Sokak Köpekleri Hayatımı Nasıl Kurtardı ?

Umut

Niall Harbison
26 Eylül 2024
Saga Yayınları
Orijinal Adı:
Hope – How Street Dogs Tought Me The Meaning of Life
Sıralamalar

2024 191. kitabı
Kitabın giriş kısmını okuyunca çok etkilendim. Tayland'daki sokak köpekleri için yaşam ne kadar da zormuş dedim. Sığınacakları, hastalandıklarında onlarla ilgilenen bir bakım evi ya da kimsenin olmaması ne kadar da üzücü. Anlattıkları içinizde bir yerlere çok dokunacak. Diğer yandan köpek bakımı ile ilgili çok şey öğreneceksiniz. Köpeklerle olan bağı o kadar çok etkileyici ki, bazen kayıplar yaşadığında bununla nasıl baş etmeye çalıştığını merak ettim doğrusu. Gerçi bununla ilgili yazdıklarını okuyunca yine de nasıl her defasında atlattığını anlamak zor. Ama hayat her zaman devam ediyor elbette.
2024 104. kitabı
Okunma: 31 Ekim 2024 22:59
"Bu hayvanlar yüzüme bir gülümseme yerleştiriyor ve hasarlı kalbimi saf bir neşeyle dolduruyordu." Herkese merhaba Bugün size @sagakitap 'tan çıkan ve @niall.harbison tarafından kaleme alınan, şu günlerde daha da önem kazanan bir konuyu anlatan eserimiz Umut'un incelemesi ile geldim. Okurken ara ara gözlerimin dolduğu, ara ara da umutla dolduğum satırların mevcut olduğu bir eserdi. O masum canlara yapılan eziyetler, o sessiz hayvanların insanlardan dolayı yaşadığı zorluklar öyle bir aktarılmıştı ki gözlerimin dolmasını engelleyemedim. Keşke bu felaketler hiçbir coğrafya da yaşanmasa.. Niall Harbison, eserinin ilk kısmında kendi hayatından, düşüşlerinden, travmalarından, yaşadıklarından, acılarından ve bağımlıklarından bahsederek bu döngüyü kırmak istediğinden bahsediyor. Evlenmek, yuva kurmak, çocuk sahibi olmak, birilerinin sevgilisi olmak ve bir ailesinin olmasının ona göre olmadığını fark ettiğinde bir köpek sahibi olmaya karar verdi ve barınakta tanıştığı Snoopy ile dost olma adımını attı. Bağımlılıklarını bırakamayan Harbison, tedaviler ve destek almaya başlayarak bu zorluğun üstesinden geldi. Daha sonra bu sessiz ama sadık hayvanları besledikçe onlardan aldığı sevgi karşısında köpeklere yuva olma ve onların sevgisini kazanma yolculuğu da başlamış oldu. Acı çeken, yuvasız kalan, zarar gören her bir köpeğe yuva oldu, onların hayatına dokunarak onları yaşama tutundurdu, sevgisini ve yardım elini onlardan asla esirgemedi. "Bence köpekler de insanlar gibi, terk edildiklerinde ve hastalandıklarında, birilerinin onları seveceğine dair umutları yoksa, yaşama isteklerinden biraz daha erken vazgeçebilirler. Benim deneyimlerime göre köpekler çoğunlukla iyimser ruhlardır." Eserde geçen her bir olayı maalesef ülkemizde de çokça görmüştük. Bu masum ve sessiz
2024 260. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2024 00:00
