Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilge Türk Hükümdarı

Uluğ Beg

Wilhelm Barthold

Uluğ Beg Gönderileri

Uluğ Beg kitaplarını, Uluğ Beg sözleri ve alıntılarını, Uluğ Beg yazarlarını, Uluğ Beg yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
·
Puan vermedi
Bilge Hükümdar: Ulug Beg
Bilge Hükümdar: Ulug Beg            ༄ ༄ ༄ Orta Çağ’da İslâm dünyasında hükümdar ve bilim adamı vasfını en iyi yaşayanlardan biri Muhammed Turagay, dedesi Timur'un kurduğu Timur Devletinin entelektüel bir kişiliğiyle ‘Uluğ Beg’ diye anıldı. Orta Çağ İslam dünyasının ön asya coğrafyasının Türk-Moğol devlet esasları, askerî teşkilat
Uluğ Beg
Uluğ BegWilhelm Barthold · Kronik Kitap · 202325 okunma
Uluğ Beg
Uluğ Beg'e gelinceye dek İslam dünyasında bir bilginin tahta oturduğu görülmemişti. İslam tarihçileri bu konuda Uluğ Beg'i ancak Aristo'nun hükümdar öğrencisi ile kukâyese edebiliyorlardı.
Sayfa 155 - Kronik KitapKitabı okudu
Reklam
Ali Kuşçu, Uluğ Beg'in sadece ilim arkadaşı değil, aynı zamanda Uluğ Beg'in ondan hiçbir şey gizlemediği sırdaş bir dostu idi.
Sayfa 158Kitabı okudu
"Bütün dünya iki hükümdarın sahip olacağı kadar değerli değildir" sözleri Timur'a ait olarak gösterilmektedir.
Timur'un hanımlarının ve sarayındaki kadınların durumu Islám hukukundan çok, Moğol örf ve adetlerine uygundu. Clavijo ve Ibn Arabşah'ın 1404 yılındaki ziyafetlerden bahseden sözlerinden, bu ziyafetlere hanımlar ve kızların yüzleri örtülü olmadan katıldıkları anlaşılıyor. Hanımlar ve kızlar kendi başlarına da ziyafetler tertip ve misafirleri davet edebilirlerdi. Timur, Semerkant dışında yaptırdığı muhteşem saraylar ve bahçeleri (1378 yılında Tuman Ağal için yaptırılan Cennet Bahçesi ve 1397'de Tükel Hanım'a verilen Dilguşa bahçesi) yalnız hanımlarına ayırmıyor, aynı zamanda kızları için de bahçeler inşa ettiriyordu (1397 yılında Timur'un torunu, Miranşah'ın kızı için yapılan Şimal bahçesi).
Sayfa 52
Reklam
Timur dünyevi bilimlerden en iyi tarihi bilirdi. Onun Türk, Arap ve Acem tarihini'' bildiğine dair Hafiz-1 Ebru'nun kaydı, Ibn Arabşah'ın yazdığı, tarihçi Ibn Haldun'un Timur ile sohbet ederken edindiği intiba ile pekiştirilmektedir." Bundan baş ka Timur'un tıb ve astronomi hakkında da az çok bilgisi vardı."
Sayfa 42
Şeriatin Cengiz Han'ın yasasına tercih edildiği Şahruh zamanındaki tarihçilerin Timur'un dindarlığını ve İslam dinine olan sevgisini, olduğundan daha çok gösterme eğiliminde olmaları tabiidir.
Sayfa 41
O ve çalışma arkadaşları, çalışmalarının sonucunu '' Zic-i Uluğ Beg'' adlı eser ile ortaya koymuşlardır ki, bu eser Orta Çağ'da İslam dünyasında astronominin son sözü durumundaydı.
Sayfa 11
Uluğ Beg'e gelinceye kadar İslam dünyasında bir bilginin tahta oturduğu görülmemişti. O ana dili olan Türkçeden başka dini ilimlerde tartışacak derecede Arapça yanında, şiir yazacak ve kardeşi Baysungur ile şair Genceli Nizami ve Dehlili Hüsrev 'in üstünlüğü hakkında tartışacak ölçüde İran edebiyatında bilgi sahibiydi.
Sayfa 10
Reklam
Timur'un hanımlarının ve sarayındaki kadınların durumu İslâm hukukundan çok, Moğol örf ve âdetlerine uygundu.
18 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.