Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

İnsancıllaşmış Bir Teknolojiye Doğru

Umut Devrimi

Erich Fromm

Umut Devrimi Sözleri ve Alıntıları

Umut Devrimi sözleri ve alıntılarını, Umut Devrimi kitap alıntılarını, Umut Devrimi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
... Her sevme edimi, her farkındalık ve tutku edimi diriliştir.
Umut konusundaki yanıltıcı noktaların en önemlilerinden biri de, bilinçli umutla bilinçsiz umut arasında ayrım yapamamaktır.
Reklam
Karl Marx;
“Tutku, insanın, amaçlarına ulaşma çabası gösterme yeteneğidir.”
Sayfa 83 - Payel yayınlarıKitabı okudu
Umut, daha büyük bir canlılık, daha büyük bir duyarlılık ve akılcılık sağlamak yönünde gerçekleştirilmek istenen her toplumsal değişimin, belirleyici öğesidir. Ne var ki, umudun doğası çoğu kez yanlış anlaşılmış ve umutla hiçbir ilişkisi olmayan, hatta umudun tam karşıtı olan yaklaşımlarla karıştırılmıştır.
İnsan doğası, bir soyutlama olmadığı gibi, sonsuz sayıda kalıba girebilen, istenilen yöne çekilebilen, dolayısıyla dinamiği yokumsanacak bir sistem değildir. Kendine özgü nitelikleri, yasaları ve seçenekleri vardır.
İnsanoğlunun inşa ettiği makina öylesine gelişti ki, onun düşünme biçimini saptayan yeni bir güç haline geldi.
Reklam
Direnme gücü, dünya "evet" sözcüğünü duymak istediğinde "hayır" diyebilme yetisidir.
Umutları zayıf olanlar, ya vurdumduymazdırlar ya da şiddete eğilim duyarlar; umutları güçlü olanlar, yeni yaşamın tüm belirtilerini görür, bundan sevinç duyarlar ve doğmaya hazır olan şeyin varlık kazanmasına yardımcı olmaya her an hazır bulunurlar.
Umut etmek nedir? Çoğu kişinin sandığı gibi, dileklere ve isteklere sahip olmak mıdır? Böyle olsaydı, daha çok ve daha iyi otomobil isteyen, daha iyi ev, daha çok araç-gereç isteyenler, umutlu insanlar olacaklardı. Ama değiller; bunlar umutlu insanlar değil, daha çok tüketimde bulunmaya düşkün kişilerdir.
Önderler, boyun eğmeyi ustalıkla gerçekleştirebilmek için çoğu kez vaadlere ve gözdağına başvurmuşlardır kuşkusuz. Ama öykü, hiç de bu kadar değildir. İnsanoğlu, kendi evriminin üst aşamasına varmadığı sürece öndere gereksinme duymuştur ve her zaman için, kralın, tanrının, babanın, padişahın, rahibin yasallığını kanıtlayan düş ürünü öykülere inanmaya dünden hazır durumda olmuştur.
Sayfa 77 - Payel yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Eğer öğretmenler - Tolstoy'un sözleriyle - "öğrencilerinin öğrencileri" olursa gerçek başarıya ulaşılabilir.
Umutla yaşayan yalnızca birey değildir. Uluslar ve toplumsal sınıflar da umut, inanç ve direnme güçleri sayesinde yaşarlar, ve eğer bu gizilgücü yitirirlerse, ya canlılıktan yoksun olmaları nedeniyle, ya da geliştirdikleri akıldışı yıkıcılık nedeniyle yok olurlar.
Sayfa 37 - Payel yayınlarıKitabı okudu
Umut etmek, bir varolma durumudur. Yoğun, ancak henüz harcanmamış bulunan etkin olma durumunun içsel olarak hazır olmasıdır.
Sayfa 27 - Payel yayınlarıKitabı okudu
Teknoloji toplumunun insanda hastalık yaratan etkileri arasında iki etmenden daha söz etmeliyiz. Özel yaşamın yok olması ve kişisel insansal ilişkinin yitmesi.
Nasıl oldu da, insanoğlu, doğaya karşı kazandığı utkunun doruğundayken,kendi yarattığı şeylerin tutsağı haline geldi, nasıl oldu da, ciddi olarak kendi kendini yok etme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı?
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.