"UMUT" “Gerçek mutluluğu bulmak kolay değildi. Ama artık biliyorum ki benim için mutluluk, binlerce köpeğin hayatını kurtarmaya ve iyileştirmeye çalışmak, parayı, statüyü ve sahip olmayı unutup ve bunun yerine kalbimi ve ruhumu bu hayvanların refahına adamaktır. Hayatımın geri kalanı için. Bu şans için daha fazla minnettar olamazdım.” İnsanlık tarihinde, hayvanlar her zaman insanlar için önemli bir rol oynamıştır. İnsanlar binlerce yıl boyunca hayvanları avlamış, evcilleştirmiş ve onlarla birlikte yaşamışlardır. Son yüzyıllarda, hayvanlarla olan ilişkimizde önemli değişiklikler meydana gelmekte. Hayvan sevgisi, insanların hayvanlara olan duygusal bağlılığı ve onlara karşı gösterdikleri saygıyı ifade eder. Bu sevgi, evcil hayvanlarla olan ilişkilerimizde olduğu gibi, doğada yaşayan vahşi hayvanlarla olan etkileşimlerimizde de kendini gösterir. Hayvan sevgisi, hayvanların sadece insanların hizmetinde bir araç olarak görülmesine karşı çıkar ve onların duygularına, haklarına ve refahına saygı duyulmasını savunur. Hayvanlara karşı duyarlılık insanlarda empati yeteneğini de geliştirir. Bu da toplumsal ilişkilerde daha anlayışlı ve yardımsever bireylerin yetişmesine katkı sağlar. Hayvanlarla kurulan pozitif ilişkiler, insanların duygusal ve ruhsal refahını artırır. Niall Harbison aslen Dublinli. Çocukluk dönemlerinde mutlu bir aileye sahip olduğunu sanan Niall anne babasının ayrılması ile büyük bir boşluğa sürüklenir ve yanlış kararlar almaya başlar. Alkol ve madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklara tutunan Niall, tüm bu zorluklarına rağmen başarı üstüne başarılar elde eder ama asla tatmin olmaz. Yaşadığı travmalar, yaptığı yanlış tercihler ve kurtulamadığı bağımlılıkları yüzünden kötü günler geçirdiği dönemde aldığı bir kararla başarılı bir reklam şirketinin sahibiyken
2024 159. kitabı
Hayvana merhameti olmayanın insana merhameti olmaz. Insanlık olarak zor bir dönemden geçiyoruz ki vicdanı olmayan insanların masum olan herşeyi yok etme mücadelesine tanık oluyoruz. Aslında sadece ülkemiz de değil maalesef tüm dünya resmen can yakan katliamlara şahit olmak zorunda kalıyor. Tamda böyle bir zamanda sessiz masum canlarımız için farkındalık oluşturacak içimizdeki merhameti coşturacak bir kitapla geldim huzurunuza. Nial, yaşadığı travmalar, yaptığı yanlış tercihler ve kurtulamadığı bağımlılıkları yüzünden kötü günler geçirdiği dönemde aldığı bir kararla Taylan'da yerleşir. Ağır depresyonel ruh halinde olduğu bu dönemlerde yanında sadece tek dostu kendisine iyi gelsin diye sahiplendiği 'snoop' vardır. Ona karşı her ne kadar vefasız olsa da onun sevgisinden asla şüphe etmemektedir. Yine aşırı alkol ve uyuşturucu aldığı noel gecesi hastaneye yatırılan Nial, yalnız kaldığı anlarda yaşamını sorgular ve artık bu yaşamı değiştirmesi gerektiği kararını alır. İlk amacı sokak köpeklerine yardımcı olmak onları koruyup kollamak olan Nial, köpekleri kurtarmadığını, onların kendini kurtardığını söylüyor. Yeryüzünde her canlının özgürce yaşama hakkı olduğunu bunu sadece insanların zorlaştırıp canileştiğini okuyoruz sayfalarda. Oldukça akıcı ve keyifle okuduğum bir kitabı sizlere tavsiye ederim. Birde kitabın gelirinin bir kısmını sokakların sessiz masumları için kullanacak olan @sagakitap 'a teşekkürü borç bilirim. Kitapla ve sevgiyle kalın...
