Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkmen Anarşizmi

Ahmet Ateş

Türkmen Anarşizmi Sözleri ve Alıntıları

Türkmen Anarşizmi sözleri ve alıntılarını, Türkmen Anarşizmi kitap alıntılarını, Türkmen Anarşizmi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Oğuzların Tanrısı sevginin en büyük kaynağı idi. Tanrı her şeye rağmen onları seven idi. "gul gusur işler mevla bağışlar"* *Pir sultan
Eski Türk dini görünüşte bir naturalizm yani doğacılık'tı. Gerçekte ise bir sembolizm, simgecilikti.
Sayfa 139Kitabı okudu
Reklam
Deyişlere ayet denilmesi İran ile Türkiye'de çok eskilere dayanır. Ne zaman söylenildiği belirlenemese de saz için "telli kuran" nitelemesi de yaygındır.
Sayfa 130Kitabı okudu
Tarihin sadece kurulan, genişleyen, daralan ve yıkılan bir devletin en başta yöneticelerinin, yönetici ailelerinin oluşturduğu soyların -haneda tarihi- olarak kabul görmesi, devletsiz bir toplumun örgütlenme tarzını, yaşama tarzını, kendisini egemenlik altına alan devletin baskıları karşısında ve altında varoluşunu ta başından tarihdışı kılar.
Eski Türk düşünce yapısı
İnsanı içinde yer aldığı doğayla bir bütün gördüklerinden, doğanın bir parçası olan insanlardan oluşan topluluk yapılarını da birbirine eşit insanlardan, insan topluluklarından ayrı olamayacağını bile isteye kurdular, yaşadılar. Onlar için dağ kutluydu; su kutluydu; ağaç, ot, toprak; karınca, gurt guş... kutsaldı.
Eski Türk düşünce yapısı
Bir ağaçtan azdan çok meyve koparmadılar. “Biricik, azıcık olan olmamış sayılırdı.” Karınlarını utangaçça, sıkılarak doyurdular; çünkü zorunlu bir yok edişe öznelik etme zorunluluğu pek de hoş bir şey sayılamazdı. Oğuz insanı günümüzde de yemek yerken utangaç davranır. Yemek ancak bir toplulukla bir topluluk töreninde biraz daha rahatça yenilebilir anlayışındadır. Onun için yalnız yemek yiyen bir insan biriyle karşılaşınca suçüstü yakalanmışçasına tedirginlik duyar.
Reklam
Bunun için hiçbir özel/sürekli somut örgütlenmeye ihtiyaç duymadılar. Bu örgütlenmelerin bir yaklaşımı olan topluluklan önce parçalara, kısımlara, sınıflara ayıran sonra da canlı bütünlüğü yok eden eğen ile eğilen yapılardan kendiliğinden kaçındılar. Kurdukları düzenin en önemli dayanağı kendini topluluk içinde tanımlayan kişinin özgür, üretici, yaratıcı varlığıydı.
Çünkü insan "ihtiyacın eseri değil, arzunun eseridir."
Bachelard
Bir bilgide kişisel inanışların toplamı açıklanabilen, öğretilebilen, kanıtlanabilen bilgilerin toplamını aşarsa bir psikanaliz kaçınılmaz olur.
Zorda kalan birine yardım et. Bu seni tehlikeye, ağır bedeller ödemeye sokacak olsada.
Reklam
Osmanlı Devleti'nin 15. yüzyılının ikinci yarısında yönetim dilinin Osmanlıca: medreselerin, enderunun ve dinsel kurumlarının dilinin Arapça; edebiyat dilinin Osmanlıca, Arapça ve Farsça olduğu; Türkmenlere ve hatta Türklere ait her şeyin aşağı görüldüğü bir zamanda Oğuz Dili / Türkmence, devlete rağmen yaygın olarak yaşayan bir dildir.
Türkmenler bugün de göçebeliklerini sürdürmektedir. Elbette bu göçebelik "manevi, zihinsel, ruhsal, kültürel bir göçebelik" olup görünmez kılındı.
Orta Asya ve Rum diyarında Moğol istilasına karşı direnen sadece Karaman Türkmenleridir.
İslamatürk birleştirmeci/tekçi devlet anlayışında (özellikle 1960'lardan bugüne) insanın yer almadığı bir toplumsal oluşum metafizik olarak tahayyül edilmektedir: her şey devlet için... Bu inançtan dolayı da düşman hep devletin düşmanıdır; kişidir, bireydir, topluluktur, halktır.
Geçmiş zamanda kalan, aşılan bir daha asla yaşanmaz. Çünkü (doğrusal) zamanın geriye doğru hiçbir hareketi yoktur.
48 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.