiddet

Mücahit Gültekin

Türkiye’de ve Dünyada Kadına Şiddet Sözleri ve Alıntıları

Türkiye’de ve Dünyada Kadına Şiddet sözleri ve alıntılarını, Türkiye’de ve Dünyada Kadına Şiddet kitap alıntılarını, Türkiye’de ve Dünyada Kadına Şiddet en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Debarbieux, Nicole Vettenburg’un Avrupa Konseyi için kaleme aldığı rapordan yaptığı bir alıntıyla bu durumu şöyle açıklıyor: “Şiddet etiketi çoğu zaman stratejik amaçlı kullanılır. Resmi otoritelerin söyleminde ‘şiddet’ sözcüğü özellikle kötü ve ayıp olan her şeyi içine alabilecek bir sembol olarak kullanılır her zaman. Cinayet, işkence ve başka bir takım mahkum edilmesi gereken eylemlerle bir tutulur. Çatışma durumları rakibin uyguladığı şiddeti ifşa etmek ve eylemi bir meşru müdafaa biçimi olarak göstermek için bir fırsattır.
Sayfa 27 - Sekam Yayınları - 3.baskı - 2016
Bir kavramın tanımını yapmak demek, o kavramın sınırlarını çizmek demektir; nelerin içeride, nelerin dışarıda kalacağını belirlemek demektir. Özellikle sosyal bilimlerin kullandığı kavramların tanımı, içinde bulunulan tarih kesiti, politik kültür, dini kurallar ve felsefi dünya görüşünden etkilenmektedir
Sekam Yayınları - 3.baskı - 2016
Reklam
Avrupa’daki kadın cinayetleri Dünya ortalamasından ve Türkiye’den 7 puan daha fazladır.
Sayfa 36 - Sekam Yayınları - 3.baskı - 2016
Mobbinge ilişkin literatür, kadınların erkeklere oranla işyerinde şiddete daha fazla maruz kaldığını belirtmektedir.
Sayfa 67 - Sekam Yayınları - 3.baskı - 2016
Araştırmalarda elde edilen ilginç bir veri de “namus” cinayetleri ile ilgilidir. Türkiye’deki bir araştırmada, kadınların adam öldürme nedenleri arasında ilk sırada “namus uğruna ve aile içi şiddete maruz kalma” sonucunda adam öldürme gelmektedir (Sümer, 2001). Yine Türkiye’de Öğün (1998) tarafından adam öldürme suçu işlemiş hükümlüler üzerinde yürütülen bir araştırmaya göre “namusu ve şerefi korumak adına” kadınların erkeklerden daha yüksek oranda cinayet işlemiş olmaları dikkat çekicidir (%46.2; %23.2). Kadınların namusu ya da şerefi korumak adına
Sekam Yayınları - 3.baskı - 2016
İstatistikler, kadınların yarıdan fazlası (%53) aile üyesi olmayan ya da yakın ilişkide olmadıkları biri tarafından öldürüldüklerini ortaya koyuyor. Bir aile üyesi ya da yakın bir partner tarafından öldürülen kadın sayısının en fazla olduğu bölge Asya kıtası. Bu bölgeyi, Afrika, Amerika, Avrupa ve Okyanusya takip ediyor.
Sayfa 38 - Sekam Yayınları - 3.baskı - 2016
Reklam
Erkeklerin şiddete eğilimli olmasının salt sosyal ve kültürel normlara bağlanması çok kolay görünmemektedir. Erkeğin biyolojik yapısının şiddetle ilişkili bir rolü olduğu kabul ediliyorsa o zaman temel sorular şunlardır: Değiştirilmesi gereken erkeğin biyolojik yapısı mıdır, yoksa erkekliğe ilişkin kültürel normlar mıdır? Eğer erkeğe ilişkin kültürel normları değiştirmeyi istiyorsak, bu kültürel normların erkeğin biyolojik cinsiyetinden bağımsız olarak yerleşip yerleşmediğini nasıl bileceğiz? Diğer bir önemli soru da şudur: Erkeğin şiddete yönelik davranışlarını biyolojik cinsiyet ve toplumsal cinsiyet birlikte pekiştiriyorsa, bu pekiştirmenin biyolojik ve toplumsal kaynaklarını nasıl ayrıştıracağız?
Sayfa 81 - Sekam Yayınları - 3.baskı - 2016
Medyanın ve propagandanın, gerçekliği manipüle etmemize nasıl katkıda bulunduğuna başka çarpıcı örnekler de veren Sutherland, bu durumu “Bulunabilirlik etkisi” olarak açıklıyor. Niçin, kaza sonucu ölenlerin daha fazla olduğunu düşünüyoruz? Çünkü, felçten ölmenin haber değeri yokken, trafik kazasında ölenler gazete ve televizyonlarda “haber” oluyor. Bu sebeple, zihinlerimizde “kaza sonucu ölenler” daha fazla yer ediyor ve canlılığını koruyor. Sutherland’ın ifadesiyle “kazayla ölüm” bizim için daha “bulunabilir” oluyor.
Sekam Yayınları - 3.baskı - 2016
Dünya Sağlık Örgütü 2002 yılında yayınladığı Dünya Sağlık ve Şiddet Raporu’nda şiddetin tanımını biraz daha genişletmiştir: “Fiziksel güç ya da kuvvetin, amaçlı bir şekilde kendine, başkasına, bir gruba ya da topluluğa karşı fiziksel zarara ya da fiziksel zararla sonuçlanma ihtimalini artırmasına, psikolojik zarara, ölüme, gelişim sorunlarına ya da yoksunluğa neden olacak şekilde tehdit edici biçimde ya da gerçekten kullanılmasıdır” (Dünya Şiddet ve Sağlık Raporu: Özet, 2002)
Sayfa 22 - Sekam Yayınları - 3.baskı - 2016
Zihnimizin bazı yaygın kalıp yargılarla nasıl aldatılabildiğini zengin deneysel örneklerle aktaran Fine (2010) “zenciler daha tehlikelidir” kalıp yargısına ilişkin çarpıcı bir deneye dayanarak, New York polisinin bir zenciyle sorun yaşadığında onu vurma olasılığının, bir beyazla sorun yaşadığında onu vurma olasılığından daha yüksek olduğunu söylemektedir. Örneğin, zenci cüzdanını çıkarmak için elini cebine atsa, polisin bu davranışı “silahını çekiyor” şeklinde algılaması kuvvetle muhtemel olacak ve aceleyle silahını ateşleyecektir. Çünkü “Zenciler suç işlemeye daha meyillidir” kalıp yargısı, gerçek öyle olmasa bile, gerçeği bu kalıp yargıyla uyumlu hale getirecektir.
Sekam Yayınları - 3.baskı - 2016
38 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.