2024 83. kitabı
Okunma: 13 Ekim 2024 00:00
Niall Harbison Umut eserinde, hem kendisinin hem de tanıştığı köpeklerin hayatlarını kaleme almış. Harbison kötü seçimlerinin sonucu yaşarken, masum canlar tamamen insanlar yüzünden felaketler yaşıyordu. Bu da asla şaşmayan bir gerçekmiş. Hayvana eziyet, tek bizim ülkede değilmiş… Niall Harbison eserin birkaç bölümünde kendi hayatının içerisinde nasıl savrulduğunu okuyucuya aktarıyor. Aile içi travmalar, bağımlılıklar, kötü tercihler, ani kararlar ve düşüş… Sürekli tekrar eden bir kısır döngüye girdiğini kendisi de bilse, yine de kendini avutacak bir şeyler buluyordu. Ama en sonunda canına tak etti ve farklı yaşamak istedi. Çocuk sahibi olmak ona göre değildi, üstelik şimdiye kadar romantik ilişkilerde pek iyi işler başaramamıştı. O da yolda bile görünce bile an yaratıp sevdiği köpeklerden birine yuva olmayı tercih etti. Barınağa gittiğinde onu Snoopy ile tanıştırdılar ve uzun yıllar birlikte olacağı dostu ile tanışmış oldu. Snoopy ile yaşarken taşınma kararı alıp Tayland’a taşındı ve orada da bağımlılık sorunları devam etti. Destek alarak sorunlarını aştıktan sonra, bir gün sokak köpeklerini besleyip onların kendisine gösterdiği sevgi karşısında mutlu olan Niall böylece köpeklerle ilgilenme serüvenine başlatmış oldu. Zamanla binlerce evsiz köpeğin hayatına dokundu, onların yaşadıkları acımasızlıkları göz önüne serdi ve onlara hep yardım eli uzattı… Eserde hem bir bireyin hem de hayvanların hayat içerisinde yaşamış olduğu zorluklar akıcı bir dille kaleme alınmıştı. Direkt birinci şahıs gözünden tanık olduğumuz hayvan travmaları zaman zaman gözyaşlarımın akmasına sebep oldu. Çünkü hayvana şiddet sadece birkaç yerde olmuyormuş ve hep öldürmek maksatlı yapılmıyormuş. İlla bir cani, bir zalim çıkıp onları zehirleyerek ya da ayağına çivi tabancası ile büyük çivi
2024 58. kitabı
Gerçek mutluluğu bulmak kolay değildi. Ama artık biliyorum ki benim için mutluluk, binlerce köpeğin hayatını kurtarmaya ve iyileştirmeye çalışmak, parayı, statüyü ve sahip olmayı unutmak ve bunun yerine kalbimi ve ruhumu bu hayvanların refahına adamaktır. Hayatımın geri kalanı için. Bu şans için daha fazla minnettar olamazdım. İnsanlar beni bu kopekleri kurtarıyormuşum gibi görüyor ama aslında beni kurtaran onlar oldu.
