Şubat 2025
Orijinal Dil:
Almanca

2025 10. kitabı
Okunma: 06 Mart 2025 05:25
Anahtar kelimemiz #kader Öyle bir anlatım ki, elinizden bırakamayacaksınız baştan belirteyim Ben nasıl geç keşfettim bu kalemi şaşırdım doğrusuMeşaleyi ateşledik gerisi siz okurlardaAncak bundan
2025 14. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2025 20:30
Tyll, Otuz Yıl Savaşı’nda dönüştürülen ünlü soytarı Tyll Ulenspiegel hakkındaki bir macera romanı. Romanın yapısı doğrusal değil tabi ve farklı bakış açılarından yazılmış, hepsi o zamanların korkunç olaylarının aktörleri zaten. Dilinin ritmi alışılmışın dışında, yapısı parçalı ve zaman zaman yorucuydu benim için. Tyll zaten dümdüz bir hikâye anlatmak istemiyor; kırık, parçalanmış ve içe dönük bir dünyanın içinde dolaştırıyor okuru. Bazı sayfalarda durup tekrar okumam gerekti, bazı cümlelerde ise tamamen kalakaldım. Ayrıca romanın “doğaüstü” yönlerinden, küçük insanlardan, büyülerden, ejderhalardan da keyif aldım. Bu bir fantezi romanı değil tabi, ancak o dönemde insanların saçmalıkları gerçek zannettiğini ve insanların bu yüzden kariyer yaptığını veya öldüğünü hepimiz biliyoruz. Zor ama değerli bir okuma arayanlara öneririm. Kendinizle baş başa kalacağınız, belki de biraz savrulacağınız bir yolculuk.
2025 49. kitabı
Okunma: 08 Temmuz 2025 15:35
"Soytarının görevi kimsenin söylemeye cesaret edemeyeceği şeyleri krala söylemek.İşte bunun için vardı soytarılar ve istemesen bile bir soytarın olmalıydı,""" ======> Güzel bir kitap,okunabilir ve tavsiye edilebilir. ====>Konusuna gelirsem bir soytarının hikayesi gibi gözükse de bir nevi Otuz yıl sava şlarına da değinilmiş.Tyll babası cadı suçlamasıyla öldürülmüş ,kasabasından Nele işe kaçan bir çocuk. Bir hokkabazın yanında çalışırlar ve krallara soytarılık yapar. =====>Özellikle otuz yıl svaşlarının başlamasına neden olan Kış Kralı olarak bilinen Frederick ve eşi hakkında da anlatımlar var. ====>Kitapta Alman Dili epey bir kötülenmiş ama çalışmalar sonucunda bir yerlere geldiği anlatılmakta ,İngiliz Dili ise metedilmekte... ====>Bu arada veba salgını hakkında da bilgiler ve çözüm için fikirler (özellikle ejderha kanı:))
2025 14. kitabı
Okunma: 03 Mart 2025 00:00
Tyll ilginç bir roman. Tarihi bir hikaye anlatılıyor ama postmodern tarzda, trajik ama mizahi ve gezgin bir sanatçının yaşadıkları destansı bir şekilde aktarılıyor. Savaşların, batıl inançların, tüm dünyevi hırsların içinde Tyll hepsinden azade yaşamaya çalışıyor. Tyll, Alman folklorundan Till Eulenspiegel’in yeni bir uyarlamasıymış. Orta Çağ’ın bu figürünü Daniel Kehlmann Otuz Yıl Savaşları’nda yeniden kurguluyor. Meraklısı için Jung’un hilebaz arketipine de karşılık geliyor. Tyll’in babası cadı diye yakılıyor ve Tyll evden kaçıyor. İp cambazı, hokkabazlık ve çenebazlık yaptığı hayatında kralın soytarısı da oluyor. Kral, Kış Kralı olarak geçen V. Frederick. Tarihi kişiler de yer alıyor hikayede. Tyll bu tarihi kişilerin arasında bir soytarı, bir bilge…

Daniel KehlmannYazar · 8 kitap
Felsefe ve edebiyat bilimi öğrenimi gördükten sonra, Kant’ın “yüce” kavramı üze­rine dokto­ra yaptı. Yazıları ve denemeleri Der Spiegel, The Guardian, Frankfurter Allgemeine Zeitung gibi pek çok dergi ve gazetede yayımlandı. Öykü, roman, deneme ve eleştiri alan­larında ürün veren Kehlmann’ın yapıtları bugüne kadar pek çok ödüle değer görüldü. Yazar, 2001’den bu yana Al­man­ya’­daki çeşitli üniversitelerde konuk öğretim üyesi olarak ders veriyor. Mainz Bilimler ve Edebiyat Akademisi üyesi olan Kehlmann, Viyana ve Berlin’de yaşıyor.