Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkmen Anarşizmi

Ahmet Ateş

Türkmen Anarşizmi Sözleri ve Alıntıları

Türkmen Anarşizmi sözleri ve alıntılarını, Türkmen Anarşizmi kitap alıntılarını, Türkmen Anarşizmi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mekanın, bir yere yerleşmenin, kentleşmenin uygarlığın önkoşulu sayıldığı bir anlayış zaten en baştan göçebe toplulukları ve Türkmenleri tarihdışı, mekandışı, kültürdışı... sayar.
Bugün eski Türkçeye en yakın olan ağızlar, Doğu Türkistan Yarkend ağzı, Tarançi ağzı, İli vadisi ağızlarıdır. Uygurların kültürü; Çin, Hint, Tohar ve İran tesirlerini taşır.(Gabain 2003: 1)
Reklam
Mülkün Nizamı ( Ebu Ali Kıvamuddin) gibi vezirler Türkmenleri, onların inançlarını, topluluklarını, örgütlerini yok edecek bir çabayı devletin temel siyaseti kılmışlardır.
Türk denekler 100 Kazakça cümlenin %3,3'ünü tam, %3,1'ini de yaklaşık olarak anlamışlardır. (...) düşük bir oranda anlayabiliyorlarsa Kazakça, Türkler için, bir diyalekt değil, bir dil demektir.( Tekin 2005: 283.)
Hele bu toplumsala yönelmiş devletlilerle (Türkler), topluluk birliklerinde kalmakta ayak direyen devletsizler (Türkmenler) olunca tarihte ve gelecekte "somut koşulların somut çözümlemesine" gerilemek/ilerlemek bir zorunluluk oluyor.
Diller öldürüldü, unutturuldu, eritildi, ideolojik politik teknolojik toplum oluşturma yaklaşımlı "dil devrimleriyle" Türkmence/Oğuzca bozulup dağıtılmaya çalışıldı... bu yaklaşım bir komploculuk değil.
Reklam
Türkmen ve Türkmen Aleviler için bu erime bile devlet tarafından kabul edilemez bulunmaktadır; çünkü onlar zındık, mulhit, rafizi, Kızılbaş, alevi olup biatları makbul ve kabul olunmyacak olanlardır - başka etnilerden aleviler (Kürt, Zaza, Ermeni, Arap, Türk, -Çiğil, Kıpçak, Kanglı, Uygur, Kalaç-) da bu yargıya dahildir-. Bu düşünce ve tutum hegomanyacı, monolitik, dogmatik ve dışlayıcıdır.
İsyan belki de topluluğun iradesini yöneticiler kurumunun mülkiyetine katma hareketine verilen bilinçli, zorunlu bir yanıttır. Bu yüzden töreyi topluluğun önemli bir kurumu/kurumlaşması edimi olarak okuyabilme olanağı doğar.
Fakat 19. Yüzyıldan itibaren"halk" diye andığımız Oğuz topluluklarının yaşamlarında siyaset olarak muhaliflik, dinsel olarak "İslam Cilası" denilen aslında Şii bir görüntü altında yaşanılan değişik yorumlarıyla Göktanrıcılıktır.
Bugün Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan'da yaşayan insanların çoğunluğu bu melez halktandır. Tataristan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan,-bir kısım- Tacikistan toplulukları içinde bu melezleşme yani etniler yaratmıştır. Bundan dolayı da Türk, Moğol, Tatar ayrımı güncel olarak birçoğuna anlamsız gelmektedir.
48 öğeden 31 ile 40 arasındakiler gösteriliyor.