2024 101. kitabı
Selamm Hayat her zaman düz bir çizgide ilerlemez. Küçük yaşta mutlu bir aileye sahip olduğunu sanan Niall Harbison, bir gün ebeveynlerinin ayrılma kararıyla bu hayalin sona erdiğini fark eder. Ailesindeki bu ayrılık, onu büyük bir boşluğa sürükler ve yanlış kararlar zincirini başlatır. Alkol ve madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklara tutunan Niall, tüm zorluklara rağmen başarı merdivenlerini tırmanarak kendi şirketinin sahibi olur. Ancak, hayatındaki başarılar bile içinde taşıdığı boşluğu doldurmaz. Kendini kurtaramadığı bağımlılıklar ve travmalar, sonunda Tayland'a taşınma kararı almasına yol açar. Hayatını yeniden inşa etme umuduyla Tayland'a giden Niall, burada bağımlılıklarıyla boğuşmaya devam eder. Bir gün ölümün eşiğinde hastanede gözlerini açar ve kendisine son bir şans vermeye karar verir: Tüm bu alışkanlıklarından kurtulmak için tedavi görecek ve bundan sonraki hayatını anlamlı bir şekilde sürdürecektir. Niall için çocuk sahibi olmak ya da romantik ilişkilerde başarılı olmak hiçbir zaman kolay olmamıştır, ancak hayatında Snoopy adında bambaşka bir dost bulur. Barınaktan sahiplendiği bu köpekle birlikte Taylanddaki yeni yaşamına adım atar. Bir gün sokakta köpeklere yemek verirken onların sevgi dolu bakışları ve kendisine olan güvenleri, Niall'in içinde derin bir şeyleri uyandirır. Köpeklerle bu anlamlı bağ, onun yalnızca kendine değil, binlerce köpeğe de umut olmasını sağlar. Sokak köpeklerine yardım etme amacıyla başladığı bu yolculuk, bir iyileşme ve bağışlanma hikayesine dönüşür. Niall, geçmişteki hatalarını telafi edercesine kendini adadığı bu yolda, sadece köpeklerin değil, kendi ruhunun da yaralarını sarmaya başlar. Hayatta ikinci şansların mümkün olduğunu ve sevginin iyileştirici gücünü gözler önüne seriyor. Tayland'ın sıcak sokaklarında beslediği,
2024 56. kitabı
Kitabın yazarı yani aynı zamanda ana karakterimiz Niall. Mutlu bir ailede doğdunu düşünen Niall anne babasının ayrılmasıyla hayatının ilk şokunu yaşar. Annesi babasını aldatmıştır ve başka bir adamla yaşamaya başlamıştır. Bu adam ise annesine hiç iyi davranmıyordur. Tüm bunlara engel olamayan küçük Niall, kendi hayatını da bir türlü yoluna koyamaz. İlk olarak sigarayla başlayan bağımlılığı daha sonra alkol ve uyuşturucu olarak devam eder. Bu maddelerin etkilerinden kurtulamaması onun doğru düzgün bir hayatının olmamasına sebep olmuştur. Mesela ne zaman sevgilisi olsa çok içtiği sebebiyle ayrılmıştır. Babasının ısrarı üzerine aşçılık eğitimi almış. Birçok yerde aşçı olarak çalışmış ama yine bağımlılıkları yüzünden bir yerde sabit kalamamıştır. Çok fazla içtiği birgün yoğun bakımlık olmuştur. İşte o gece hayatının kararını verip bu bataklıktan çıkmak istediğini düşünmüştür. İlk olarak bir köpek sahiplenen Niall, daha sonra sokakta yaralı, hasta, sahipsiz köpeklere kayıtsız kalamamıştır. Bulduğu her hasta köpeğin bakımını üstlenen Niall, daha sonra bu yaptıklarını sosyal medyaya yüklemeye karar vermiştir. Böylece daha çok kitleye ulaşıp bağış kabul edecek hale gelip hasta ve yaralı köpekler için barınak açmıştır. Bu barınağı rehabilitasyon merkezi gibi düşünebilirsiniz. Orada görevi köpekleri tekrardan hayata kazandırmaktır. Hepsiyle ayrı bir duygusal bağ kuran Niall’nın hayat hikayesi beni derinden etkiledi. Küçükken annesini koruyamadığı istismardan, şimdi köpekleri koruyordu. Belli ki o da böyle iyileşiyordu. Masum köpeklere umut olup onları iyileştiriyordu. Birçoğunu iyileştirdikten sonra güvenli bir yere sahiplendiriyordu.
2024 29. kitabı
Evet arkadaşlar bugün sizlere kendini sokak köpekleri sayesinde bağımlılıktan kurtaran bir adamın hikayesi ile geldim.Benim için keyifli bir yolculuktu. Bir de kitabın gelirinin bir kısmının sokak hayvanlarına bağış yapılacağını okuyunca benim için daha da anlamlı oldu. Gelelim kitabımıza, Niall Kuzey İrlanda da doğmuş. Annesi ile babası bir süre sonra boşanmışlar ve bu olay Niall farkında olmasa da kendisini olumsuz yönde etkilemiştir.Okul hayatı hiç iyiye gitmemiş, yaşıtlarından çok geride kalmıştır. Aşçılık okuluna gidişi ise ona kendisinin de başarılı olabileceğini hissettirmiştir.Bu başarıyı kendinden çok babası için istemektedir.Onu gururlandırmak en çok istediği şeydir.Bır çok yerde aşçılık yapar ,bunun yanında da içkiye, kumara ve sigaraya bağımlılık geliştirir.Ancak bunun farkına yıllar sonra varır.Taylandda yaşamaya başladıktan bir süre sonra bağımlılık tedavisi görür ve en sonunda arınır. Bu zorlu süreç sonrası sokak köpekleri ile yolu kesişir ve onlar için neler yapabilirizi araştırmaya başlar.Sokakta bulduğu köpekleri tedavi ettirir, kısırlaştırmak için veterinere götürür ve onları besler.Bu çıktığı yolda yaptığı sosyal medya paylaşımları ile destek görür. Bu yolda halen çalışmaya devam etmektedir.Siz okurlar da kitabı temin edip bu güzel yolda yazarımıza destek olabilirsiniz. Ben çok severek, keyifle okudum ve herkese de tavsiye ediyorum.
Umut
2024 23. kitabı
" Yoğun bakıma girdikten bir gün sonra, o yatakta ölmek üzereyken, eğer hayatta kalırsam tüm hayatımı değiştirmeye ve gerçek bir amaç için bir şeyler yapmaya karar verdim." Herkese selamm dostlarrr Bugün sizlere @sagakitap ' dan @niall.harbison 'kaleminden "Umut sokak köpekleri hayatımı nasıl kurtardı?" isimli farkındalık yaratan harika bir kitap ile geldim... Bu kitap derin bir dönüşüm ve kurtuluş hikâyesini anlatıyor... Harbison'un sokak köpekleri ile birlikte içinde bulunduğu bağımlılıktan ve yeniden hayata tutunma hikayesini okuyoruz... Niall harbison küçük yaşta mutlu bir aile içinde olduğunu düşünürken ansızın Anne ve babasının ayrılma kararı almasıyla tüm hayatı alt üst olur. Anne ve babasının ayrılığından sonra verdiği yanlış kararlar Niall'in hayatında büyük değişimlere sebeb olurken edindiği kötü alışkanlıklar ve bağımlılıklar onun zor bir hayat geçirmesine neden olur. Herşeye rağmen başarılı bir reklam şirketinin sahibi olan Niall yaptığı yanlış tercihler, kurtulamadığı bağımlılık ve yaşadığı travmalar sonunda Tayland'a yerleşme kararı alır ve bir gün ölümün eşiğinde kendini hastanede uyandığında bu alışkanlıklardan kurtulmak için tedavi olmaya karar veren Niall bundan sonraki yaşamını sokak köpeklerine adar. Kendini kurtardıktan sonra mutluluğu köpekler ile birlikte olmakta bulan Niall yaptığım işi seviyorum ve hayatımın geri kalanını daha çok sokak köpeğinin daha iyi ,daha sağlıklı ve daha mutlu bir yaşam sürmesine yardımcı olmaya devam edeceğim diyor yazar. Onlarla birlikte olmak hayat hakkında pek çok ders vermiş ve onlarla olan yolculuğu sırasında iki önemli şey,mutlu olmak için mala mülke ihtiyaç olmadığı ve sadece anı yaşamaya çalışmamız gerektiğini belirtmiş. Tayland'da yaşayan Niall bundan sonra da elinden geldiğince sokak hayvanlarına
1000k